GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
OT222 KANATLI HAYVAN YETİŞTİRME Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Genel olarak kanatlı yetiştiriciliğinin dünya ve Türkiye'deki önemi, Tavuk yetiştiriciliğinin önemi, yumurta, tavuk eti ve diğer yan ürünlerinin tanımlanması, kuluçkadan yumurtlamaya kadarki dönemde yetiştirme teknikleri, kuluçka, yetiştirme, sağlık koruma ve ıslah uygulamalarının kavranması, yetiştirme sistemlerinin karşılaştırılması konularını öğretecektir.


-


1 Tavuk yetiştiriciliğinin ve tavukçuluk ürünlerinin önemini kavrar.
2 Tavuk hakkında biyolojik, fizyolojik ve morfolojik özellikleri öğrenir.
3 Yetiştirme sistemleri, yumurta kalitesi, piliç eti kesim ve karkas kalitesi, kuluçka, sağlık koruma gibi konuları kavrar.
4 Genetik ve ıslah konuları ile sektörel yapının işleyişini öğrenir.
5 Etlik ve yumurtacı tavukların bakım ve yönetimini öğrenir.
6 Kuluçka yönetimi, cinsiyet ayırımı, erken ve geç embriyonik ölümler hakkında yorum yapar.
7 Alternatif yumurta üretim sistemlerinde bakım ve yönetimi öğrenir.
8 Damızlık kanatlı bakım ve yönetimini öğrenir.

Birinci Öğretim


-


-


Derste Tavukçuluk ön planda olmak üzere yüzeysel olarak konulara göre diğer kanatlılar da ele alınacaktır. Üretimin bütün aşamaları ile ırklar, biyolojik yapı, ıslah ve ürünler değerlendirilecektir. Uygulamalı olarak öğrencilerin kuluçka, yetiştiricilik, ekipmanlar, yumurta kalitesi, karkas parçalama gibi konularda yeteneklerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Tavukçuluktaki gelişmeler ve Türkiye Tavukçuluğu
2 Tavuğun evciltilmesi, Irklar, Ticari soylar ve Hibritler
3 Tavuğun Biyolojik Yapısı ve Sistemler
4 Tavukçuluk Ürünleri, Yumurta ve Yumurta Kalitesi
5 Tavuk eti ve Kalitesi, Gübre ve Tüy ile kullanım alanları
6 Embriyo Gelişimi Kuluçka, Kuluçkahaneler ve ekipmanlar
7 Kümes ve Donanımları
8 Alternatif Üretim sistemleri
9 Etlik piliç yetiştiriciliği ve Kesimhaneler
10 Yumurta Tavuğu Yetiştiriciliği
11 Tavuk Genetiği ve Temel Islah Özellikleri
12 Tavukçulukta Temel Sağlık Koruma Uygulamaları
13 Damızlık Tavuk Yetiştiriciliği
14 Organik kanatlı hayvan yetiştiriciliği

1. PDF Sunum 2. Kitap 3. PDF Ek Kaynak 4. Video



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 3 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 2 2
Tartışma 3 1 3
Alan Çalışması 14 3 42
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 1 14
Okuma 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 75

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 3
ÖÇ 2
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 3
ÖÇ 5
ÖÇ 6 4
ÖÇ 7
ÖÇ 8 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek