[DersinKodu] | [DersinAdi] | [DersinTuru] | [Yil] | [YariYil] | [Ects] |
---|---|---|---|---|---|
OT212 | TARIMSAL İŞLETMECİLİK | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
[Onlisans]
Bu dersin amacı tarım işletmelerinin yapısal özellikleri, tarımsal işletmecilik kavramı ve önemi, tarımsal işletme masrafları ve ürün yönetimi hakkında öğrencileri bilgilendirmektir
1 | İşletme ve tarım işletmelerinin genel yapılarını ayırt edebilme |
2 | Tarım işletmelerinin analizlerinde kullanılan yöntemleri uygulayabilme |
3 | Tarım işletmelerinde üretim sürecinin genel işleyişinin analiz edilebilmesi |
4 | Tarım işletmeleri arasında üretim sürecinde oluşabilecek masraf kavramını karşılaştırılarak analiz edebilme |
5 | Bitkisel ve hayvansal üretim yapan işletmelerin ayrı ayrı ekonomik yapısını karşılaştırabilme |
Birinci Öğretim
[Yok]
Ekonominin genel kuralları ve işleyişi içerisinde tarımsal faaliyetlerin ne şekilde ele alınacağı ve tarımdan elde edilecek geliri artırıcı ekonomik önlemlerin ele alınması.
[Hafta] | [Teorik] | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | Dersin Tanıtımı | ||
2 | Tarım işletmecilik kavramı ve kapsamı | ||
3 | Tarım işletmelerinin genel özellikleri ve diğer işletmelerden farklı yönlerinin açıklanması | ||
4 | Tarımsal işletme ve ürün yönetimi | ||
5 | Tarımsal işletmelerin çalışmalarını etkileyen faktörler | ||
6 | Tarım işletmelerinin sermaye yapısı | ||
7 | Tarımsal işletme yönetiminin temel ilkeleri; faktör-ürün (azalan verimler kanunu), faktör-faktör, ürün-ürün ilişkisi. | ||
8 | Tarımsal işletme yönetiminin temel ilkeleri; kar maksimizasyonu ilkesi, eşit marjinal gelirler ve fırsat maliyeti ilkeleri | ||
9 | Tarımsal gelir, saf hasıla, işletme masrafları, gayri safi üretim değeri ve brüt kar. | ||
10 | Brüt karın önemi, işletme faaliyetlerinin seçimi, faaliyetlerin gayrisafi üretim değerlerinin hesaplanması, faaliyetlerin değişken masraflarının hesaplanması, brüt karın hesaplanmasında dikkat alınan temel ilkeler | ||
11 | Brüt kar analizi: buğday, arpa ve süt sığır işletmelerinin brüt karların hesaplanma yöntemlerinin uygulamalı olarak örneklerle açıklanması ve sonuçlarının yorumlanması | ||
12 | Bitkisel ürünlerde maliyet hesabı (yıllık ve çoklu yıllık bitkilerde) | ||
13 | Bitkisel ürünlerde maliyet hesabı (yıllık ve çoklu yıllık bitkilerde) | ||
14 | Genel tekrar |
Ders sorumlusuna ait ders notları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | [Adet] | [Deger] |
---|---|---|
Quiz | 3 | 100 |
[Toplam] | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | [Adet] | [Deger] |
Final Sınavı | 1 | 100 |
[Toplam] | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
[Etkinlikler] | [Sayisi] | [Suresi] | [ToplamIsYuku] |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 3 | 1 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 3 | 4 | 12 |
[ToplamIsYuku] | 72 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | |
[OC] 1 | 4 | 3 | 4 | 3 | 2 | 4 | |||||||||
[OC] 2 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | ||||||||
[OC] 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 5 | |||||||||
[OC] 4 | 2 | 4 | 3 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||||||||
[OC] 5 | 2 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 |