Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
OT218 | ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı öğrencilerin sera x çevre etkileşimini değerlendirebilecek, serada sebze yetiştiriciliği yapabilecek, yeni teknolojileri izleyebilecek, analitik düşünerek karşılaşabileceği problemleri çözebilecek becerileri kazanmasıdır
1 | Sera işletmesi için uygun yer seçimi yapabilme |
2 | Farklı amaçlara uygun sera tipine karar verebilme |
3 | Serada iklimlendirmeyi yönetebilme |
4 | Serada sebze yetiştiriciliği yapabilme ve yönetebilme |
5 | Bu alandaki yeniliklere açık olma, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme becerisi |
Birinci Öğretim
[Yok]
Dünyada ve Türkiye’de seracılık, Sera yerinin seçimine etki eden faktörler, Sera kuruluşu sırasında özen gösterilmesi gereken konular, Seralarda iklimlendirme, Seralarda toprak hazırlama, Serada domates/hıyar ve diğer sebze türlerinin yetiştiriciliği
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Dünyada ve Türkiye’de seracılık | |||
2 | Sera yerinin seçimi | |||
3 | Sera kuruluşu sırasında özen gösterilmesi gereken konular | |||
4 | Sera iklimlendirmesi | |||
5 | Sera iklimlendirmesi | |||
6 | Seralarda toprak hazırlığı | |||
7 | Seralarda sebze üretim teknikleri | |||
8 | Serada domates yetiştiriciliği | |||
9 | Serada domates yetiştiriciliği | |||
10 | Serada domates yetiştiriciliği | |||
11 | Serada hıyar yetiştiriciliği | |||
12 | Serada hıyar yetiştiriciliği | |||
13 | Serada diğer sebze türlerinin yetiştiriciliği | |||
14 | Öğrenci ödevlerinin sunulması ve tartışılması |
Tüzel Y., Gül A., 2008. Seralarda İyi Tarım Uygulamaları. Tibyan Yayıncılık, 172 s. - Tüzel Y., Gül A., Eltez R.Z., 2005. Seracılıkta Çevre Dostu Üretim Teknikleri. Bahçe Bitkileri Tarımında Çevre Dostu Üretim Teknikleri (Ed. A. Gül), Meta Basım, Bornova İzmir: 111-140. - Titiz S., 2004. Modern Seracılık: Yatırımcıya Yol Haritası. Ansiad, Antalya, 124 s. - Aybak, H.Ç., Kaygısız, H., 2004. Domates. Hasad Yayıncılık. ISBN-975-8377-24-8. Aybak, H.Ç., Kaygısız, H., 2004. Hıyar. Hasad Yayıncılık. ISBN-975-8377-34-5. Aybak, H.Ç., 2002. Biber Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık. ISBN-975-8377-18-3. FAO, 1990. Protected Cultivation in Mediterranean Climate. FAO Plant Production and Protection Paper 90.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Quiz | 3 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 3 | 1 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 3 | 4 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 72 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | 3 | 3 | |||||||||||
ÖÇ 2 | 3 | 2 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 3 | 3 | 4 | 3 | ||||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 3 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 4 |