GERİ DÖN

Yüksek Lisans Programları


LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ - ULUSLARARASI İLİŞKİLER (Y.L.) (TEZLİ) - - YÜKSEK LİSANS



Program Tanıtımı

2018-2019 Eğitim Öğretim yılında Lisans düzeyinde eğitim vermeye başlayan bölümümüz bünyesindeki akademik kadronun gün geçtikçe zenginleşmesi, buna mukabil üniversitemizdeki öğrencilerimizin ve yerel düzeydeki taleplerin karşılanması için Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Uluslararası İlişkiler Tezli Yüksek Lisans programı açılmasının zarureti anlaşılmıştır. Bunun üzerine yapılan başvuru sonrası program açılması kabul edilmiş ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programına 2022-2023 Güz döneminde il öğrencilerin alınmasına başlanmıştır.

Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Uluslararası İlişkiler Bilim alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olunur.

Yüksek Lisans

1.Özel koşullar ve açıklamalar bölümünde belirtilen lisans programından mezun olmak, 2.Son beş yılda yapılmış olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavına (ALES) girmiş olmak ve bu sınavdan EĢit Ağırlık puan türünden en az 55 puan almış olmak. 3. Lisans mezuniyet not ortalamasında 4.00 üzerinden en az 2,00 veya muadili bir puana sahip olmak. 4. ALES puanının %50’sı, lisans mezuniyet notunun %20’sı, bilimsel değerlendirme notunun %30 dikkate alınarak başarı puanı hesaplanacaktır. Bu şekilde hesaplanan başarı notunun en az 50 puan ve üzeri olması gerekir. Ön Eleme Kriterleri ve Hesaplamalar: Başvuru sayısının ilan edilen kontenjanının 3(üç) katından fazla olması halinde ön eleme yapılacak olup belirlenen kontenjan sayısının 3(üç) katı aday (Bilimsel değerlendirme sınavı) katılacaktır. Ön Eleme Puanı: ALES puanının %60’ı+ Lisans mezuniyet notunun %40’ı alınarak hesaplanacaktır

“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

Uluslararası İlişkiler yüksek lisans derecesi alabilmek için zorunlu ve seçimlik derslerin başarıyla tamamlanması gerekmektedir.

Uluslararası İlişkiler yükske lisans programı çağdaş bilgi ve kültür ile donanmış, iletişim becerisine sahip, araştırma, analiz ve sorunların üstesinden gelebilme becerisi olan, çevresine önderlik edebilecek yapıda olan, araştırma yapan ve bulguları topluma aktarma yükümlülüğünü evrensel standartlarda en ideal şekilde yürütmeyi görev edinen uluslararası standartlara uygun yurtsever bireyler yetiştirmeyi, amaç olarak belirlemiştir. Bölüm programında yer alan zorunlu derslerin yanı sıra bölüm içi ve bölüm dışı seçimlik derslerle öğrencilerin kendi kariyer hedefleri doğrultusunda gereken donanıma sahip olmaları sağlanmaktadır.

1 Uluslararası İlişkiler disiplini içindeki belirli bir konuda tez yazarak bilim uzmanlığı almalarını sağlamak
2 Uluslararası İlişkiler disiplininin gerektirdiği çok yönlü analiz becerisini geliştirmek.
3 Akademik alanda yazma becerisini kazandırmak.
4 Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde alanyazını inceleyerek değerlendirmek

Mezunlarımız akademik hayatın yanısıra kamu sektöründe başta Dışişleri Bakanlığı´nın ve ilgili diğer Bakanlıkların ve kurumların uzman personel kadrolarında, özel sektörde otomotiv, gıda, lojistik, bankacılık ve bunlar gibi çok çeşitli alanlarda faaliyet gösteren firmaların özellikle dış ticaret ve dış ilişkiler departmanlarında yönetici pozisyonunda istihdam edilmektedirler.

Yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlarımız, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla ulusal ve uluslararası yüksek öğrenim kurumlarında doktora öğrenimlerine yönelebilirler.

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az üç etkinliğe katılmak zorundadır.

Yüksek lisans programlarının amacı, öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Yüksek lisans programları toplam 60 AKTS den az olmamak koşuluyla en az 10 adet ders, 1 seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci elde ettiği sonuçları ilgili kurul tarafından belirlenen kurallara uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla "kabul", "red" veya "düzeltme" kararı verir. Bu karar ilgili Anabilim Dalı Başkanlığınca Sosyal Bilimler Enstitüsüne tutanakla bildirilir. Tez sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla yüksek lisans tezinin ciltlenmiş en az iki kopyasını ve tezin tamamı ile Türkçe ve yabancı dilde özetlerini içeren üç adet elektronik kopyasını, tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili Enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenciye yüksek lisans ya da doktora diploması verilir.

Tam Zamanlı

Yozgat Bozok Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı, Erdoğan Akdağ Kampüsü Atatürk Yolu 7. Km 66900 Yozgat Bölüm Başkanı: Doç. Dr. Hülya Toker E-posta: hulya.toker@bozok.edu.tr Lisansüstü Eğitim Enstitüsü: Atatürk Yolu 7. Km Bilal Şahin Batı Kampüsü Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Binası 66100 Yozgat E-posta: lee@bozok.edu.tr lee@yobu.edu.tr

Bölümümüz Türkçe eğitim vermektedir. Öğrencilerin kullanımına açık bir üniversite kütüphanesi, bir okuma salonu ve iki bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Bölümümüzde halen üç Doçent, iki Doktor Öğretim Üyesi düzeyinde olmak üzere toplam beş Öğretim Üyesi ve bir Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır.


Program Çıktıları

1 Alanla ilgili temel kavramsal bilgilere, kuramsal ve uygulama açısından aralarındaki ilişkiyi kavrayacak şekilde sahiptir
2 Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar.
3 İnsanlar ve toplumlararası ilişkilerin işleyiş kurallarına dair temel bilgilere sahiptir.
4 Toplumlarının yaşadığı dönüşümlerin nedenleri ve sonuçları hakkında temel bilgilere sahiptir.
5 Alanla ilgili kuramsal bilgileri analiz etme ve uygulamadaki yansımalarını değerlendirme becerisine sahiptir.
6 Alana ilişkin elde edilen bilgileri, ilgili kişilere teorik ve pratik esasları ile aktarabilme yeteneğine sahiptir.
7 Alanındaki ulusal ve/veya uluslararası toplantılarda sözlü ve yazılı özgün sunumlar yapar.
8 Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunsalları tespit eder ve araştırma yöntemlerini kullanarak çözüm önerileri geliştirir veya çözümler.
9 Alanla ilgili her türlü proje veya hedefi planlar ve yönetir.
10 Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi bireysel çalışma ya da ekip çalışması ile hazırlayıp yayınlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
11 Alanla ilgili elde edilen bilgileri neden – sonuç ve eleştiri süzgecinden geçirerek değerlendirir.
12 Alanla ilgili bilgi ve uygulama eksikliklerini tespit eder.
13 Alanla ilgili ilgi ve isteği sürekli canlı tutabilecek seviyededir.
14 Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri katkıcı, sorgulayıcı ve üretici bir yaklaşımla değerlendirir, öğrenme gereksinimlerini belirler ve karşılar.
15 Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası yayınları takip eder.
16 Alanı ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri, yazılı ve sözlü olarak aktarır.
17 Alanla ilgili çözüm önerilerini bilimsel verilerle desteklemek suretiyle yetkin olanlarla paylaşır.
18 Akademik çalışma ortamında bilgi paylaşma, ortak çalışma ve eleştirel yaklaşımları değerlendirebilme ve çalışmasına dahil edebilme yetkinliğine sahiptir.
19 İş yaşamına dahil olduğunda kuramsal altyapı ve kavramsal zenginliğinin yarattığı farklılığı bireysel kariyerine yansıtır.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ders Planı

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
UİYL501 Türkçe BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİK Zorunlu 3 - - 5
UİYL507 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 10
UİYLSDG-I Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU I Seçmeli 3 - - -
Toplam 14 0 0 15
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
UİYL502 Türkçe SEMİNER Zorunlu - 2 - 5
UİYL507 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 10
UİYLSDG-II Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU II Seçmeli 3 - - -
Toplam 11 2 0 15
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
UİYL507 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 10
UİYL511 Türkçe TEZ ÇALIŞMASI Zorunlu - 1 - 20
Toplam 8 1 0 30
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
UİYL507 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 10
UİYL511 Türkçe TEZ ÇALIŞMASI Zorunlu - 1 - 20
Toplam 8 1 0 30
UİYLSDG-I - SEÇMELİ DERS GRUBU I
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
UİYL503 Türkçe ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİLERİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL504 Türkçe TÜRK DIŞ POLİTİKASI Seçmeli 3 - - 5
UİYL505 Türkçe 20. YÜZYIL SİYASİ TARİHİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL508 Türkçe ULUSLARARASI ENERJİ POLİTİĞİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL510 Türkçe ULUSLARARASI GÜVENLİK VE TERÖRİZM Seçmeli 3 - - 5
UİYL513 Türkçe ORTADOĞU’DA DEVLET, TOPLUM VE SİYASET Seçmeli 3 - - 5
UİYL514 Türkçe KİMLİK SİYASETİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL515 Türkçe ULUSLARARASI GÖÇ VE ENTEGRASYON Seçmeli 3 - - 5
UİYL516 Türkçe TÜRKİYE VE AB İLİŞKİLERİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL517 Türkçe ÇAĞDAŞ MİLLİYETÇİLİK KURAMLARI Seçmeli 3 - - 5
UİYL518 Türkçe ORTA ASYA’DAKİ GÜNCEL GELİŞMELER Seçmeli 3 - - 5
UİYL519 Türkçe DOĞU AVRUPA VE BALKANLAR Seçmeli 3 - - 5
UİYL520 Türkçe LATİN AMERİKA’DA SİYASET VE GÜNCEL SORUNLAR Seçmeli 3 - - 5
UİYL521 Türkçe RUSYA DIŞ POLİTİKASI Seçmeli 3 - - 5
UİYL522 Türkçe KARŞILAŞTIRMALI SİYASAL SİSTEMLER Seçmeli 3 - - 5
UİYL523 Türkçe ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE GÜNCEL SORUNLAR Seçmeli 3 - - 5
UİYL524 Türkçe ABD DIŞ POLİTİKASI Seçmeli 3 - - 5
UİYL525 Türkçe ASYA PASİFİK VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL526 Türkçe İSLAM DÜNYASINDAKİ GÜNCEL GELİŞMELER Seçmeli 3 - - 5
UİYL527 Türkçe TÜRKİYE AFRİKA İLİŞKİLERİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL528 Türkçe SİNEMA VE ULUSLARARASI POLİTİKA Seçmeli 3 - - 5
UİYL529 Türkçe ULUSLARARASI ÇATIŞMA ÇÖZÜMLERİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL530 Türkçe ULUSLARARASI ÖRGÜTLER Seçmeli 3 - - 5
UİYL531 Türkçe DİPLOMASİ TARİHİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL532 Türkçe BÖLGESEL ÇALIŞMALAR AVRASYA Seçmeli 3 - - 5
UİYL533 Türkçe ULUSLARARASI HUKUK Seçmeli 3 - - 5
UİYLSDG-II - SEÇMELİ DERS GRUBU II
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
UİYL503 Türkçe ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİLERİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL504 Türkçe TÜRK DIŞ POLİTİKASI Seçmeli 3 - - 5
UİYL505 Türkçe 20. YÜZYIL SİYASİ TARİHİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL508 Türkçe ULUSLARARASI ENERJİ POLİTİĞİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL510 Türkçe ULUSLARARASI GÜVENLİK VE TERÖRİZM Seçmeli 3 - - 5
UİYL513 Türkçe ORTADOĞU’DA DEVLET, TOPLUM VE SİYASET Seçmeli 3 - - 5
UİYL514 Türkçe KİMLİK SİYASETİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL515 Türkçe ULUSLARARASI GÖÇ VE ENTEGRASYON Seçmeli 3 - - 5
UİYL516 Türkçe TÜRKİYE VE AB İLİŞKİLERİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL517 Türkçe ÇAĞDAŞ MİLLİYETÇİLİK KURAMLARI Seçmeli 3 - - 5
UİYL518 Türkçe ORTA ASYA’DAKİ GÜNCEL GELİŞMELER Seçmeli 3 - - 5
UİYL519 Türkçe DOĞU AVRUPA VE BALKANLAR Seçmeli 3 - - 5
UİYL520 Türkçe LATİN AMERİKA’DA SİYASET VE GÜNCEL SORUNLAR Seçmeli 3 - - 5
UİYL521 Türkçe RUSYA DIŞ POLİTİKASI Seçmeli 3 - - 5
UİYL522 Türkçe KARŞILAŞTIRMALI SİYASAL SİSTEMLER Seçmeli 3 - - 5
UİYL523 Türkçe ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE GÜNCEL SORUNLAR Seçmeli 3 - - 5
UİYL524 Türkçe ABD DIŞ POLİTİKASI Seçmeli 3 - - 5
UİYL525 Türkçe ASYA PASİFİK VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL526 Türkçe İSLAM DÜNYASINDAKİ GÜNCEL GELİŞMELER Seçmeli 3 - - 5
UİYL527 Türkçe TÜRKİYE AFRİKA İLİŞKİLERİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL528 Türkçe SİNEMA VE ULUSLARARASI POLİTİKA Seçmeli 3 - - 5
UİYL529 Türkçe ULUSLARARASI ÇATIŞMA ÇÖZÜMLERİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL530 Türkçe ULUSLARARASI ÖRGÜTLER Seçmeli 3 - - 5
UİYL531 Türkçe DİPLOMASİ TARİHİ Seçmeli 3 - - 5
UİYL532 Türkçe BÖLGESEL ÇALIŞMALAR AVRASYA Seçmeli 3 - - 5
UİYL533 Türkçe ULUSLARARASI HUKUK Seçmeli 3 - - 5