Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TRBYL516 | BESİCİLİK TEKNİKLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Sığır besiciliğinin yeri, sorunları, Türkiye sığır yetiştiriciliğinin ve besiciliğin genel yapısı, sığır yetiştiriciliği ve besiciliğini kalkındırmak amacıyla uygulanan politikalar ve bunların sonuçlarının değerlendirilmesi, süt sığırcılığının ve besiciliğinin geliştirilmesi
Dr. Öğr. Üyesi Orhan ERMETİN
1 | Besicilik tanım ve kapsamını bilir. |
2 | Besicilik şekil ve yöntemleri hakkında bilgi sahibidir |
3 | Besleme ve yemler hakkında bilgi sahibidir. |
4 | Hayvan ırkları ve besicilik şekilleri hakkında bilgi sahibidir. |
5 | Beslenme ve et kalitesi hakkında bilgi sahibidir. |
6 | 6. Besi şartları ve barınaklar hakkında bilgi sahibidir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Sığır besisi, bir sığırdan mümkün olan en kısa sürede, en fazla ve en kaliteli eti, en ekonomik biçimde üretme faaliyeti olarak tanımlanabilir. Beside amaç kısa sürede, daha az yemle daha fazla canlı ağırlık artışı sağlamaktır. Bu amaçla yapılacak yetiştirme şekilleri, ve bakım besleme hakkında bilgi verilecektir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Kalkınma planlarında ve yıllık programlarda tarım sektörü ve bu sektör içinde hayvancılık. | Teorik | Yoktur |
2 | Kalkınma planlarında ve yıllık programlarda tarım sektörü ve bu sektör içinde hayvancılık. | Teorik | yoktur |
3 | Türkiye sığır yetiştiriciliğinin ve besiciliğin genel yapısı, | Teorik | Yoktur |
4 | Üreme, büyüme ve gelişme | Teorik | Yoktur |
5 | Et sığırcılığında işletme tipleri | Teorik | Yoktur |
6 | Barınaklar ve mekanizasyon | Teorik | Yoktur |
7 | Çiftlikten sofraya kaliteli sığır eti üretiminin esasları | Teorik | Yoktur |
8 | Besi yöntemleri, Besi performansı ve etkileyen faktörler | Teorik | Yoktur |
9 | Sığır yetiştiriciliği ve besiciliğini kalkındırmak amacıyla uygulanan politikalar ve bunların sonuçlarının değerlendirilmesi, | Teorik | Yoktur |
10 | Süt sığırcılığının ve besiciliğinin geliştirilmesi için alınması gereken önlemler ve öneriler | Teorik | Yoktur |
11 | Et sığırcılığında kayıt tutma ve değerlendirme | Teorik | Yoktur |
12 | Kaba yem ve önemi | Teorik | Yoktur |
13 | Et kalitesi ve etki eden faktörler | Teorik | Yoktur |
14 | Ödev sunum ve tartışma | Teorik | Yoktur |
1. Et sığırcılığı ders notları 2. Damızlık ve Kasaplık Sığır Yetiştirme. Selahattin Kumlu 2000. TDSYB Yayınları 3. Besicilik. A. N. Yüksel., İ. Koaman., N.Ergün. 2003. Hasad Yayınları 4. Thomas, D. G. M. (1983). Animal Husbandry Third Edition, Bailliere – Tindall, London, UK.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Quiz | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 2 | 2 | 4 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Tartışma | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 12 | 2 | 24 |
Proje Hazırlama | 10 | 4 | 40 |
Proje Sunma | 2 | 4 | 8 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 134 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 |
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 |
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |