GERİ DÖN

Önlisans Programları


BOĞAZLIYAN MESLEK YÜKSEKOKULU - ORGANİK TARIM - - ÖNLİSANS



Program Tanıtımı

Eğitim- öğretim faaliyetlerine 2015-2016 akademik yılında başlamıştır.

teorik ve uygulamalı dersler alarak mezun olan öğrencilere “önlisans diploması” verilir ve bu diplomaya sahip olanlar tekniker olarak çalışabilir.

Ön Lisans

Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve üniversite seçme sınavından yeterli puanı almış olması gerekmektedir.

Eğitim planında yer alan "Yabancı Dil" dersi için her akademik yılın başlangıcında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar söz konusu derslerden muaf olmaktadır.

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.

Bu programın amacı; organik bitkisel ve hayvansal üretim ile bu ürünlerin kalite kontrolü, muhafazası, pazara hazırlanması hakkında yeterli bilgi ve pratiğe sahip nitelikli teknik eleman yetiştirmektir.

1 1. Temel Organik Tarım Bilgisi Aktarımı: Program, öğrencilere organik tarımın temel prensipleri, tarihçesi ve önemi hakkında kapsamlı bir anlayış sunmalıdır. 2. Organik Tarım Standartları ve Sertifikasyon Süreçleri: Öğrenciler, organik tarımın ulusal ve uluslararası standartlarını, sertifikasyon süreçlerini ve denetim gereksinimlerini öğrenmelidir. 3. Toprak ve Su Yönetimi: Organik tarımın sürdürülebilirlik temelli yaklaşımının bir parçası olarak, öğrencilerin toprak verimliliğini artırmak ve su kaynaklarını korumak için kullanılan yöntemleri öğrenmeleri gerekmektedir. 4. Bitki Besleme ve Hastalık Yönetimi: Organik tarımın kimyasal gübre ve pestisit kullanımını sınırlaması nedeniyle, öğrenciler bitkilerin sağlığını korumak için organik gübreler, doğal zararlı yönetimi ve entegre hastalık kontrolü gibi alternatif yöntemleri öğrenmelidir. 5. Çiftlik Planlama ve Yönetimi: Öğrenciler, organik tarım işletmelerinin planlanması, yönetilmesi ve pazarlanması için gereken becerileri geliştirmelidir. 6. Ekolojik Çeşitlilik ve Biyoçeşitlilik: Program, öğrencilere organik tarımın ekosistemler üzerindeki etkilerini anlamaları için ekolojik çeşitlilik ve biyoçeşitlilik konularını içermelidir. 7. Sosyal ve Ekonomik Boyutlar: Organik tarımın sosyal ve ekonomik etkilerini değerlendirmek, sürdürülebilir kırsal kalkınma ve toplum refahı için önemlidir. Program, bu konuları ele almalı ve öğrencileri bu bağlamları anlamaya teşvik etmelidir. 8. İnovasyon ve Araştırma Geliştirme: Öğrencilere organik tarım alanındaki yenilikleri takip etme, araştırma yapma ve uygulamada yenilikçi çözümler geliştirme becerilerini kazandırmak önemlidir. 9. Hukuki ve Yönetmelik Konuları: Program, organik tarımın yasal çerçevesini, politika ve yönetmelikleri anlatmalıdır. 10. Uygulamalı Beceriler: Öğrencilerin organik tarım uygulamalarını deneyimleyebilmeleri için pratik çalışmalar ve staj imkanları sağlanmalıdır. Bu eğitim amaçları, öğrencilere organik tarımın temel ilkelerini, uygulamalarını ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımını anlamalarını sağlayarak, gelecekte organik tarım sektöründe etkili liderler olmalarına yardımcı olacaktır.

Kamu kurum ve kuruluşları: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri ve Belediyeler. Özel Sektör İşletmeleri: Organik tarımsal (bitkisel ve hayvansal) üretim ve pazarlama işletmeleri ile sürdürülebilir tarım (organik tarım ve iyi tarım uygulamaları) kontrol ve sertifikasyon kuruluşları. Kendi işletmeleri: Organik tarımsal (bitkisel ve hayvansal) üretim ve pazarlama işletmeleri.

Önlisans programını bitiren kişi çalıştığı işyerinde performansına göre yöneticiliğe kadar yükselebilir. Ayrıca; *Anadolu Üniversitesi Açıköğretim İktisat Fakültesi veya İşletme Fakültesi lisans programlarına sınavsız kayıt yaptırıp dört yıllık fakülte diploması alabilir veya, *DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Ziraat Fakültelerine geçiş yapabilir. Dikey geçiş yapanlar mezuniyet sonrası “Ziraat Mühendisi” ünvanı alır.

Bozok Üniversitesi 'Sınav Yönetmeliği' ve 'Bozok Üniversitesi Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği' uygulanmaktadır.

Programda mevcut olan derslerin tümnünü başarı ile tamamlamak için 4.00 üzerinden 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve mesleki stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir

Tam Zamanlı

ADRES: Yenidoğan Mah. Şevket Hokkaömeroğlu Bulvarı No:86 D:1 P.K. 66400 Boğazlıyan / YOZGAT Mehmet Ünsal BARAK

Programda iki kadrolu öğretim üyesi görev yapmaktadır. Ayrıca, Öğrencilerin uygulama dersleri için, organik Bitkisel üretim tarım alanları ve hayvansal üretim ile ilgili hayvan varlığı mevcuttur.


Program Çıktıları

1 Organik tarım için gerekli temel bilim konularını öğrenebilme.
2 Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olabilme.
3 Organik bitki ve hayvan türlerinde genetik ve ıslah konularını öğrenebilme.
4 Organik üretim ilkeleri ve mevzuatı ile çevre koruma konusunda bilgi sahibi olabilme ve uygulayabilme.
5 Organik bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme.
6 Organik tarımda bitki besleme, organik gübreleme ve sulama yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme.
7 Organik tarımda hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme.
8 Organik ürünlerin kalite kontrolü, muhafazası ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olabilme.
9 Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olabilme.
10 Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olma.
11 Organik tarım, hayvancılık ve işletmecilik için gerekli çağdaş teknik ve araçları etkin bir şekilde kullanma becerisi kazanır.
12 Organik tarım ve hayvancılık ile ilgili olarak işletme ile finansal tanımları öğrenir.
13 Ulusal ve Uluslararası alanda Organik tarım ve hayvancılığın stratejik önemini kavrar.
14 Biyolojik çeşitlilik, doğal kaynaklar ve çevreyi koruma konularında bilinç kazanır, bu konularda toplumu bilgilendirme beceresine sahip olur
15 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

[TemelAlanCiktisi]

Program Çıktıları
BİLGİ
BECERİLER
YETKİNLİKLER
Kuramsal Olgusal
Bilişsel Uygulamalı
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Öğrenme Yetkinliği
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Alana Özgü Yetkinlik
1
2
1
1
2
1
2
1
2
3
4
1
2
3
4
Organik tarım için gerekli temel bilim konularını öğrenebilme.
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olabilme.
Organik bitki ve hayvan türlerinde genetik ve ıslah konularını öğrenebilme.
Organik üretim ilkeleri ve mevzuatı ile çevre koruma konusunda bilgi sahibi olabilme ve uygulayabilme.
Organik bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme.
Organik tarımda bitki besleme, organik gübreleme ve sulama yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme.
Organik tarımda hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme.
Organik ürünlerin kalite kontrolü, muhafazası ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olabilme.
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olabilme.
Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olma.
Organik tarım, hayvancılık ve işletmecilik için gerekli çağdaş teknik ve araçları etkin bir şekilde kullanma becerisi kazanır.
Organik tarım ve hayvancılık ile ilgili olarak işletme ile finansal tanımları öğrenir.
Ulusal ve Uluslararası alanda Organik tarım ve hayvancılığın stratejik önemini kavrar.
Biyolojik çeşitlilik, doğal kaynaklar ve çevreyi koruma konularında bilinç kazanır, bu konularda toplumu bilgilendirme beceresine sahip olur
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.

Ders Planı

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
OT101 Türkçe TEMEL MATEMATİK Zorunlu 2 - - 3
OT105 Türkçe ORGANİK TARIMIN GENEL İLKELERİ Zorunlu 4 - - 5
OT107 Türkçe TOPRAK BİLGİSİ Zorunlu 3 - - 4
OT109 Türkçe BOTANİK Zorunlu 3 1 - 5
OT111 Türkçe BİTKİ FİZYOLOJİSİ Zorunlu 3 - - 5
OT95 Türkçe TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 - - 2
OT97 Türkçe YABANCI DİL I Zorunlu 2 - - 2
OT99 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I Zorunlu 2 - - 2
Toplam 21 1 0 28
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
OT100 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - 2
OT102 Türkçe GENEL KİMYA Zorunlu 2 - - 2
OT104 Türkçe TEMEL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ KULLANIMI II Zorunlu 1 1 - 2
OT106 Türkçe EKOLOJİ Zorunlu 3 - - 4
OT108 Türkçe BİTKİ BESLEME VE GÜBRELEME Zorunlu 2 1 - 4
OT110 Türkçe ORGANİK MEYVECİLİK Zorunlu 3 1 - 4
OT112 Türkçe ORGANİK HAYVANSAL ÜRETİM Zorunlu 3 1 - 4
OT114 Türkçe GENETİK VE BİTKİ ISLAHI Zorunlu 3 - - 4
OT96 Türkçe TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 - - 2
OT98 Türkçe YABANCI DİL II Zorunlu 2 - - 2
Toplam 23 4 0 30
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
OT201 Türkçe ORGANİK TOHUMCULUK Zorunlu 3 - - 5
OT203 Türkçe ORGANİK YEMLER VE HAYVAN BESLEME Zorunlu 3 1 - 5
OT205 Türkçe ORGANİK FİDE VE FİDAN YETİŞTİRİCİLİĞİ Zorunlu 3 1 - 5
OTSDG-I Türkçe SEÇMELİ DERS I Seçmeli 2 - - 9
OTSDG-II Türkçe SEÇMELİ DERS II Seçmeli 2 1 - 6
Toplam 13 3 0 30
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
OT202 Türkçe ORGANİK SEBZECİLİK Zorunlu 3 1 - 5
OT204 Türkçe ORGANİK BAĞCILIK Zorunlu 3 1 - 5
OT206 Türkçe TARLA BİTKİLERİ TARIMI Zorunlu 3 1 - 5
OTSDG-III Türkçe SEÇMELİ DERS III Seçmeli 2 - - 3
OTSDG-IV Türkçe SEÇMELİ DERS IV Seçmeli 2 1 - 9
OTSDG-V Türkçe SEÇMELİ DERS V Seçmeli 3 - - 3
Toplam 16 4 0 30
OTSDG-I - SEÇMELİ DERS I
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
OT207 Türkçe SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM Seçmeli 2 - - 3
OT209 Türkçe TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER Seçmeli 2 - - 3
OT211 Türkçe SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 2 - - 3
OT213 Türkçe TARIM EKONOMİSİ Seçmeli 2 - - 3
OT215 Türkçe TÜKETİCİ BİLİNCİ VE SAĞLIK Seçmeli 2 - - 3
OT217 Türkçe HAYVAN SAĞLIĞI VE REFAHI Seçmeli 2 - - 3
OT219 Türkçe ÇİFTÇİ EĞİTİMİ Seçmeli 2 - - 3
OTSDG-II - SEÇMELİ DERS II
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
OT221 Türkçe ORGANİK TARIMDA ZARARLILARLA SAVAŞIM Seçmeli 2 1 - 3
OT223 Türkçe KÜLTÜR MANTARI ÜRETİM TEKNİKLERİ Seçmeli 2 1 - 3
OT225 Türkçe TARIMSAL SULAMA VE MEKANİZASYON Seçmeli 2 1 - 3
OTSDG-III - SEÇMELİ DERS III
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
OT208 Türkçe ORGANİK TARIMDA KONTROL VE SERTİFİKASYON Seçmeli 2 - - 3
OT210 Türkçe TARIMDA ÇEVRE KİRLİLİĞİ Seçmeli 2 - - 3
OT212 Türkçe TARIMSAL İŞLETMECİLİK Seçmeli 2 - - 3
OT214 Türkçe TOPRAKSIZ TARIM Seçmeli 2 - - 3
OTSDG-IV - SEÇMELİ DERS IV
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
OT216 Türkçe ORGANİK ÜRÜN İŞLEME TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 1 - 3
OT218 Türkçe ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 2 1 - 3
OT220 Türkçe ARICILIK VE TOZLAŞMA Seçmeli 2 1 - 3
OT222 Türkçe KANATLI HAYVAN YETİŞTİRME Seçmeli 2 1 - 3
OTSDG-V - SEÇMELİ DERS V
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
OT224 Türkçe İYİ TARIM UYGULAMALARI Seçmeli 3 - - 3
OT226 Türkçe ORGANİK SİLAJ ÜRETİMİ Seçmeli 3 - - 3
OT228 Türkçe ORGANİK ÜRÜNLERİN MUHAFAZASI PAZARLAMASI Seçmeli 3 - - 3