GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
OT212 TARIMSAL İŞLETMECİLİK Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans



Bu dersin amacı tarım işletmelerinin yapısal özellikleri, tarımsal işletmecilik kavramı ve önemi, tarımsal işletme masrafları ve ürün yönetimi hakkında öğrencileri bilgilendirmektir



1 İşletme ve tarım işletmelerinin genel yapılarını ayırt edebilme
2 Tarım işletmelerinin analizlerinde kullanılan yöntemleri uygulayabilme
3 Tarım işletmelerinde üretim sürecinin genel işleyişinin analiz edilebilmesi
4 Tarım işletmeleri arasında üretim sürecinde oluşabilecek masraf kavramını karşılaştırılarak analiz edebilme
5 Bitkisel ve hayvansal üretim yapan işletmelerin ayrı ayrı ekonomik yapısını karşılaştırabilme

Birinci Öğretim



[Yok]


Ekonominin genel kuralları ve işleyişi içerisinde tarımsal faaliyetlerin ne şekilde ele alınacağı ve tarımdan elde edilecek geliri artırıcı ekonomik önlemlerin ele alınması.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin Tanıtımı
2 Tarım işletmecilik kavramı ve kapsamı
3 Tarım işletmelerinin genel özellikleri ve diğer işletmelerden farklı yönlerinin açıklanması
4 Tarımsal işletme ve ürün yönetimi
5 Tarımsal işletmelerin çalışmalarını etkileyen faktörler
6 Tarım işletmelerinin sermaye yapısı
7 Tarımsal işletme yönetiminin temel ilkeleri; faktör-ürün (azalan verimler kanunu), faktör-faktör, ürün-ürün ilişkisi.
8 Tarımsal işletme yönetiminin temel ilkeleri; kar maksimizasyonu ilkesi, eşit marjinal gelirler ve fırsat maliyeti ilkeleri
9 Tarımsal gelir, saf hasıla, işletme masrafları, gayri safi üretim değeri ve brüt kar.
10 Brüt karın önemi, işletme faaliyetlerinin seçimi, faaliyetlerin gayrisafi üretim değerlerinin hesaplanması, faaliyetlerin değişken masraflarının hesaplanması, brüt karın hesaplanmasında dikkat alınan temel ilkeler
11 Brüt kar analizi: buğday, arpa ve süt sığır işletmelerinin brüt karların hesaplanma yöntemlerinin uygulamalı olarak örneklerle açıklanması ve sonuçlarının yorumlanması
12 Bitkisel ürünlerde maliyet hesabı (yıllık ve çoklu yıllık bitkilerde)
13 Bitkisel ürünlerde maliyet hesabı (yıllık ve çoklu yıllık bitkilerde)
14 Genel tekrar

Ders sorumlusuna ait ders notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 3 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 3 1 3
Derse Katılım 14 3 42
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 1 14
Quiz için Bireysel Çalışma 3 4 12
Toplam İş Yükü (saat) 72

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4 3 4 3 2 4
ÖÇ 2 3 3 3 4 4 3 3
ÖÇ 3 3 3 2 2 3 5
ÖÇ 4 2 4 3 2 3 4 5
ÖÇ 5 2 4 3 4 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek