GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TBYL561 HASAT SONRASI HASTALIKLAR VE YÖNETİMİ Seçmeli Ders Grubu 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin, hasat sonrasında bozulmalara ve çürüklüklere neden olan patolojik ve fizyolojik etmenleri tanıyabilmelerini, zarar şekilleri ve savaş yöntemlerini kavrayabilmelerini sağlamaktır


Dr.Öğr. Üyesi Ali ENDES


1 Bu konuda yapılan yurtiçi ve yurtdışı çalışmaları izleme ve yorumlama yetisi kazanır
2 Lisans eğitimi sırasında alınan dersin üzerine bu konuda daha ayrıntılı bilgi ve beceri kazanır
3 Bu etmenlerle etkin şekilde mücadele edebilmek için savaşım yöntemlerini ana hatlarıyla kavrar
4 Bitkilerde hasat sonrası hastalık kavramını anlar, hangi etmenlerin hasat sonrasında hastalık belirtisi oluşturduğu bilgisini kazanır
5 Depolanmış ürünlerdeki hastalıkların mücadelesi konusunda bilgilenecek

Birinci Öğretim


-


[Yok]


Hasat sonrası bozulmaları etkileyen faktörler,Fizyolojik hastalıklarI,Elma ve armutta görülen depo hastalıkları,Turunçgillerde görülen depo hastalıkları,Üzüm, çilek ve muzda görülen depo hastalıkları,Patateste görülen depo hastalıkları,Havuçta görülen depo hastalıkları,Soğan ve sarımsakta görülen depo hastalıkları,Hububatta görülen depo hastalıkları,Diğer ürünlerde görülen depo hastalıkları


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Hasat sonrası ürünlerde hastalık kayıplar, önemleri ve karşılaşılan sorunlar
2 Hasat Sonrası Bozulmaları Etkileyen Faktörler Hasat Sonrası Hastalıklarda Konukçu – Patojen Etkileşimleri
3 Taze ürünlerin hasat sonrası fizyolojisi hastalık kayıplarının nedenleri
4 Taze olarak depolanan sebzelerde görülen hastalıklar
5 Taze olarak depolanan sebzelerde görülen hastalıklar
6 Taze olarak depolanan sebzelerde görülen hastalıklar
7 Kurutulmuş meyve ve sebzelerde görülen hastalıklar
8 Kurutulmuş meyve ve sebzelerde görülen hastalıklar
9 Giriş Hasat sonrası Hastalıkların Kontrolü
10 Hasat öncesi uygulamalar Kültürel uygulamalar Fiziksel uygulamalar Kimyasal uygulamalar Hasat Öncesi Koruyucu Uygulamalar
11 Hasat Sonrası Uygulamalar Fiziksel Yöntemler
12 Biyolojik Yöntemler
13 Kimyasal Yöntemler
14 Örnek paketleme evi işlemleri ve akış şemaları

Agrios, G. N., 2005 Plant Pathology, Fifth Edition. Academic Press. USA Snowdon, A.L., A Color Atlas Postharvest Diseases & Disorders of Fruits & Vegetables Volume 1: General Introduction &Fruits. Wolfe Scientific, 302 p. (1990) Snowdon, A.L., A Color Atlas Postharvest Dieseases & Introduction, Fruits & Vegetables Volume 2 :Vegetables Wolfe Scientific, 416 p. (1991) 6)Agrios, G.N. 2005. Plant Pathology (5th edition). Elsevier-Academic Press, San Diego, CA. 922 pp



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Quiz 3 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 3 1 3
Uygulama/Pratik 7 2 14
Laboratuvar 6 2 12
Tartışma 7 1 7
Seminer 4 2 8
Makale Kritik Etme 5 2 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Quiz için Bireysel Çalışma 3 10 30
Toplam İş Yükü (saat) 136

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 3 1 4 2
ÖÇ 2 4 5 3 1 2
ÖÇ 3 1 4 5 3 2
ÖÇ 4 4 2 1 5 3
ÖÇ 5 2 4 3 1 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek