GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
OT216 ORGANİK ÜRÜN İŞLEME TEKNOLOJİSİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans



Organik meyve ve sebzelerin bileşimleri, bozulma sebepleri, işleme gerekçeleri, soğukta, dondurarak, kurutarak, konserve ederek muhafazası ve salça üretimi konularında bilgi ve becerilerin kazandırılması



1 Öğrenciler meyve ve sebzelerin işleme gerekçelerini bilir.
2 Öğrenciler meyve ve sebzelerin soğukta muhafazasının fizyolojik temellerini bilir.
3 Öğrenciler soğuk depo şartlarının nasıl kontrol edilebildiğini bilir.
4 Öğrenciler meyve ve sebzelerin dondurarak muhafazasının bilimsel ilkelerini bilir.
5 Öğrenciler meyve ve sebzelerin hızlı dondurmanın faktörlerini ve başlıca dondurma yöntemlerini bilir.
6 Öğrenciler konservecilir ve konservecilikte ısıl işlemin bilimsel temellerini bilir.

Birinci Öğretim


Yok


[Yok]


Meyve ve sebzelerin muhafaza edilmelerine ilişkin teknolojik bilginin sağlanması, teknolojik becerinin kazandırılması


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin genel tanıtımı, meyve sebzelerin bileşimi ve bileşimdeki değişkenliklerin nedenleri, karbonhidrat ve azotlu maddeler içeriği
2 Lipidler, vitaminler, mineral maddeler, asitler, enzimler, fenolik maddeler, renk maddeleri.
3 Lezzet ve bunu sağlayan unsurlar. Meyve sebzelerin yapılarında bulunan bitkisel kökenli doğal toksinler, işlemede kullanılan başlıca katkı maddeleri
4 Meyve ve sebzelerin bozulma nedenleri.
5 Konserve üretiminde uygulanan ön işlemler, dolum, hava alma yöntemleri, konserve kaplarının doldurulmaları, ısıl işlem yönteminin belirlenmesi.
6 Konserveye ısıl işlem uygulanması, Aseptik konservecilik.
7 Meyve ve sebze konservelerinde bozulmalar.
8 Dondurma Teknolojisi
9 Dondurarak Muhafaza
10 Salça üretim teknolojisi
11 Reçel, marmelat ve jele üretim teknolojisi
12 Kurutma Teknolojisi
13 Meyve ve sebze suyu üretimi hakkında tanımlar ve genel bilgi
14 Meyve ve sebze suyu üretim tekniği

Meyve ve sebze işleme teknolojisi, Bekir Cemeroğlu,Ankara Üniversitesi, 2. Baskı, Ankara 2004



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 10 10
Final Sınavı 1 10 10
Tartışma 15 2 30
Bireysel Çalışma 15 2 30
Toplam İş Yükü (saat) 80

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek