GERİ DÖN

Yüksek Lisans Programları


LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ - TARIM BİLİMLERİ (Y.L.) (TEZLİ) - - YÜKSEK LİSANS



Program Tanıtımı

Tarım Bilimleri Anabilim Dalı, 2020-2021 Eğitim Öğretim yılı itibariyle öğrenci kabulüne başlayan ve Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde yer alan tüm bölümlerin birleşerek oluşturduğu multidisipliner yapıda bir tezli yüksek lisans programıdır. Tarım Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı ile zirai bilimlere ilgi duyan, bu alanlarda kendilerini geliştirmek veya faaliyette bulunmak isteyen veya gelişme sürecine katkıda bulunarak akademik çalışma yapmak isteyen pek çok lisans derecesine sahip mezunlara bu fırsatı tanımak ve bu konuda yetişmiş insan kaynağının ülkemize kazandırılması amaçlanmaktadır.

Tarım alanında teknolojik gelişmelere, bilimsel bulgulara, tüketim alışkanlıklarına ve ekolojik koşullarda meydana gelen değişimlere bağlı olarak süreli ve hızlı bir değişim yaşanmaktadır. Bu hızlı değişim karşısında ekonomik ve biyolojik anlamda sürdürülebilir tarımsal üretimin sağlanma ve sahanın ihtiyaçlarına yeterli düzeyde cevap oluşturabilmek için yeni ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Tarım emek yoğundan bilgi ve teknoloji yoğun bir sektöre dönüşmüş durumdadır. Bu süreç çok farklı alandan kişilerin birlikte çalışmasını zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla yakın gelecekte tarım alanında spesifik konulu çalışmaların yanında, teknolojinin kullanımına olanak sağlayan, rekabet gücünü arttırmaya, etkin kaynak kullanımını ve sürdürülebilirliği esas alan çok disiplinli çalışmaların artacağı açıktır. Bu nedenle, Tarım Bilimleri Yüksek Lisans Programının bu çerçevede gelişme göstereceği ve özellikle endüstriyel kenevir çalışmaları konusunda ülkemizde yetişen ilk lisansüstü eğitim mezunları olmaları öngörülmektedir.

Tezli Yüksek Lisans Programlarından mezun olan öğrencilerimiz yüksek mühendis unvanı almaktadırlar.

Ziraat, Uygulamalı Bilimler, Tarım ve Doğa Bilimleri Veteriner, Orman ya da Fen Edebiyat Fakültelerinin herhangi bir bölümünden, veya Mühendislik-Mimarlık Fakültelerinin Peyzaj Mühendisliği, Mimarlık, Gıda Mühendisliği ya da Makine Mühendisliği Bölümlerinin herhangi birinden veya İktisadi İdari Bilimler Fakültelerinin Ekonometri, İşletme ve İktisat bölümlerinin herhangi birinden lisan mezunu olmak.

Tarım Bilimleri Anabilim dalında öğrenci olmak için 4 yıllık üniversite mezunu olmak şartı vardır.

Tarım Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans programına başvuracak öğrencilerin, Yozgat Bozok Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitünün Yüksek Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen asgari koşulları sağlamaları gereklidir. Yürütülen Yüksek Lisans programına başvuran öğrencilerin değerlendirilmesi ve giriş sınavı, Enstitü tarafından belirlenen üç kişilik jüri tarafından gerçekleştirilir. Giriş sınavında yüksek lisans eğitim- öğretim ve sınav yönetmeliğindeki kurallar uygulanır. Programa Türk vatandaşı olmayan öğrencilerin kabulünde de üniversitenin yüksek lisans eğitim- öğretim ve sınav yönetmeliğinde belirtilen asgari koşulları sağlamaları gereklidir.

Yüksek Öğretim Kanunu’nun amaç ve ilkeleri doğrultusunda, Tarım Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programıyla, tarım bilimlerinin yanı sıra özellikle kenevir yetiştiriciliği ve ıslahı kapsamında spesifik alanlarda uzmanlaşmış, en son bilgi ve yenilikler ile donatılmış, çevre ve insan sağlığını da dikkate alan, akademik anlayışa uygun bir bilgi birikimine ve analitik düşünceye sahip bilim insanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Aynı zamanda, öğrencilerin bilimsel ve tarafsız düşünme, problem çözme ve tasarım yeteneği kazanmış, dinamik ve atılımcı, çevre ve toplum bilincine sahip, analitik düşünebilen, tarımsal bilimlerin her alanında donanımlı ve bilgi sahibi Ziraat Yüksek Mühendisleri yetiştirmek, AB, TÜBİTAK, DPT ve Yozgat Bozok Üniversitesi-BAP gibi farklı kaynaklardan sağlanan birçok projenin yürütülmesi ve nitelikli öğrencilerin bu projelerde istihdam edilmesi de bu programın somut amaçlarındandır.

1 Tarım Bilimleri alanında edinilen temel bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirmeyi
2 Araştırmalarda bilimsel ve uygulamalı tekniklerinin kullanılarak yürütülmesini ve sonuçlandırılmasını
3 Mesleki bilgi ve becerilerin yanında, alanında uzmanlaşmış, mesleğini bilimsel, kültürel ve etik değerler çerçevesinde yapmayı
4 İş sağlığı, çevre koruma ve güvenliği tedbirlerini dikkate almayı
5 Toplum yararını ve etik değerleri gözeten mezunların yetiştirilmesine katkı sağlamayı amaçlar

Anabilim Dalından mezun olan öğrencilerimiz Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kamu kuruluşlarında, belediyelerde Ziraat Mühendisi olarak çalışabilirler. Ayrıca mezunlarımız, özel toprak laboratuarlarında, gübre fabrikalarında, özel çiftlik ve seralarda, danışmanlık şirketlerinde, tarım sigortacılığını konu edinmiş firma ve bankalarda çalışabilirler. Mezunlarımız gübre ve ilaç bayii de açabilirler.

Anabilim dalından mezun olan öğrenciler ilgili doktora programlarına başvuru yapabilirler.

Öğrenciler arasınav değerlendirmesi için bir süreç değerlendirilmesine tabi tutulur. Süreç değerlendirmesinde ödev, kısa sınav, forum, sunum gibi farklı ölçme yöntemlerinden en az üç tanesi uygulanır. Öğrencilerimiz bir yılsonu sınavına tabi tutulur.

Tezli yüksek lisans programları 21 ulusal krediden ve 120 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer, diğer öğrenim etkinlikleri ve tez çalışmasından oluşur. 120 AKTS kredisinin 60 AKTS kredisi dersler ve seminerden, 60 AKTS kredisi de tez çalışmasını içeren uzmanlık alan derslerinden oluşur.

Tam Zamanlı

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Tuğrul YAKUPOĞLU Yozgat Bozok Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü, 66900, Merkez Yozgat E-Mail: tugrul.yakupoglu@bozok.edu.tr

Ziraat fakültesindeki çok sayıda laboratuar anabilim dalımız olanakları içerisinde yer almaktadır.


Program Çıktıları

1 Lisans derecesi yeterlilikleri üzerine, Tarım Bilimleri kapsamına giren bilim dallarında bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile yeni bir ve bütüncül bir bakış açısı kazanır.
2 Tarımsal alandaki evrensel bilgileri izleyebilir ve alanındaki kişilerle iletişim kurabilir.
3 Tarım Bilimleri alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır.
4 Tarım Bilimleri ile ilgili konularda bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanır, uygulamalarda işe ilişkin güvenliği gözetir; çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi ve sorumluluk alma özgüvenini kazanır.
5 Hayat boyu öğrenme prensibinin kariyerindeki önemini kavrar, bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanarak mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
6 Tarım alanındaki problemleri çağdaş teknikler kullanarak tanıyabilme, verileri analiz edebilme, yorumlayabilme ve kanıta dayalı çözüm yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi kazanır.
7 Mesleki konularda sorunları tanıma, karar verme ve çözümleme konularında insiyatif kullanma becerisi gelişir.
8 Tarım Bilimleri ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetebilir.
9 Tarım Bilimleri ile ilgili bilgi ve fikirlerini sözlü ve yazılı sunum teknikleri kullanarak kurum ve kişilere aktarır.
10 Tarım Bilimleri ile ilgili sorunlarının çözümü için sahip olduğu bilgileri kullanarak, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliği ön planda tutarak en uygun ekonomik mücadele yöntemini seçer.
11 Laboratuvar kullanma, çalışma alanını için gerekli araştırma amaçlı üretim vb. analizlerini yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor etme becerisi kazanır.
12 Tarım Bilimleri alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir.
13 Girişimcilik ve yenilikçilik gerektiren konularda çağın sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgi ve fikir sahibi olur.
14 Tarım Bilimleri Alanında gerekli teknikleri, alet ve ekipmanları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir.
15 Tarım Bilimleri Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmasını disiplinler arası çalışmalarda yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilir.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ders Planı

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
TBYL501 Türkçe BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİK Zorunlu 3 - - 5
TBYL555 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 10
TBYLSD-I Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU I Seçmeli 3 - - -
Toplam 14 0 0 15
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
TBYL500 Türkçe SEMİNER Zorunlu - 2 - 5
TBYL555 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 10
TBYLSD-II Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU II Seçmeli 3 - - -
Toplam 11 2 0 15
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
TBYL555 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 20
TBYL599 Türkçe TEZ ÇALIŞMASI Zorunlu - 1 - 20
Toplam 8 1 0 40
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
TBYL555 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 10
TBYL599 Türkçe TEZ ÇALIŞMASI Zorunlu - 1 - 20
Toplam 8 1 0 30
TBYLSD-I - SEÇMELİ DERS GRUBU I
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
TBYL502 Türkçe TARIM EKOSİSTEM ETKİLEŞİMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL503 Türkçe NİŞASTA VE ŞEKER BİTKİLERİ ÖZEL YETİŞTİRME VE ISLAHI Seçmeli 3 - - 5
TBYL504 Türkçe ENDÜSTRİYEL KENEVİR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ISLAHI Seçmeli 3 - - 5
TBYL505 Türkçe ENDÜSTRİ BİTKİLERİ TOHUMCULUĞU Seçmeli 3 - - 5
TBYL506 Türkçe ENDÜSTRİYEL YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER Seçmeli 3 - - 5
TBYL507 Türkçe TIBBİ BİTKİLERDE KALİTE KRİTERLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL508 Türkçe ENERJİ AMAÇLI BİTKİSEL ÜRETİM Seçmeli 3 - - 5
TBYL509 Türkçe PARFÜM BİTKİLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL510 Türkçe TARIMSAL BİTKİ FİZYOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL511 Türkçe TÜRK TARIMININ RİSKLERİ VE FIRSATLARI Seçmeli 3 - - 5
TBYL512 Türkçe TOHUMLUK ÜRETİMİNDE EKOLOJİK VE FİZYOLOJİK ESASLAR Seçmeli 3 - - 5
TBYL513 Türkçe YEM BİTKİLERİ TESİSİ VE BAKIMI Seçmeli 3 - - 5
TBYL514 Türkçe ÇAYIR MERA YÖNETİMİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL515 Türkçe SİLAJ AMAÇLI YEM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL516 Türkçe TARLA BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TEKNOLOJİK UYGULAMALAR Seçmeli 3 - - 5
TBYL517 Türkçe YEM BİTKİLERİNDE KALİTE ÖZELLİKLERİ VE TAYİNİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL518 Türkçe ENDÜSTRİ BİTKİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE İŞLEME TEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL519 Türkçe ENDÜSTRİ BİTKİLERİNDE ÜRÜN STANDARDİZASYONU Seçmeli 3 - - 5
TBYL520 Türkçe YAĞ BİTKİLERİNDE KALİTE KRİTERLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL521 Türkçe İLAÇ BİTKİLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL522 Türkçe TIBBİ BİTKİLERİN BİYOLOJİK MÜCADELEDE KULLANIMI Seçmeli 3 - - 5
TBYL523 Türkçe KENEVİRDE ÇOĞALTMA TEKNİKLERİ VE UYGULAMASI Seçmeli 3 - - 5
TBYL524 Türkçe BİYOTEKNOLOJİDE LABORATUVAR TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL525 Türkçe BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL526 Türkçe GENEL MEYVECİLİK Seçmeli 3 - - 5
TBYL527 Türkçe BİTKİ GENETİK KAYNAKLARIN POTANSİYELİ VE MUHAFAZASI Seçmeli 3 - - 5
TBYL528 Türkçe GENEL BAĞCILIK Seçmeli 3 - - 5
TBYL529 Türkçe BÜYÜME DÜZENLEYİCİ MADDELER VE BAĞCILIKTA KULLANIM OLANAKLARI Seçmeli 3 - - 5
TBYL530 Türkçe ASMA FİDANI ÜRETİM TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL531 Türkçe BAĞLARDA BUDAMA VE TERBİYE SİSTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL532 Türkçe BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL533 Türkçe BİYOTEKNOLOJİ LABORATUVARI GÜVENLİĞİ VE ATIK BERTARAFI Seçmeli 3 - - 5
TBYL534 Türkçe PCR TEMELLİ GENETİK ANALİZ YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL535 Türkçe ÜZÜMSÜ MEYVE TÜRLERİNDE MODERN YETİŞTİRME TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL536 Türkçe ÜZÜMSÜ MEYVELERDE YENİ TÜRLER Seçmeli 3 - - 5
TBYL537 Türkçe ÜZÜMSÜ MEYVELERDE FİDE VE FİDAN YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL538 Türkçe GENEL SEBZECİLİK Seçmeli 3 - - 5
TBYL539 Türkçe SEBZECİLİKTE ABİYOTİK STRES FAKTÖRLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL540 Türkçe TIBBİ MANTARLAR VE YETİŞTİRİCİLİK TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL541 Türkçe MODERN FİDE YETİŞTİRME TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL542 Türkçe MEYVELERDE KALİTE KAYBI SEBEPLERİ VE ÇÖZÜM YOLLARI Seçmeli 3 - - 5
TBYL543 Türkçe MEYVECİLİKTE ANAÇ KULLANIMININ FİZYOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL544 Türkçe ABİYOTİK STRES FAKTÖRLERİNİN MEYVECİLİĞE ETKİLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL545 Türkçe MEYVE AĞAÇLARININ HİSTOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL546 Türkçe SERT KABUKLU MEYVE TÜRLERİNDE YETİŞTİRME TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL547 Türkçe SERT KABUKLU MEYVE TÜRLERİNDE KULLANILAN ISLAH YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL548 Türkçe KÜLTÜRE ALINMAMIŞ MEYVE TÜRLERİNİN ISLAHI Seçmeli 3 - - 5
TBYL549 Türkçe MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA VE TERBİYE SİSTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL550 Türkçe ZARARLILARLA ENTEGRE MÜCADELE YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL551 Türkçe ZARARLILARIN KİMYASAL MÜCADELESİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL552 Türkçe BÖCEK TAKSONOMİSİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL553 Türkçe ENTOMOLOJİ LABORATUVAR YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL554 Türkçe ZARARLILARLA MÜCADELEDE BİYOLOJİK SAVAŞIM ESASLARI Seçmeli 3 - - 5
TBYL556 Türkçe BÖCEK KİTLE ÜRETİM TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL557 Türkçe ENTOMOLOJİDE DENEMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL558 Türkçe BİTKİ FUNGAL HASTALIKLARININ KLASİK VE MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE TANILANMASI Seçmeli 3 - - 5
TBYL559 Türkçe "BİTKİ HASTALIKLARI MÜCADELESİNDE KULLANILAN KİMYASALLAR" Seçmeli 3 - - 5
TBYL560 Türkçe FUNGUSLARDA BİYOLOJİK MÜCADELE Seçmeli 3 - - 5
TBYL561 Türkçe HASAT SONRASI HASTALIKLAR VE YÖNETİMİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL562 Türkçe BİTKİ PATOJENİ BAKTERİLERDE LABORATUVAR TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL563 Türkçe BAKTERİLERİN TEŞHİS VE TANISINDA KULLANILAN YÖNTEMLER Seçmeli 3 - - 5
TBYL564 Türkçe BİTKİ GELİŞİMİNİ TEŞVİK EDEN BAKTERİLER (PGPR) Seçmeli 3 - - 5
TBYL565 Türkçe ZİRAİ KARANTİNAYA TABİ PROKARYOTİK HASTALIKLAR Seçmeli 3 - - 5
TBYL566 Türkçe TOPRAK BİLİMİNİN TEMEL İLKELERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL567 Türkçe TOPRAK YÖNETİMİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL568 Türkçe KÜRESEL ISINMA VE EROZYON-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL569 Türkçe TOPRAK KALİTESİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL570 Türkçe İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE HAYVANCILIK Seçmeli 3 - - 5
TBYL571 Türkçe HAYVANSAL ÜRETİM VE İYİ TARIM UYGULAMALARI Seçmeli 3 - - 5
TBYL572 Türkçe HAYVAN ISLAHINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR Seçmeli 3 - - 5
TBYL573 Türkçe KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRME Seçmeli 3 - - 5
TBYL574 Türkçe DAMIZLIK SÜT SIĞIRI İŞLETMECİLİĞİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL575 Türkçe BÜYÜKBAŞ HAYVANLARDA SÜRÜ YÖNETİMİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL576 Türkçe BUZAĞI VE DÜVE YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL577 Türkçe KANATLI YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL578 Türkçe HAYVANCILIK FAALİYETLERİNİN PROJELENDİRİLMESİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL579 Türkçe KULUÇKA ÜRETİM TEKNİKLERİ VE HİJYENİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL580 Türkçe TARIMSAL ARAŞTIRMA VE DENEME TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL581 Türkçe TARIM EKONOMİSİNDE ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL582 Türkçe TARIM EKONOMİSİ ARAŞTIRMALARINDA ELEKTRONİK VERİ TOPLAMA VE ANALİZ TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL583 Türkçe ZAMAN SERİSİ ANALİZLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL584 Türkçe KUKLA DEĞİŞKENLİ EKONOMETRİK MODELLER Seçmeli 3 - - 5
TBYL585 Türkçe İLERİ MİKROEKONOMİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL586 Türkçe ULUSLARARASI TARIM ÜRÜNLERİ TİCARETİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL587 Türkçe DOĞAL KAYNAKLAR EKONOMİSİ VE POLİTİKASI Seçmeli 3 - - 5
TBYL588 Türkçe TARIMSAL KOOPERATİF İŞLETMECİLİĞİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL589 Türkçe TARIMA DAYALI SANAYİ EKONOMİSİ VE İŞLETMECİLİĞİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL591 Türkçe MEVSİMLİK ÇİÇEKLER VE BİTKİSEL TASARIMLARDA KULLANIMI Seçmeli 3 - - 5
TBYL592 Türkçe PEYZAJ MİMARLIĞINDA ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL593 Türkçe PEYZAJ MİMARLIĞINDA GÖRSEL ETKİ DEĞERLENDİRME Seçmeli 3 - - 5
TBYL594 Türkçe BAHÇE SERGİLERİ VE TASARIMI Seçmeli 3 - - 5
TBYL595 Türkçe HAYVAN BESLEME VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL597 Türkçe ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL598 Türkçe "İÇ VE DIŞ MEKÂN SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRME TEKNİKLERİ" Seçmeli 3 - - 5
TRBYL505 Türkçe GIDA GÜVENLİĞİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL506 Türkçe GIDA KATKI MADDELERİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL507 Türkçe FONKSİYONEL GIDALAR Seçmeli 3 - - 5
TRBYL508 Türkçe ENDÜSTRİYEL MANTARLARIN ÜRETİM TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL509 Türkçe TIBBİ BİTKİLERDE STRES FİZYOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL510 Türkçe TOHUM İŞLEME VE MUHAFAZASI Seçmeli 3 - - 5
TRBYL513 Türkçe TOPRAKSIZ TARIM UYGULAMALARI Seçmeli 3 - - 5
TRBYL514 Türkçe SERALARDA İYİ TARIM UYGULAMALARI Seçmeli 3 - - 5
TRBYL515 Türkçe ENTOMOLOJİDE DENEMELERİN KURULMASI Seçmeli 3 - - 5
TRBYL516 Türkçe BESİCİLİK TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL517 Türkçe BİSKÜVİ TEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL518 Türkçe ÖĞÜTME TEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL519 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRENİM Seçmeli 3 - - 5
TRBYL520 Türkçe FERMENTE ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL521 Türkçe BESLENME İLKELERİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL522 Türkçe MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL526 Türkçe YAPISAL EŞİTLİK MODELLEMESİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL527 Türkçe SPSS İLE VERİ İŞLEME VE ANALİZİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL528 Türkçe GIDA UYGULAMALARI İÇİN NANOFİBERLER Seçmeli 3 - - 5
TRBYL529 Türkçe İLERİ GIDA AMBALAJLAMA TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL530 Türkçe AKTİF-AKILLI AMBALAJLAMA SİSTEMLERİ VE NANOTEKNOLOJİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL531 Türkçe BİYOPOLİMERLER VE GIDA ENDÜSTRİSİNDE KULLANIM ALANLARI Seçmeli 3 - - 5
TRBYL532 Türkçe BİLGİSAYAR UYGULAMALI İSTATİSTİK Seçmeli 3 - - 5
TRBYL533 Türkçe ENTOMOLOJİDE BİYOTEKNİK MÜCADELE YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL534 Türkçe DEPOLANMIŞ ÜRÜN ZARARLILARI Seçmeli 3 - - 5
TRBYL535 Türkçe BİTKİ UÇUCU YAĞ VE EKSTRAKTLARININ İNSEKTİSİDAL AKTİVİTELERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYLSD-II - SEÇMELİ DERS GRUBU II
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
TBYL502 Türkçe TARIM EKOSİSTEM ETKİLEŞİMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL503 Türkçe NİŞASTA VE ŞEKER BİTKİLERİ ÖZEL YETİŞTİRME VE ISLAHI Seçmeli 3 - - 5
TBYL504 Türkçe ENDÜSTRİYEL KENEVİR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ISLAHI Seçmeli 3 - - 5
TBYL505 Türkçe ENDÜSTRİ BİTKİLERİ TOHUMCULUĞU Seçmeli 3 - - 5
TBYL506 Türkçe ENDÜSTRİYEL YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER Seçmeli 3 - - 5
TBYL507 Türkçe TIBBİ BİTKİLERDE KALİTE KRİTERLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL508 Türkçe ENERJİ AMAÇLI BİTKİSEL ÜRETİM Seçmeli 3 - - 5
TBYL509 Türkçe PARFÜM BİTKİLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL510 Türkçe TARIMSAL BİTKİ FİZYOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL511 Türkçe TÜRK TARIMININ RİSKLERİ VE FIRSATLARI Seçmeli 3 - - 5
TBYL512 Türkçe TOHUMLUK ÜRETİMİNDE EKOLOJİK VE FİZYOLOJİK ESASLAR Seçmeli 3 - - 5
TBYL513 Türkçe YEM BİTKİLERİ TESİSİ VE BAKIMI Seçmeli 3 - - 5
TBYL514 Türkçe ÇAYIR MERA YÖNETİMİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL515 Türkçe SİLAJ AMAÇLI YEM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL516 Türkçe TARLA BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TEKNOLOJİK UYGULAMALAR Seçmeli 3 - - 5
TBYL517 Türkçe YEM BİTKİLERİNDE KALİTE ÖZELLİKLERİ VE TAYİNİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL518 Türkçe ENDÜSTRİ BİTKİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE İŞLEME TEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL519 Türkçe ENDÜSTRİ BİTKİLERİNDE ÜRÜN STANDARDİZASYONU Seçmeli 3 - - 5
TBYL520 Türkçe YAĞ BİTKİLERİNDE KALİTE KRİTERLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL521 Türkçe İLAÇ BİTKİLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL522 Türkçe TIBBİ BİTKİLERİN BİYOLOJİK MÜCADELEDE KULLANIMI Seçmeli 3 - - 5
TBYL523 Türkçe KENEVİRDE ÇOĞALTMA TEKNİKLERİ VE UYGULAMASI Seçmeli 3 - - 5
TBYL524 Türkçe BİYOTEKNOLOJİDE LABORATUVAR TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL525 Türkçe BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL526 Türkçe GENEL MEYVECİLİK Seçmeli 3 - - 5
TBYL527 Türkçe BİTKİ GENETİK KAYNAKLARIN POTANSİYELİ VE MUHAFAZASI Seçmeli 3 - - 5
TBYL528 Türkçe GENEL BAĞCILIK Seçmeli 3 - - 5
TBYL529 Türkçe BÜYÜME DÜZENLEYİCİ MADDELER VE BAĞCILIKTA KULLANIM OLANAKLARI Seçmeli 3 - - 5
TBYL530 Türkçe ASMA FİDANI ÜRETİM TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL531 Türkçe BAĞLARDA BUDAMA VE TERBİYE SİSTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL532 Türkçe BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL533 Türkçe BİYOTEKNOLOJİ LABORATUVARI GÜVENLİĞİ VE ATIK BERTARAFI Seçmeli 3 - - 5
TBYL534 Türkçe PCR TEMELLİ GENETİK ANALİZ YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL535 Türkçe ÜZÜMSÜ MEYVE TÜRLERİNDE MODERN YETİŞTİRME TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL536 Türkçe ÜZÜMSÜ MEYVELERDE YENİ TÜRLER Seçmeli 3 - - 5
TBYL537 Türkçe ÜZÜMSÜ MEYVELERDE FİDE VE FİDAN YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL538 Türkçe GENEL SEBZECİLİK Seçmeli 3 - - 5
TBYL539 Türkçe SEBZECİLİKTE ABİYOTİK STRES FAKTÖRLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL540 Türkçe TIBBİ MANTARLAR VE YETİŞTİRİCİLİK TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL541 Türkçe MODERN FİDE YETİŞTİRME TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL542 Türkçe MEYVELERDE KALİTE KAYBI SEBEPLERİ VE ÇÖZÜM YOLLARI Seçmeli 3 - - 5
TBYL543 Türkçe MEYVECİLİKTE ANAÇ KULLANIMININ FİZYOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL544 Türkçe ABİYOTİK STRES FAKTÖRLERİNİN MEYVECİLİĞE ETKİLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL545 Türkçe MEYVE AĞAÇLARININ HİSTOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL546 Türkçe SERT KABUKLU MEYVE TÜRLERİNDE YETİŞTİRME TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL547 Türkçe SERT KABUKLU MEYVE TÜRLERİNDE KULLANILAN ISLAH YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL548 Türkçe KÜLTÜRE ALINMAMIŞ MEYVE TÜRLERİNİN ISLAHI Seçmeli 3 - - 5
TBYL549 Türkçe MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA VE TERBİYE SİSTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL554 Türkçe ZARARLILARLA MÜCADELEDE BİYOLOJİK SAVAŞIM ESASLARI Seçmeli 3 - - 5
TBYL556 Türkçe BÖCEK KİTLE ÜRETİM TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL557 Türkçe ENTOMOLOJİDE DENEMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL558 Türkçe BİTKİ FUNGAL HASTALIKLARININ KLASİK VE MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE TANILANMASI Seçmeli 3 - - 5
TBYL559 Türkçe "BİTKİ HASTALIKLARI MÜCADELESİNDE KULLANILAN KİMYASALLAR" Seçmeli 3 - - 5
TBYL560 Türkçe FUNGUSLARDA BİYOLOJİK MÜCADELE Seçmeli 3 - - 5
TBYL561 Türkçe HASAT SONRASI HASTALIKLAR VE YÖNETİMİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL562 Türkçe BİTKİ PATOJENİ BAKTERİLERDE LABORATUVAR TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL563 Türkçe BAKTERİLERİN TEŞHİS VE TANISINDA KULLANILAN YÖNTEMLER Seçmeli 3 - - 5
TBYL564 Türkçe BİTKİ GELİŞİMİNİ TEŞVİK EDEN BAKTERİLER (PGPR) Seçmeli 3 - - 5
TBYL565 Türkçe ZİRAİ KARANTİNAYA TABİ PROKARYOTİK HASTALIKLAR Seçmeli 3 - - 5
TBYL566 Türkçe TOPRAK BİLİMİNİN TEMEL İLKELERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL567 Türkçe TOPRAK YÖNETİMİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL568 Türkçe KÜRESEL ISINMA VE EROZYON-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL569 Türkçe TOPRAK KALİTESİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL570 Türkçe İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE HAYVANCILIK Seçmeli 3 - - 5
TBYL571 Türkçe HAYVANSAL ÜRETİM VE İYİ TARIM UYGULAMALARI Seçmeli 3 - - 5
TBYL572 Türkçe HAYVAN ISLAHINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR Seçmeli 3 - - 5
TBYL573 Türkçe KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRME Seçmeli 3 - - 5
TBYL574 Türkçe DAMIZLIK SÜT SIĞIRI İŞLETMECİLİĞİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL575 Türkçe BÜYÜKBAŞ HAYVANLARDA SÜRÜ YÖNETİMİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL576 Türkçe BUZAĞI VE DÜVE YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL577 Türkçe KANATLI YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL578 Türkçe HAYVANCILIK FAALİYETLERİNİN PROJELENDİRİLMESİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL579 Türkçe KULUÇKA ÜRETİM TEKNİKLERİ VE HİJYENİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL580 Türkçe TARIMSAL ARAŞTIRMA VE DENEME TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL581 Türkçe TARIM EKONOMİSİNDE ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL582 Türkçe TARIM EKONOMİSİ ARAŞTIRMALARINDA ELEKTRONİK VERİ TOPLAMA VE ANALİZ TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL583 Türkçe ZAMAN SERİSİ ANALİZLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL584 Türkçe KUKLA DEĞİŞKENLİ EKONOMETRİK MODELLER Seçmeli 3 - - 5
TBYL585 Türkçe İLERİ MİKROEKONOMİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL586 Türkçe ULUSLARARASI TARIM ÜRÜNLERİ TİCARETİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL587 Türkçe DOĞAL KAYNAKLAR EKONOMİSİ VE POLİTİKASI Seçmeli 3 - - 5
TBYL591 Türkçe MEVSİMLİK ÇİÇEKLER VE BİTKİSEL TASARIMLARDA KULLANIMI Seçmeli 3 - - 5
TBYL592 Türkçe PEYZAJ MİMARLIĞINDA ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL593 Türkçe PEYZAJ MİMARLIĞINDA GÖRSEL ETKİ DEĞERLENDİRME Seçmeli 3 - - 5
TBYL594 Türkçe BAHÇE SERGİLERİ VE TASARIMI Seçmeli 3 - - 5
TBYL595 Türkçe HAYVAN BESLEME VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL597 Türkçe ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TBYL598 Türkçe "İÇ VE DIŞ MEKÂN SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRME TEKNİKLERİ" Seçmeli 3 - - 5
TRBYL505 Türkçe GIDA GÜVENLİĞİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL506 Türkçe GIDA KATKI MADDELERİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL507 Türkçe FONKSİYONEL GIDALAR Seçmeli 3 - - 5
TRBYL508 Türkçe ENDÜSTRİYEL MANTARLARIN ÜRETİM TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL509 Türkçe TIBBİ BİTKİLERDE STRES FİZYOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL510 Türkçe TOHUM İŞLEME VE MUHAFAZASI Seçmeli 3 - - 5
TRBYL513 Türkçe TOPRAKSIZ TARIM UYGULAMALARI Seçmeli 3 - - 5
TRBYL514 Türkçe SERALARDA İYİ TARIM UYGULAMALARI Seçmeli 3 - - 5
TRBYL515 Türkçe ENTOMOLOJİDE DENEMELERİN KURULMASI Seçmeli 3 - - 5
TRBYL516 Türkçe BESİCİLİK TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL517 Türkçe BİSKÜVİ TEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL518 Türkçe ÖĞÜTME TEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL519 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRENİM Seçmeli 3 - - 5
TRBYL520 Türkçe FERMENTE ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL521 Türkçe BESLENME İLKELERİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL522 Türkçe MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL526 Türkçe YAPISAL EŞİTLİK MODELLEMESİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL527 Türkçe SPSS İLE VERİ İŞLEME VE ANALİZİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL528 Türkçe GIDA UYGULAMALARI İÇİN NANOFİBERLER Seçmeli 3 - - 5
TRBYL529 Türkçe İLERİ GIDA AMBALAJLAMA TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL530 Türkçe AKTİF-AKILLI AMBALAJLAMA SİSTEMLERİ VE NANOTEKNOLOJİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL531 Türkçe BİYOPOLİMERLER VE GIDA ENDÜSTRİSİNDE KULLANIM ALANLARI Seçmeli 3 - - 5
TRBYL532 Türkçe BİLGİSAYAR UYGULAMALI İSTATİSTİK Seçmeli 3 - - 5
TRBYL533 Türkçe ENTOMOLOJİDE BİYOTEKNİK MÜCADELE YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
TRBYL534 Türkçe DEPOLANMIŞ ÜRÜN ZARARLILARI Seçmeli 3 - - 5
TRBYL535 Türkçe BİTKİ UÇUCU YAĞ VE EKSTRAKTLARININ İNSEKTİSİDAL AKTİVİTELERİ Seçmeli 3 - - 5