Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TBYL561 | HASAT SONRASI HASTALIKLAR VE YÖNETİMİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı öğrencilerin, hasat sonrasında bozulmalara ve çürüklüklere neden olan patolojik ve fizyolojik etmenleri tanıyabilmelerini, zarar şekilleri ve savaş yöntemlerini kavrayabilmelerini sağlamaktır
Dr.Öğr. Üyesi Ali ENDES
1 | Bu konuda yapılan yurtiçi ve yurtdışı çalışmaları izleme ve yorumlama yetisi kazanır |
2 | Lisans eğitimi sırasında alınan dersin üzerine bu konuda daha ayrıntılı bilgi ve beceri kazanır |
3 | Bu etmenlerle etkin şekilde mücadele edebilmek için savaşım yöntemlerini ana hatlarıyla kavrar |
4 | Bitkilerde hasat sonrası hastalık kavramını anlar, hangi etmenlerin hasat sonrasında hastalık belirtisi oluşturduğu bilgisini kazanır |
5 | Depolanmış ürünlerdeki hastalıkların mücadelesi konusunda bilgilenecek |
Birinci Öğretim
-
[Yok]
Hasat sonrası bozulmaları etkileyen faktörler,Fizyolojik hastalıklarI,Elma ve armutta görülen depo hastalıkları,Turunçgillerde görülen depo hastalıkları,Üzüm, çilek ve muzda görülen depo hastalıkları,Patateste görülen depo hastalıkları,Havuçta görülen depo hastalıkları,Soğan ve sarımsakta görülen depo hastalıkları,Hububatta görülen depo hastalıkları,Diğer ürünlerde görülen depo hastalıkları
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Hasat sonrası ürünlerde hastalık kayıplar, önemleri ve karşılaşılan sorunlar | ||
2 | Hasat Sonrası Bozulmaları Etkileyen Faktörler Hasat Sonrası Hastalıklarda Konukçu – Patojen Etkileşimleri | ||
3 | Taze ürünlerin hasat sonrası fizyolojisi hastalık kayıplarının nedenleri | ||
4 | Taze olarak depolanan sebzelerde görülen hastalıklar | ||
5 | Taze olarak depolanan sebzelerde görülen hastalıklar | ||
6 | Taze olarak depolanan sebzelerde görülen hastalıklar | ||
7 | Kurutulmuş meyve ve sebzelerde görülen hastalıklar | ||
8 | Kurutulmuş meyve ve sebzelerde görülen hastalıklar | ||
9 | Giriş Hasat sonrası Hastalıkların Kontrolü | ||
10 | Hasat öncesi uygulamalar Kültürel uygulamalar Fiziksel uygulamalar Kimyasal uygulamalar Hasat Öncesi Koruyucu Uygulamalar | ||
11 | Hasat Sonrası Uygulamalar Fiziksel Yöntemler | ||
12 | Biyolojik Yöntemler | ||
13 | Kimyasal Yöntemler | ||
14 | Örnek paketleme evi işlemleri ve akış şemaları |
Agrios, G. N., 2005 Plant Pathology, Fifth Edition. Academic Press. USA Snowdon, A.L., A Color Atlas Postharvest Diseases & Disorders of Fruits & Vegetables Volume 1: General Introduction &Fruits. Wolfe Scientific, 302 p. (1990) Snowdon, A.L., A Color Atlas Postharvest Dieseases & Introduction, Fruits & Vegetables Volume 2 :Vegetables Wolfe Scientific, 416 p. (1991) 6)Agrios, G.N. 2005. Plant Pathology (5th edition). Elsevier-Academic Press, San Diego, CA. 922 pp
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Quiz | 3 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 3 | 1 | 3 |
Uygulama/Pratik | 7 | 2 | 14 |
Laboratuvar | 6 | 2 | 12 |
Tartışma | 7 | 1 | 7 |
Seminer | 4 | 2 | 8 |
Makale Kritik Etme | 5 | 2 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 3 | 10 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 136 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | 3 | 1 | 4 | 2 | ||||||||||
ÖÇ 2 | 4 | 5 | 3 | 1 | 2 | ||||||||||
ÖÇ 3 | 1 | 4 | 5 | 3 | 2 | ||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 2 | 1 | 5 | 3 | ||||||||||
ÖÇ 5 | 2 | 4 | 3 | 1 | 5 |