GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TBYL507 TIBBİ BİTKİLERDE KALİTE KRİTERLERİ Seçmeli Ders Grubu 1 2 5,00

Yüksek Lisans



Tıbbi bitkilerde kalitenin önemi, kaliteyi etkileyen faktörler, standardizasyon ve kalite kontrolleri, dünyada ve ülkemizde uygulanan kalite standartları konularında temel bilgiler sağlamaktır.


Prof. Dr. Belgin COŞGE ŞENKAL


1 Bitkisel tıbbi ve aromatik ürünleri tanır
2 Tıbbi ve aromatik bitkilerde hasat sonrası teknolojik uygulamaları açıklar
3 Tıbbi ve aromatik bitkilerde kalite kriterlerini açıklar
4 Tıbbi ve aromatik bitkilerde kaliteyi artırıcı uygulamaları kullanır
5 Tıbbi ve aromatik bitkilerde standardizasyon uygulamalarını pratiğe aktarır

Birinci Öğretim


yok


yok


Tıbbi bitkilerde kalite kriterleri, kaliteyi etkileyen faktörler ile kalite standartlarını içerir


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Tıbbi bitkilerin temini (toplama-hasat) Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
2 Tıbbi ve aromatik bitkilerde hasat sonrası işlemler (kurutma) Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
3 Bitkisel tıbbi ve aromatik ürünler Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
4 Tıbbi ve aromatik bitkilerde hasat sonrası teknolojik uygulamalar (damıtma) Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
5 Tıbbi ve aromatik bitkilerde hasat sonrası teknolojik uygulamalar (ekstraksiyon-I) Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
6 Tıbbi ve aromatik bitkilerde hasat sonrası teknolojik uygulamalar (ekstraksiyon-II) Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
7 Nanoteknolojik ve Biyoteknolojik tıbbi ve aromatik ürünler Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
8 Tıbbi ve aromatik bitkilerin ve ürünlerin depolaması Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
9 Tıbbi ve aromatik bitkilerin ambalajlanması Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
10 Tıbbi ve aromatik bitkilerde standardizasyon-I Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
11 Tıbbi ve aromatik bitkilerde standardizasyon-II Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
12 Tıbbi ve aromatik bitkisel ürünlerin kalite kontrolü Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
13 Tıbbi ve aromatik bitkisel ürünlerde kirlilik tayini Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
14 Kalite kontrolünde kullanılan farmakope ve kontroller Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması

1. Baydar, H. 2021. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara. 2-Dersi veren öğretim üyesinin ders notları 3-Govindaraghavan S., Sucher N. J. 2015. Quality assessment of medicinal herbs and their extracts: Criteria and prerequisites for consistent safety and efficacy of herbal medicines. Epilepsy & Behavior. 52:363-371. 4. N.W. Muyumba, S.C. Mutombo, H Sheridan, A. Nachtergael, P. Duez, 2021. Quality control of herbal drugs and preparations: The methods of analysis, their relevance and applications, Talanta Open, Volume 4, 2021, 100070.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Soru-Yanıt 10 1 10
Makale Kritik Etme 3 4 12
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Okuma 7 2 14
Ev Ödevi 1 4 4
Toplam İş Yükü (saat) 113

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4 4 4
ÖÇ 2 4 4 3 3 3 3
ÖÇ 3 5 3 3 3 3
ÖÇ 4 3 4 3 3 3
ÖÇ 5 4 4 3 3 4 4 4 4 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek