Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
OT222 | KANATLI HAYVAN YETİŞTİRME | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Genel olarak kanatlı yetiştiriciliğinin dünya ve Türkiye'deki önemi, Tavuk yetiştiriciliğinin önemi, yumurta, tavuk eti ve diğer yan ürünlerinin tanımlanması, kuluçkadan yumurtlamaya kadarki dönemde yetiştirme teknikleri, kuluçka, yetiştirme, sağlık koruma ve ıslah uygulamalarının kavranması, yetiştirme sistemlerinin karşılaştırılması konularını öğretecektir.
-
1 | Tavuk yetiştiriciliğinin ve tavukçuluk ürünlerinin önemini kavrar. |
2 | Tavuk hakkında biyolojik, fizyolojik ve morfolojik özellikleri öğrenir. |
3 | Yetiştirme sistemleri, yumurta kalitesi, piliç eti kesim ve karkas kalitesi, kuluçka, sağlık koruma gibi konuları kavrar. |
4 | Genetik ve ıslah konuları ile sektörel yapının işleyişini öğrenir. |
5 | Etlik ve yumurtacı tavukların bakım ve yönetimini öğrenir. |
6 | Kuluçka yönetimi, cinsiyet ayırımı, erken ve geç embriyonik ölümler hakkında yorum yapar. |
7 | Alternatif yumurta üretim sistemlerinde bakım ve yönetimi öğrenir. |
8 | Damızlık kanatlı bakım ve yönetimini öğrenir. |
Birinci Öğretim
-
-
Derste Tavukçuluk ön planda olmak üzere yüzeysel olarak konulara göre diğer kanatlılar da ele alınacaktır. Üretimin bütün aşamaları ile ırklar, biyolojik yapı, ıslah ve ürünler değerlendirilecektir. Uygulamalı olarak öğrencilerin kuluçka, yetiştiricilik, ekipmanlar, yumurta kalitesi, karkas parçalama gibi konularda yeteneklerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Tavukçuluktaki gelişmeler ve Türkiye Tavukçuluğu | |||
2 | Tavuğun evciltilmesi, Irklar, Ticari soylar ve Hibritler | |||
3 | Tavuğun Biyolojik Yapısı ve Sistemler | |||
4 | Tavukçuluk Ürünleri, Yumurta ve Yumurta Kalitesi | |||
5 | Tavuk eti ve Kalitesi, Gübre ve Tüy ile kullanım alanları | |||
6 | Embriyo Gelişimi Kuluçka, Kuluçkahaneler ve ekipmanlar | |||
7 | Kümes ve Donanımları | |||
8 | Alternatif Üretim sistemleri | |||
9 | Etlik piliç yetiştiriciliği ve Kesimhaneler | |||
10 | Yumurta Tavuğu Yetiştiriciliği | |||
11 | Tavuk Genetiği ve Temel Islah Özellikleri | |||
12 | Tavukçulukta Temel Sağlık Koruma Uygulamaları | |||
13 | Damızlık Tavuk Yetiştiriciliği | |||
14 | Organik kanatlı hayvan yetiştiriciliği |
1. PDF Sunum 2. Kitap 3. PDF Ek Kaynak 4. Video
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Quiz | 3 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Tartışma | 3 | 1 | 3 |
Alan Çalışması | 14 | 3 | 42 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 75 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 3 | ||||||||||||||
ÖÇ 2 | |||||||||||||||
ÖÇ 3 | 4 | ||||||||||||||
ÖÇ 4 | 3 | ||||||||||||||
ÖÇ 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 6 | 4 | ||||||||||||||
ÖÇ 7 | |||||||||||||||
ÖÇ 8 | 3 |