GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
OT218 ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin sera x çevre etkileşimini değerlendirebilecek, serada sebze yetiştiriciliği yapabilecek, yeni teknolojileri izleyebilecek, analitik düşünerek karşılaşabileceği problemleri çözebilecek becerileri kazanmasıdır



1 Sera işletmesi için uygun yer seçimi yapabilme
2 Farklı amaçlara uygun sera tipine karar verebilme
3 Serada iklimlendirmeyi yönetebilme
4 Serada sebze yetiştiriciliği yapabilme ve yönetebilme
5 Bu alandaki yeniliklere açık olma, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme becerisi

Birinci Öğretim



[Yok]


Dünyada ve Türkiye’de seracılık, Sera yerinin seçimine etki eden faktörler, Sera kuruluşu sırasında özen gösterilmesi gereken konular, Seralarda iklimlendirme, Seralarda toprak hazırlama, Serada domates/hıyar ve diğer sebze türlerinin yetiştiriciliği


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dünyada ve Türkiye’de seracılık
2 Sera yerinin seçimi
3 Sera kuruluşu sırasında özen gösterilmesi gereken konular
4 Sera iklimlendirmesi
5 Sera iklimlendirmesi
6 Seralarda toprak hazırlığı
7 Seralarda sebze üretim teknikleri
8 Serada domates yetiştiriciliği
9 Serada domates yetiştiriciliği
10 Serada domates yetiştiriciliği
11 Serada hıyar yetiştiriciliği
12 Serada hıyar yetiştiriciliği
13 Serada diğer sebze türlerinin yetiştiriciliği
14 Öğrenci ödevlerinin sunulması ve tartışılması

Tüzel Y., Gül A., 2008. Seralarda İyi Tarım Uygulamaları. Tibyan Yayıncılık, 172 s. - Tüzel Y., Gül A., Eltez R.Z., 2005. Seracılıkta Çevre Dostu Üretim Teknikleri. Bahçe Bitkileri Tarımında Çevre Dostu Üretim Teknikleri (Ed. A. Gül), Meta Basım, Bornova İzmir: 111-140. - Titiz S., 2004. Modern Seracılık: Yatırımcıya Yol Haritası. Ansiad, Antalya, 124 s. - Aybak, H.Ç., Kaygısız, H., 2004. Domates. Hasad Yayıncılık. ISBN-975-8377-24-8. Aybak, H.Ç., Kaygısız, H., 2004. Hıyar. Hasad Yayıncılık. ISBN-975-8377-34-5. Aybak, H.Ç., 2002. Biber Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık. ISBN-975-8377-18-3. FAO, 1990. Protected Cultivation in Mediterranean Climate. FAO Plant Production and Protection Paper 90.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 3 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 3 1 3
Derse Katılım 14 3 42
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 1 14
Quiz için Bireysel Çalışma 3 4 12
Toplam İş Yükü (saat) 72

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4 3 3 3
ÖÇ 2 3 2 4
ÖÇ 3 3 4 3
ÖÇ 4 4 3 4
ÖÇ 5 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek