Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TBYL565 | ZİRAİ KARANTİNAYA TABİ PROKARYOTİK HASTALIKLAR | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Prokaryotik etmenler olarak bakteriyel, fitoplazma ve spiroplazma mikroorganizmalarından Türkiye’de varlığı bilinmeyen ve ithalata mani teşkil edenler ile Türkiye’de sınırlı olarak bulunan ve ithalata mani teşkil eden organizmalar anlatılacaktır. Bu etmenlerin bazı bitki veya bitkisel ürünlerde bulunması halinde ithalata mani teşkil eden zararlı organizmalardan varlığı ülkemizde bilinmeyenler ve sınırlı olduğu bilinen organizmaların bulaşma yolları anlatılacaktır. Bitki ve bitkisel ürünlerin ithalatında istenen özel şartlar ve ülkemiz üretiminde tehdit oluşturması muhtemel etmenlerin önemi anlatılarak diğer ülkelerde rapor edilen bu etmenler ile ilgili yapılan makalelerde etmenlerin etiolojisi, epidemiyolojisi, vektörleri, sulama suyu ve toprakta yaşayabilmesi, mücadele kullanılabilecek fiziksel, kültürel, kimyasal, biyolojik, ve entegre mücadele çalışmalarının detaylı incelenerek anlatımı hedeflenmektedir. Zirai Karantina merkezlerinde kullanılan analiz işlemleri anlatılacaktır.
Doç. Dr. Murat ÖZTÜRK
1 | Karantina yönetmenliğini öğrenmek |
2 | Karantina yönetmenliğine göre ithalat ve ihracaat kısıtlamalarını öğrenmek |
3 | Karantinaya tabi hastalıkların coğrafik dağılımı, etioyolojisi ve epidemiyolojisini öğrenmek |
4 | Karantinaya tabi hastalıkların ülkemizde mücadelesini öğrenme |
5 | Karantinaya tabi hastalıkların ülkemizde mücadelesini öğrenmek |
Birinci Öğretim
[Yok]
Prokaryotik hastalık etmenleri için yasal düzenlemeleri kapsamaktadır
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Karantina yönetmeliği | ||
2 | Ülkemiz zirai karantina istasyonları | ||
3 | Ülkemizde sınırlı olduğu bilinen organizmalar | ||
4 | İthalata mani olan organizmalar | ||
5 | Ülkemizde varlığı bilinmeyen organizmalar | ||
6 | Bitki ve bitkisel ürünlerin ithalatında istenen özel şartlar | ||
7 | Yumru, rizom ve stolonlu bitkilerde karantina organizmaları | ||
8 | Tohumlarda karantina organizmaları | ||
9 | Karantinaya tabi bakteriyel, fitoplazma ve spiroplazma etmenlerinin etiolojisi | ||
10 | Karantinaya tabi bakteriyel, fitoplazma ve spiroplazma etmenlerinin epidemiyolojisi | ||
11 | Karantinaya tabi bakteriyel, fitoplazma ve spiroplazma etmenlerinin vektörleri | ||
12 | Çevresel örneklerde karantinaya tabi bakteriyel, fitoplazma ve spiroplazma etmenlerinin yaşayabilmesi | ||
13 | Mücadele kullanılabilecek fiziksel, kültürel, kimyasal, biyolojik, ve entegre mücadele çalışmaları | ||
14 | Ders Değerlendirme |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 5 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 5 | 2 | 10 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 2 | 2 | 4 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 60 | 60 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 2 | 12 | 24 |
Toplam İş Yükü (saat) | 130 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 3 | 4 | 5 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 2 | 4 | 3 | 5 | 3 | 5 | 4 | |||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 2 | 4 | 4 | 4 | ||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 5 |