Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TRBYL521 | BESLENME İLKELERİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu derste beslenmeyle ilgili temel kavramların, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerinin, makro ve mikro besin ögelerinin (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su), besin gruplarının tanıtılmasıyla birlikte özel durumlarda beslenme ilkelerinin aktarılması hedeflenmektedir.
Doç.Dr. Nurcan DOĞAN
1 | Beslenme ile ilgili temel kavramları tanımlar. |
2 | Besin guruplarının önemi ve fonksiyonlarını öğrenir. |
3 | Makro besin ögelerinin özelliklerini ve vücuttaki fonksiyonlarını açıklar. |
4 | Mikro besin ögelerinin özelliklerini ve vücuttaki fonksiyonlarını açıklar. |
5 | Besin gruplarını ve özelliklerini tanımlar. |
6 | Sağlıklı beslenme modellerini ve özelliklerini açıklar. |
7 | Özel durumlarda beslenme ilkelerini bilir. |
Birinci Öğretim
Bu dersin herhangi bir ön koşulu bulunmamaktadır.
yok
Bu ders beslenme bilimine giriş, yeterli ve dengeli beslenme, makro ve mikro besin ögeleri, besin grupları ve özel durumlarda beslenme üzerine bir içeriğe sahiptir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Beslenmenin önemi, beslenme sağlık ilişkisi | yok | yok |
2 | Beslenmede temel kavramlar, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri | yok | yok |
3 | Makro besin ögeleri I (Karbonhidratlar) | yok | yok |
4 | Makro besin ögeleri II (Proteinler) | yok | none |
5 | Makro besin ögeleri III (Yağlar) | yok | yok |
6 | Mikro besin ögeleri I (Vitaminler) | yok | yok |
7 | Mikro besin ögeleri II (Mineraller) | yok | yok |
8 | Su ve metabolizma | yok | yok |
9 | Besin grupları I | yok | yok |
10 | Besin grupları II | yok | yok |
11 | Sağlıklı beslenme modelleri (besin piramidi, sağlıklı yemek tabağı) | yok | yok |
12 | Özel durumlarda beslenme I | yok | yok |
13 | Özel durumlarda beslenme II | yok | yok |
14 | Özel durumlarda beslenme III | yok | yok |
1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 14. Baskı, Ankara, 2012. 2. Toplu Beslenme Servisi Sağlıklı Yönetim Rehberi. Kutluay Merdol T., Hatiboğlu Yayınevi, 3. Baskı, 2017. 3. Toplu Beslenme Sistemlerinin Yönetim ve Organizasyonu. Yasemin Beyhan Y., Ankara Nobel Tıp Kitabevi, 2 Baskı, Ankara, 2019. 4. Beslenme İlkeleri Ve Mönü Planlama. Bulduk S., Detay Yayıncılık, 4. Baskı, Ankara, 2018. 5. Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Quiz | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 24 | 24 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 36 | 36 |
Toplam İş Yükü (saat) | 118 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | |||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | |||||||||||||
ÖÇ 3 | |||||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | |||||||||||||
ÖÇ 6 | |||||||||||||||
ÖÇ 7 | 5 | 5 |