Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
OT220 | ARICILIK VE TOZLAŞMA | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Öğrencilere, bal arısı (Apis mellifera L.)’nin önemini kavratmak, arı anatomisi, biyolojisi, biyolojik birim olarak koloni, koloniyi oluşturan bireyler, ana, işçi ve erkek arı bireyleri, üreme biyolojisi, çiftleşme davranışı, barınak, petek ve inşası, salgı bezleri ve feromon üretimi, haberleşme, arıcılık sezonu, verimliliği etkileyen unsurlar, besleme, teşvik ve yönlendirme, arı ürünleri, bal, polen, arı sütü, arı ekmeği ve arı kolonisini yönetim becerisi kazandırmaktır.
1 | Dünyanın değişik bölgelerinde yetişen arı ırklarının önemli türlerini bilir. |
2 | Arının önemli morfolojik ve fizyolojik özelliklerini bilir. |
3 | Bal arısı kolonisini ve koloniyi oluşturan bireyleri tanır ve tanımlar. |
4 | Arı yetiştirme tekniklerini bilir ve uygulayabilir. |
5 | Bal, polen, arı sütü, arı zehiri, propolis ve balmumu gibi arı ürünlerini önemini ve özelliklerini, kullanım alanlarını öğrenir. |
6 | Polinasyonda arıcılığın önemini öğrenir. |
7 | Arı yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlarını bilir. |
Birinci Öğretim
Yok
[Yok]
Koloni oluşum unsurları, Üreme ve fizyolojik yapı, Ürün üretiminin hedeflenmesi, Gerekli populasyon büyüklüğü, Koloniyi yönlendirme, Besleme süre ve miktarının saptanması, Yer düzenlemenin önemi, Petek ihtiyacının karşılanması ve alınacak önlemler, Kat verme, Izgara kullanımının esasları, Oğul önleme, Koloni çoğaltma, Ana arının koloni için önemi, Ana arı yenileme yöntemleri
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Önemi, Ürünler, Ekonomiye Katkısı | |||
2 | Polinasyon, Önemi ve Ekonomiye Katkısı | |||
3 | Bal Arısı ve Çevre, Arı Sistematiği, Apis Türleri ve Coğrafik Arı Irkları | |||
4 | Arı Kolonisi, Ana, İşçi ve Erkek Arı Bireyleri ve Kolonideki Önemleri | |||
5 | Arı Anatomisi ve biyolojisi Baş, Thorax, Abdomen, Görme, Beslenme Organı, | |||
6 | Bal, Polen, Propolis ve Su Taşıma Organları | |||
7 | Yetiştiricilik, Koloni Oluşturma, Kuluçkanın Önemi | |||
8 | Koloni İhtiyaçları, Koloni Yönetimi ve Yönlendirme | |||
9 | Arı Çoğaltma, Birleştirme Yöntemleri ve Ana Arı Izgarası Kullanımı | |||
10 | Arı Ürünleri, Bal, Arı Sütü, Polen, Arı Zehiri, Bal Mumu, Propolis | |||
11 | Apiterapi | |||
12 | Ürün İşleme Muhafaza ve Değerlendirme | |||
13 | Organik Arı Ürünleri Üretim Yöntemleri | |||
14 | Bombus arısı doğal yaşam döngüsü ve önemi |
1.pdf sunum 2.kitap 3.pdf ek kaynak 4.video
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 3 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 3 | 1 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 7 | 21 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 84 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | |||||||||||||
ÖÇ 3 | |||||||||||||||
ÖÇ 4 | 3 | 4 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 6 | |||||||||||||||
ÖÇ 7 |