Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
OT209 | TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Dersin amacı tıbbi ve aromatik bitkilerin Dünya ve Türkiye’de önemini kavramak, Dünya ve Türkiye ticaretinde yerini ortaya koymak, bu gruba giren bitkileri tanıtmak, genel yetiştirme tekniklerini öğretmek, özellikle Türkiye için ekonomik önemi olan tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması ve kültürünün öğretilmesi olarak tanımlanabilir.
-
1 | Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini kavrayabilme |
2 | Diğer tarla bitkilerine göre özellikle tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde önemli konuları öğrenebilme |
3 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin genel özellikleri hakkında bilgi edinebilme |
4 | Üreticilere tıbbi ve aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci, pazarlama konularında bilgi verebilme |
Birinci Öğretim
-
-
Genel kısımda tıbbi bitkilerin tarihi gelişimi, önemi, ekolojik istekleri, genel yetiştirilme , kurutma ve muhafaza prensipleri, etkili maddeleri ve bunların varyabilitesi, Özel bölümde ise Apiaceae, Lamiaceae, Asteraceae ve diğer familyalara ait bitkilerin yayılış alanları, botanik özellikleri, yetiştirme teknikleri, içerdikleri etken maddeler, tüketim alanları.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Tıbbi ve aromatik bitkiler üzerindeki çalışmaların tarihi gelişimi | ||
2 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi ve gruplandırılması | ||
3 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin Türkiye ve Dünya’daki durumu | ||
4 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin ekolojik istekleri | ||
5 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin kültüründe temel prensipler | ||
6 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin kurutulması ve depolanması . Drogların tanıtılması | ||
7 | Sekonder bitki maddeleri ve bunların varyabilitesi | ||
8 | Uçucu yağlar ve özellikleri | ||
9 | Apiaceae familyasına dahil bazı bitkilerin ( dereotu, kişniş, rezene, anason) önemi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları | ||
10 | Asteraceae famiyasına dahil bazı bitkilerin ( papatya, pireotu) önemi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları | ||
11 | Lamiaceae familyasına dahil bazı bitkilerin ( nane, kekik) önemi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları | ||
12 | Lamiaceae familyasına dahil adaçayı bitkisinin ve diğer familyalara dahil bazı önemli tıbbi ve aromatik bitkilerin (çörek otu) tanıtımı ve yetiştirme teknikleri | ||
13 | Dönem projesi sunumları | ||
14 | Genel değerlendirme |
Ceylan, A., 1995. Tıbbi bitkiler I , E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 312 Ceylan, A., 1996. Tıbbi Bitkiler II, E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 481 Peter, K., V., Handbook herbs and spices Volume I (2001), II ( 2004) and III (2006), Woodhead Publishing , Cambridge , England
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Quiz | 3 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 3 | 1 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Proje Hazırlama | 1 | 12 | 12 |
Proje Sunma | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 3 | 4 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 75 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | ||||||||
ÖÇ 2 | 2 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | |||||||
ÖÇ 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 2 | 2 | |||||||
ÖÇ 4 | 2 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 |