GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TRBYL516 BESİCİLİK TEKNİKLERİ Seçmeli Ders Grubu 1 1 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Sığır besiciliğinin yeri, sorunları, Türkiye sığır yetiştiriciliğinin ve besiciliğin genel yapısı, sığır yetiştiriciliği ve besiciliğini kalkındırmak amacıyla uygulanan politikalar ve bunların sonuçlarının değerlendirilmesi, süt sığırcılığının ve besiciliğinin geliştirilmesi


Dr. Öğr. Üyesi Orhan ERMETİN


1 Besicilik tanım ve kapsamını bilir.
2 Besicilik şekil ve yöntemleri hakkında bilgi sahibidir
3 Besleme ve yemler hakkında bilgi sahibidir.
4 Hayvan ırkları ve besicilik şekilleri hakkında bilgi sahibidir.
5 Beslenme ve et kalitesi hakkında bilgi sahibidir.
6 6. Besi şartları ve barınaklar hakkında bilgi sahibidir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Sığır besisi, bir sığırdan mümkün olan en kısa sürede, en fazla ve en kaliteli eti, en ekonomik biçimde üretme faaliyeti olarak tanımlanabilir. Beside amaç kısa sürede, daha az yemle daha fazla canlı ağırlık artışı sağlamaktır. Bu amaçla yapılacak yetiştirme şekilleri, ve bakım besleme hakkında bilgi verilecektir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Kalkınma planlarında ve yıllık programlarda tarım sektörü ve bu sektör içinde hayvancılık. Teorik Yoktur
2 Kalkınma planlarında ve yıllık programlarda tarım sektörü ve bu sektör içinde hayvancılık. Teorik yoktur
3 Türkiye sığır yetiştiriciliğinin ve besiciliğin genel yapısı, Teorik Yoktur
4 Üreme, büyüme ve gelişme Teorik Yoktur
5 Et sığırcılığında işletme tipleri Teorik Yoktur
6 Barınaklar ve mekanizasyon Teorik Yoktur
7 Çiftlikten sofraya kaliteli sığır eti üretiminin esasları Teorik Yoktur
8 Besi yöntemleri, Besi performansı ve etkileyen faktörler Teorik Yoktur
9 Sığır yetiştiriciliği ve besiciliğini kalkındırmak amacıyla uygulanan politikalar ve bunların sonuçlarının değerlendirilmesi, Teorik Yoktur
10 Süt sığırcılığının ve besiciliğinin geliştirilmesi için alınması gereken önlemler ve öneriler Teorik Yoktur
11 Et sığırcılığında kayıt tutma ve değerlendirme Teorik Yoktur
12 Kaba yem ve önemi Teorik Yoktur
13 Et kalitesi ve etki eden faktörler Teorik Yoktur
14 Ödev sunum ve tartışma Teorik Yoktur

1. Et sığırcılığı ders notları 2. Damızlık ve Kasaplık Sığır Yetiştirme. Selahattin Kumlu 2000. TDSYB Yayınları 3. Besicilik. A. N. Yüksel., İ. Koaman., N.Ergün. 2003. Hasad Yayınları 4. Thomas, D. G. M. (1983). Animal Husbandry Third Edition, Bailliere – Tindall, London, UK.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Quiz 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 2 2 4
Final Sınavı 1 2 2
Tartışma 14 2 28
Soru-Yanıt 12 2 24
Proje Hazırlama 10 4 40
Proje Sunma 2 4 8
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 14 1 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 134

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4 5 5 5 5 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 4 5 5 4
ÖÇ 3 5 4 4 5 5 5 5 5 4 5 4 4 4 4 4
ÖÇ 4 4 5 5 5 5 5 5 4 5 4 4 4 5 4 4
ÖÇ 5 4 4 5 5 5 5 5 4 4 5 5 5 4 4 4
ÖÇ 6 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek