GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
OT226 ORGANİK SİLAJ ÜRETİMİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Endüstriyel mikroorganizmalar, rekombinant mikroorganizmalar ve genel özellikleri, fermente yemler gıda katkı maddeleri, enzimler, sağlıkla ilgili ürünler, kimyasallar ve yakıtların üretiminde, bazı atıkların arıtılmasında mikroorganizmaların kullanılması konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır.



1 Endüstriyel mikrobiyolojinin tanımı ve önemini öğrenir.
2 Mikroorganizmaların fizyolojisini öğrenir.
3 Endüstriyel mikroorganizmaları öğrenir.
4 Fermentasyon ve fermentasyon ürünlerini öğrenir.
5 Mikroorganizmalar kullanılarak üretilen ve endüstriyel önemi olan ürünleri öğrenir.
6 Endüstriyel Mikrobiyolojide kullanılan rekombinant türlerin genetik mühendisliği yöntemleri kullanılarak eldesini öğrenir.

Birinci Öğretim


-


-


Endüstriyel mikroorganizmalar tarafından üretilen primer ve sekonder metabolitler, antibiyotikler, vitaminler ve aminoasitler, steroidler, enzimler, alkollü içkiler (şarap, bira), damıtık alkollü içecekler, etanol, sirke, sitrik asit ve diğer organik bileşikler, endüstriyel mantarlar ve mayalar hakkında genel bilgi.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Ders işleniş tanım ve uygulama imkanlarının anlatılması
2 Mikrobiyal Fizyoloji
3 Endüstriyel Mikroorganizmalar
4 Fermentasyon
5 Fermentörler, Endüstriyel Çapta Fermantasyon
6 Fermentörlerde Kullanılan Besiyerleri ve Fermentasyon Yöntemleri
7 Fermente Gıda ve Fermente İçecekler
8 Gıda Katkı Maddeleri
9 Mikrobiyal Enzimler
10 Sağlıkla İlgili Ürünler
11 Vitaminler, Polimerler, Tarım Ürünleri
12 Endüstriyel Kimyasallar ve Yakıtlar
13 Mikroorganizmaların çevresel Rolleri
14 Genel Tekrar
15 Final Sınavı

1- Genel Mikrobiyoloji, 4. Baskı. Prof. Dr. M. Öner. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova İzmir. (2001) 2- Industrial Microbiology: An Introduction. Michael J. Waites, Neil L. Morgan, John S. Rockey, Gary Higton (2001) Blackwell Science Ltd. 4- Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology. Arnold L. Demain et. al., (1999) ASM Press. 5- Biology of the Prokaryotes. J. Lengeler, G. Drews, H. Schlegel (1999) Blackwell Science. 6- Bacillus subtilis and Its Closest Relatives: from Genes to Cells Abraham L. Sonenshein, James A. Hoch, and Richard M. Losick (1999) ASM Press.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 3 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 2 2
Gösterme 14 1 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 1 14
Okuma 14 3 42
Toplam İş Yükü (saat) 72

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5 4
ÖÇ 4 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek