GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TBYL528 GENEL BAĞCILIK Seçmeli Ders Grubu 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Dersin genel amacı asmanın sınıflandırılması, asmanın morfolojisi, üzümün tüketim şekilleri, asmanın ekolojik istekleri, bağcılıkta uygulanan teknik ve kültürel işlemler konularında temel bilgiler vermektir.


Prof. Dr. Emine Sema ÇETİN


1 Asmanın sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olma ve konuyu tartışabilime
2 Asmanın morfolojisini ve işlevlerini temel düzeyde bilme
3 Farklı tüketim şekillerine uygun üzüm çeşitlerini ve hasat kriterlerini bilme ve bu kriterlere yönelik analiz ve ölçümleri yapabilme
4 Bağcılıkta uygulanan teknik ve kültürel işlemler hakkında genel bilgiye sahip olma
5 Önemli bağ hastalık ve zararlılarını tanımlayabilme ve mücadele yöntemleri ile ilgili yaklaşımlarda bulunabilme

Birinci Öğretim


Yoktur


Yoktur


Asmanın sınıflandırılması, üzümün tüketim şekilleri, asmanın morfolojisi, ekolojik istekleri, bağlarda uygulanan teknik ve kültürel işlemler konularında genel bilgiler içerir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Asmanın taksonomisi ve gen kaynakları Açıklama, soru-cevap, literatür inceleme Ders notları, literatür araştırma
2 Asma morfolojisi- toprak altı organları Açıklama, soru-cevap, literatür inceleme Ders notları, literatür araştırma
3 Asma morfolojisi- toprak üstü organları Açıklama, soru-cevap, literatür inceleme Ders notları, literatür araştırma
4 Asma morfolojisi- toprak üstü organları Açıklama, soru-cevap, literatür inceleme Ders notları, literatür araştırma
5 Üzümlerde tane tutumu ve tanenin gelişimi Açıklama, soru-cevap, literatür inceleme Ders notları, literatür araştırma
6 Ekoloji Açıklama, soru-cevap, literatür inceleme Ders notları, literatür araştırma
7 Ekoloji Açıklama, soru-cevap, literatür inceleme Ders notları, literatür araştırma
8 Üzümlerin tüketim şekilleri (Standart çeşitler-sofralık üzümler) Açıklama, soru-cevap, literatür inceleme Ders notları, literatür araştırma
9 Üzümlerin tüketim şekilleri (Şıralık-şaraplık üzümler, kurutmalık üzümler) Açıklama, soru-cevap, literatür inceleme Ders notları, literatür araştırma
10 Bağ tesisi Açıklama, soru-cevap, literatür inceleme Ders notları, literatür araştırma
11 Bağ tesisi Açıklama, soru-cevap, literatür inceleme Ders notları, literatür araştırma
12 Bağcılıkta uygulanan teknik ve kültürel işlemler Açıklama, soru-cevap, literatür inceleme Ders notları, literatür araştırma
13 Bağcılıkta uygulanan teknik ve kültürel işlemler Açıklama, soru-cevap, literatür inceleme Ders notları, literatür araştırma
14 Genel değerlendirme Açıklama, soru-cevap, literatür inceleme Ders notları, literatür araştırma

1. Ağaoğlu, Y.S. 1999. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Asma Biyolojisi). Cilt I. Kavaklıdere Eğitim Yayınları. No:1, 205 s. Ankara 2. Ağaoğlu, Y.S.2002. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Asma Fizyolojisi-I). Cilt II. Kavaklıdere Eğitim Yayınları. No:5,445 s. Ankara 3. Fidan, Y. 1985. Özel Bağcılık. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No:930,400s., Ankara 4. Çelik, S. 1998. Bağcılık (Ampeloloji). Cilt I, 426 s. Tekirdağ 5. Ders notları 6. Ders sunum dosyaları 7. Alandaki çeşitli bilimsel makaleler



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 55
Ev Ödevi 3 45
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yoktur


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Beyin Fırtınası 8 3 24
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 3 3 9
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 4 20
Ev Ödevi 7 3 21
Toplam İş Yükü (saat) 120

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 5
ÖÇ 2 5 5
ÖÇ 3 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek