Ders Öğretim Planı
| Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
Yıl |
Yarıyıl |
AKTS |
| TRBYL518 |
ÖĞÜTME TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli Ders Grubu |
1 |
1 |
5,00 |
Yüksek Lisans
Mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak tahıl ürünleri üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırmak
| 1 |
Türk Gıda Kodeksi ve mevzuata uygun hammadde kalitesine göre sınıflandırma yapabilme, Tahıl laboratuvarlarında buğday ve un analizlerini uygulayabilme ve sonuçlarını yorumlayabilme, Bilgisayar sistemine sahip öğütme elemanlarını kullanabilme |
| 2 |
Analizlerin gerçekleştirildiği cihazları kullanabilme,Laboratuvarlarda AR-GE çalışmaları için fikir yürütebilme, Tahıl ürünlerinin üretiminde güncel bilgileri takip ederek farklılık ortaya koyabilme |
| 3 |
Tahıl ürünlerinin üretildiği firmalarda takım çalışmalarında etkin rol oynama;Un üretiminde teknolojinin gereklerine uygun kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine sahip olabilme. |
Birinci Öğretim
[Yok]
| Hafta |
Konular (Teorik) |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
Ön Hazırlık |
| 1 |
Hammaddenin Kalitesine Göre Sınıflandırma, Süne vb.hastalıklı buğdayları inceleme |
|
|
| 2 |
Temizleme Tavlama, Hammadde kalitesine göre sınıflama yapma |
|
|
| 3 |
Tavlama Öğütme, Temizleme ekipmalarının gösterimi |
|
|
| 4 |
Öğütme Un Paçalı, Tavlama ekipmanlarının gösterimi |
|
|
| 5 |
Buğday Paçalı, Kırma sistemi elemanlarının gösterimi |
|
|
| 6 |
Pişirme Kurutma, Eleme sistemi elemanlarının gösterimi |
|
|
| 7 |
Un paçalı yapımı |
|
|
| 8 |
Kabuk Soyma Ayıklama, Buğday paçalı yapımı |
|
|
| 9 |
Kırma ve Kalibrasyon, Düşme sayısı, glutomatik, sedimentasyon cihazı kullanımı |
|
|
| 10 |
Hamur Bileşenlerinin Hazırlanması, Ekstensograf kurvelerinin yorumu |
|
|
| 11 |
Yoğurma, Farinograf kurvelerinin yorumu |
|
|
| 12 |
Kitle Fermantasyonu Şekil Verme, Hamur Bileşenlerinin Hazırlanılması |
|
|
| 13 |
Kitle Fermantasyonu Şekil Verme, Hamur Bileşenlerinin Hazırlanılması |
|
|
| 14 |
Son Fermantasyon Pişirme, Ekmek pişirme denemesi |
|
|
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri |
Adet |
Değer |
| Quiz |
1 |
30 |
| Soru-Yanıt |
1 |
30 |
| Okuma |
1 |
40 |
|
Toplam
|
100
|
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri |
Adet |
Değer |
| Final Sınavı |
1 |
100 |
|
Toplam
|
100
|
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri |
40
|
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri |
60
|
| Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi (saat) |
Toplam İş Yükü (saat) |
| Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
| Derse Katılım |
14 |
2 |
28 |
| Soru-Yanıt |
14 |
2 |
28 |
| Quiz için Bireysel Çalışma |
14 |
2 |
28 |
| Ev Ödevi |
14 |
2 |
28 |
|
Toplam İş Yükü (saat)
|
113
|
|
PÇ 1 |
PÇ 2 |
PÇ 3 |
PÇ 4 |
PÇ 5 |
PÇ 6 |
PÇ 7 |
PÇ 8 |
PÇ 9 |
PÇ 10 |
PÇ 11 |
PÇ 12 |
PÇ 13 |
PÇ 14 |
PÇ 15 |
| ÖÇ 1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3
|
3
|
| ÖÇ 2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3
|
3
|
| ÖÇ 3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3
|
3
|
3
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek