Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
OT212 | TARIMSAL İŞLETMECİLİK | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Bu dersin amacı tarım işletmelerinin yapısal özellikleri, tarımsal işletmecilik kavramı ve önemi, tarımsal işletme masrafları ve ürün yönetimi hakkında öğrencileri bilgilendirmektir
1 | İşletme ve tarım işletmelerinin genel yapılarını ayırt edebilme |
2 | Tarım işletmelerinin analizlerinde kullanılan yöntemleri uygulayabilme |
3 | Tarım işletmelerinde üretim sürecinin genel işleyişinin analiz edilebilmesi |
4 | Tarım işletmeleri arasında üretim sürecinde oluşabilecek masraf kavramını karşılaştırılarak analiz edebilme |
5 | Bitkisel ve hayvansal üretim yapan işletmelerin ayrı ayrı ekonomik yapısını karşılaştırabilme |
Birinci Öğretim
[Yok]
Ekonominin genel kuralları ve işleyişi içerisinde tarımsal faaliyetlerin ne şekilde ele alınacağı ve tarımdan elde edilecek geliri artırıcı ekonomik önlemlerin ele alınması.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dersin Tanıtımı | ||
2 | Tarım işletmecilik kavramı ve kapsamı | ||
3 | Tarım işletmelerinin genel özellikleri ve diğer işletmelerden farklı yönlerinin açıklanması | ||
4 | Tarımsal işletme ve ürün yönetimi | ||
5 | Tarımsal işletmelerin çalışmalarını etkileyen faktörler | ||
6 | Tarım işletmelerinin sermaye yapısı | ||
7 | Tarımsal işletme yönetiminin temel ilkeleri; faktör-ürün (azalan verimler kanunu), faktör-faktör, ürün-ürün ilişkisi. | ||
8 | Tarımsal işletme yönetiminin temel ilkeleri; kar maksimizasyonu ilkesi, eşit marjinal gelirler ve fırsat maliyeti ilkeleri | ||
9 | Tarımsal gelir, saf hasıla, işletme masrafları, gayri safi üretim değeri ve brüt kar. | ||
10 | Brüt karın önemi, işletme faaliyetlerinin seçimi, faaliyetlerin gayrisafi üretim değerlerinin hesaplanması, faaliyetlerin değişken masraflarının hesaplanması, brüt karın hesaplanmasında dikkat alınan temel ilkeler | ||
11 | Brüt kar analizi: buğday, arpa ve süt sığır işletmelerinin brüt karların hesaplanma yöntemlerinin uygulamalı olarak örneklerle açıklanması ve sonuçlarının yorumlanması | ||
12 | Bitkisel ürünlerde maliyet hesabı (yıllık ve çoklu yıllık bitkilerde) | ||
13 | Bitkisel ürünlerde maliyet hesabı (yıllık ve çoklu yıllık bitkilerde) | ||
14 | Genel tekrar |
Ders sorumlusuna ait ders notları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Quiz | 3 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 3 | 1 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 3 | 4 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 72 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | 4 | 3 | 2 | 4 | |||||||||
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | ||||||||
ÖÇ 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 5 | |||||||||
ÖÇ 4 | 2 | 4 | 3 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||||||||
ÖÇ 5 | 2 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 |