GERİ DÖN

Doktora Programları


LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ - EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM (DOKTORA) - - DOKTORA



Program Tanıtımı

Anabilim dalımız, 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz döneminde öğrenci kabulüne başlamıştır.

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Eğitimi Bilimleri ABD Eğitim Programları ve Öğretim alanında Doktora derecesi (Sosyal Bilimler) almaya hak kazanmaktadırlar.

Bu program, Doktora seviyesinde öğrenim veren bir programdır.

ALES puanının %50’si, lisans AGNO’sunun %10’u ve giriş sınavı notunun %40’ı dikkate alınarak hesaplanır. Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde ALES puanı istenmediği durumlarda genel değerlendirme sisteminde lisans AGNO ve giriş sınavı başarı notunun yüzdelik etkisi, ilgili mevzuat kapsamında belirlenen minimum değerlerden az olmamak kaydıyla ilgili anabilim/anasanat dalı kurulunun görüşü ve ilgili Enstitü Kurulunun onayı ile Senato tarafından belirlenir.

Yatay geçişle veya yükseköğretim kurumlarının lisansüstü programlarından ilişik kesilme sebebiyle ayrılmış ve doktora programlarımıza kaydolan öğrencilerin, daha önce doktora seviyesinde almış olduğu dersin başarı notunun başvurduğu program düzeyi için geçerli olan minimum başarı notunu sağlaması durumunda en fazla 3 (üç) ders ilgili anabilim/anasanat dalının tanımlamış olduğu seçmeli ve/veya zorunlu ders yüküne sayılabilir.

Yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 60 ECTS kredisinden az olmamak koşuluyla, en az 7 ders, seminer dersi, yeterlik sınavı ile 180 ECTS kredisinden az olmamak koşuluyla tez önerisi, uzmanlık alan dersi, tez çalışmasını başarmış olması; lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler 120 ECTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az 14 ders, seminer dersi, yeterlik sınavı ile 180 ECTS kredisinden az olmamak koşuluyla tez önerisi, uzmanlık alan dersi ile 180 ECTS kredisinden az olmamak koşuluyla tez önerisi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasını başarmış olması, aldığı tüm derslerden en az YT, CC ya da bunun üzerinde harf notu alması gerekmektedir. Bu programda öğrencinin genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 3,00 olması gerekmektedir

Eğitim Programları ve Öğretim doktora programıyla; öğrencilerin eğitim bilimleri alanı ile ilgili bilgi, beceri ve anlayışlarını geliştirmeyi, çalışma alanlarındaki kuramları, modelleri ve araştırma yöntemlerini kavrama, yorumlama ve uygulama yeterliklerine sahip bireyler olarak yetiştirmeleri amaçlanmaktadır. Eğitimde program geliştirme ve değerlendirme, öğrenme-öğretme süreçleri, öğretme modelleri, yaşam boyu öğrenme, uzaktan eğitim ve bilimsel araştırma becerilerinin kazandırılmasını öngören derslerle öğrencilere Eğitim Programları ve Öğretim alanında uzmanlık kazandırılması amaçlanmaktadır. Anabilim dalında üç profesör, 1 doçent ve bir yardımcı doçent görev yapmaktadır.

1 Yüksek lisans programı ile Eğitimde Program Geliştirme alanında kazanılan bilgi, beceri ve yetkinliklerin genişletilerek uygulamaya dönük kapsamlı araştırmalar yapılabilmesi ve alanda gerçekleştiren uygulamaların değerlendirilebilmesi için bireylere gerekli olacak donanımı sağlamaktır.
2 Eğitimde Program Geliştirme alanında sahip olunan bilgi, beceri ve yetkinliklerini derinleştirmek isteyen bireylere araştırma temelli bir eğitim-öğretim sunarak hem bireylerin araştırma yapma becerilerini geliştirmek hem de alanın gelişimine katkı sağlamak hedeflenmektedir.
3 Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda görev yapan öğretmenlerin, program geliştirmeye ilişkin bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirmek ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerine katkı sağlamak da amaçlamaktadır.
4 Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ile özel kurum ve kuruluşların eğitimle ilgili birimlerinde görev yapacak Program Geliştirme Uzmanları ve Eğitim Fakültelerine bilim insanları yetiştirmektir.

Herhangi bir özel kuruluşta ya da bir kamu kuruluşunda görev yapıyorken aynı zamanda Eğitim programları ve öğretim doktora programından mezun olanlar kurumsal koşulların elverişli olması durumunda, çalışma alanlarıyla ilgili daha üst düzey pozisyonlara atanabilmektedirler ya da kendilerinden uzman olarak yararlanılmaktadır. Bunun yanı sıra ilgili yasal düzenlemeler gereği kamu görevlisi olarak çalışıyorken doktora programını bitiren kişilerin hizmet yıllarına bir kademe yükselmesi uygulanmaktadır. Herhangi bir kurum ya da kuruluşta çalışmayan ve Eğitim programları ve öğretim doktora programından mezun olan bireyler ise özel öğretim kurumları başta olmak üzere birçok kurumda çeşitli pozisyonlarda değerlendirilmek amacıyla istihdam edilmektedirler.

Programda yer alan derslerin ölçme ve değerlendirme işlemleri ürüne ve sürece yönelik biçimde düzenlenmektedir. Ürüne yönelik değerlendirme kapsamında ara sınav ve final sınavları, sürece yönelik değerlendirme kapsamında ise dönem içerisinde yapılan ödev ve projeler ile bunların sunumları değerlendirme kapsamına alınmaktadır. Sınavlarının yüzdelik değerleri dersten derse değişiklik gösterebilmektedir. Her ders için en az bir ara sınav ve dönem sonu sınavı yapılır. Öğrencinin başarısı, dönem içi notlarıyla dönem sınavı notunun birlikte değerlendirmesi ile belirlenir.

Yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 60 ECTS kredisinden az olmamak koşuluyla, en az 7 ders, seminer dersi, yeterlik sınavı ile 180 ECTS kredisinden az olmamak koşuluyla tez önerisi, uzmanlık alan dersi, tez çalışmasını başarmış olması; lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler 120 ECTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az 14 ders, seminer dersi, yeterlik sınavı ile 180 ECTS kredisinden az olmamak koşuluyla tez önerisi, uzmanlık alan dersi ile 180 ECTS kredisinden az olmamak koşuluyla tez önerisi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasını başarmış olması, aldığı tüm derslerden en az YT, CC ya da bunun üzerinde harf notu alması gerekmektedir. Bu programda öğrencinin genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 3,00 olması gerekmektedir.

Tam Zamanlı

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Mehmet SAĞLAM

Herhangi bir özel kuruluşta ya da bir kamu kuruluşunda görev yapıyorken aynı zamanda Eğitim programları ve öğretim doktora programından mezun olanlar kurumsal koşulların elverişli olması durumunda, çalışma alanlarıyla ilgili daha üst düzey pozisyonlara atanabilmektedirler ya da kendilerinden uzman olarak yararlanılmaktadır. Bunun yanı sıra ilgili yasal düzenlemeler gereği kamu görevlisi olarak çalışıyorken doktora programını bitiren kişilerin hizmet yıllarına bir kademe yükselmesi uygulanmaktadır. Herhangi bir kurum ya da kuruluşta çalışmayan ve Eğitim programları ve öğretim doktora programından mezun olan bireyler ise özel öğretim kurumları başta olmak üzere birçok kurumda çeşitli pozisyonlarda değerlendirilmek amacıyla istihdam edilmektedirler.


[TemelAlanCiktisi]

Program Çıktıları
BİLGİ
BECERİLER
YETKİNLİKLER
Kuramsal Olgusal
Bilişsel Uygulamalı
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Öğrenme Yetkinliği
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Alana Özgü Yetkinlik
1
2
1
2
3
1
2
3
4
1
2
3
4
1
2
3
4
1
2
3
Program geliştirme modeli kullanarak bir eğitim programı geliştirir.
Program değerlendirme modeli kullanarak bir eğitim programını değerlendirir.
Eğitim teknolojilerini program geliştirme sürecinde kullanır.
Öğretmen eğitiminde kullanılan programları eleştirir.
Uygun öğretim yöntem ve teknikleri kullanarak bir öğretim tasarımı yapar.
Program geliştirmede eğitim kuramlarının etkisini değerlendirir.
Bilimsel araştırma yöntemlerine ve etik ilkelere uygun bir akademik çalışma yapar.
Program geliştirmede kullanılan eğitim felsefelerini tartışır.
Program geliştirme ile değerlendirme arasındaki ilişkiyi tartışır.
Uygun yaklaşım ve teknikler kullanarak bir ihtiyaç analizi yapar.
Bilimsel ve güvenilir kaynaklardan yararlanarak bir alanyazın taraması yapar.
Hazırladığı billimsel bir çalışmayı akademik bir dinleyici grubuna sunar.
Farklı ülkelere ait eğitim sistemlerinin özelliklerini karşılaştırır.
Türk eğitim sisteminin özelliklerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışır.
Farklı eğitim kademelerine yönelik programlar geliştirir ve değerlendirir.

Ders Planı

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar

2021 MÜFREDATI

Program Çıktıları

1 Program geliştirme modeli kullanarak bir eğitim programı geliştirir.
2 Program değerlendirme modeli kullanarak bir eğitim programını değerlendirir.
3 Eğitim teknolojilerini program geliştirme sürecinde kullanır.
4 Öğretmen eğitiminde kullanılan programları eleştirir.
5 Uygun öğretim yöntem ve teknikleri kullanarak bir öğretim tasarımı yapar.
6 Program geliştirmede eğitim kuramlarının etkisini değerlendirir.
7 Bilimsel araştırma yöntemlerine ve etik ilkelere uygun bir akademik çalışma yapar.
8 Program geliştirmede kullanılan eğitim felsefelerini tartışır.
9 Program geliştirme ile değerlendirme arasındaki ilişkiyi tartışır.
10 Uygun yaklaşım ve teknikler kullanarak bir ihtiyaç analizi yapar.
11 Bilimsel ve güvenilir kaynaklardan yararlanarak bir alanyazın taraması yapar.
12 Hazırladığı billimsel bir çalışmayı akademik bir dinleyici grubuna sunar.
13 Farklı ülkelere ait eğitim sistemlerinin özelliklerini karşılaştırır.
14 Türk eğitim sisteminin özelliklerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışır.
15 Farklı eğitim kademelerine yönelik programlar geliştirir ve değerlendirir.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
BHPEPO502 Türkçe EĞİTİMDE PROGRAM DEĞERLENDİRME Zorunlu - - - 10
BHPEPO504 Türkçe ÖĞRENME-ÖĞRETME KURAM VE YAKLAŞIMLARI Zorunlu - - - 10
Toplam 0 0 0 20
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EPOD501 Türkçe BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE YAYIN ETİĞİ Zorunlu 3 - - 10
EPOD513 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 5
EPOSDG-I Türkçe SEÇMELİ DERS I Seçmeli 3 - - -
Toplam 14 0 0 15
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EPOD512 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 5
EPOSDG-II Türkçe SEÇMELİ DERS II Seçmeli 3 - - -
Toplam 11 0 0 5
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EPOD513 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 5
EPOD515 Türkçe EĞİTİMDE İLERİ İSTATİSTİK Zorunlu 3 - - 10
EPOSDG-I Türkçe SEÇMELİ DERS I Seçmeli 3 - - -
Toplam 14 0 0 15
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EPOD512 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 5
EPOD514 Türkçe SEMİNER Zorunlu - 2 - 2
EPOSDG-II Türkçe SEÇMELİ DERS II Seçmeli 3 - - -
Toplam 11 2 0 7
5. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EPOD513 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 5
EPOD531 Türkçe TEZ ÇALIŞMASI Zorunlu - - - 25
Toplam 8 0 0 30
6. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EPOD512 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 5
EPOD532 Türkçe TEZ ÇALIŞMASI Zorunlu - - - 25
Toplam 8 0 0 30
7. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EPOD513 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 5
EPOD533 Türkçe TEZ ÇALIŞMASI Zorunlu - - - 25
Toplam 8 0 0 30
8. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EPOD512 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 5
EPOD534 Türkçe TEZ ÇALIŞMASI Zorunlu - - - 25
Toplam 8 0 0 30
EPOSDG-I - SEÇMELİ DERS I
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EPOD505 Türkçe DÜŞÜNME EĞİTİMİNDE PROGRAM GELİŞTİRME Seçmeli 3 - - 10
EPOD507 Türkçe ÖĞRENME VE ÖĞRETME SÜRECİ VE UYGULAMALARI Seçmeli 3 - - 10
EPOD511 Türkçe EĞİTİM PROGRAMI KURAMLARI Seçmeli 3 - - 10
EPOSDG-II - SEÇMELİ DERS II
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EPOD502 Türkçe EĞİTİMDE NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 10
EPOD504 Türkçe EĞİTİM PROGRAMLARININ FELSEFİ VE SOSYAL TEMELLERİ Seçmeli 3 - - 10
EPOD506 Türkçe EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER Seçmeli 3 - - 10
EPOD508 Türkçe PROGRAM DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR Seçmeli 3 - - 10
EPOD510 Türkçe PROGRAM GELİŞTİRME VE UYGULAMALARI Seçmeli 3 - - 10
EPOSDG-I - SEÇMELİ DERS I
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EPOD505 Türkçe DÜŞÜNME EĞİTİMİNDE PROGRAM GELİŞTİRME Seçmeli 3 - - 10
EPOD507 Türkçe ÖĞRENME VE ÖĞRETME SÜRECİ VE UYGULAMALARI Seçmeli 3 - - 10
EPOD511 Türkçe EĞİTİM PROGRAMI KURAMLARI Seçmeli 3 - - 10
EPOSDG-II - SEÇMELİ DERS II
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EPOD502 Türkçe EĞİTİMDE NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 10
EPOD504 Türkçe EĞİTİM PROGRAMLARININ FELSEFİ VE SOSYAL TEMELLERİ Seçmeli 3 - - 10
EPOD506 Türkçe EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER Seçmeli 3 - - 10
EPOD508 Türkçe PROGRAM DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR Seçmeli 3 - - 10

2022 MÜFREDATI

Program Çıktıları

1 Program geliştirme modeli kullanarak bir eğitim programı geliştirir.
2 Program değerlendirme modeli kullanarak bir eğitim programını değerlendirir.
3 Eğitim teknolojilerini program geliştirme sürecinde kullanır.
4 Öğretmen eğitiminde kullanılan programları eleştirir.
5 Uygun öğretim yöntem ve teknikleri kullanarak bir öğretim tasarımı yapar.
6 Program geliştirmede eğitim kuramlarının etkisini değerlendirir.
7 Bilimsel araştırma yöntemlerine ve etik ilkelere uygun bir akademik çalışma yapar.
8 Program geliştirmede kullanılan eğitim felsefelerini tartışır.
9 Program geliştirme ile değerlendirme arasındaki ilişkiyi tartışır.
10 Uygun yaklaşım ve teknikler kullanarak bir ihtiyaç analizi yapar.
11 Bilimsel ve güvenilir kaynaklardan yararlanarak bir alanyazın taraması yapar.
12 Hazırladığı billimsel bir çalışmayı akademik bir dinleyici grubuna sunar.
13 Farklı ülkelere ait eğitim sistemlerinin özelliklerini karşılaştırır.
14 Türk eğitim sisteminin özelliklerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışır.
15 Farklı eğitim kademelerine yönelik programlar geliştirir ve değerlendirir.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EBDRHZ600 Türkçe EĞİTİM PROGRAMLARININ KURAMSAL TEMELLERİ Zorunlu 3 - - -
EBDRHZ601 Türkçe PROGRAM GELİŞTİRMEDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR Zorunlu 3 - - -
EBDRHZ603 Türkçe EĞİTİMDE PROGRAM DEĞERLENDİRME Zorunlu 3 - - -
EBDRHZ604 Türkçe ÖĞRENME-ÖĞRETME KURAM VE YAKLAŞIMLARI Zorunlu 3 - - -
EBDRHZ605 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - -
Toplam 20 0 0
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EBDR601 Türkçe BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİK Zorunlu 3 - - 5
EBDR613 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 10
EBDRSDG-I Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU I Seçmeli 3 - - -
Toplam 14 0 0 15
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EBDR613 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 10
EBDR614 Türkçe SEMİNER Zorunlu - 2 - 5
EBDRSDG-II Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU II Seçmeli 3 - - -
Toplam 11 2 0 15
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EBDR613 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 10
EBDRSDG-III Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU III Seçmeli 3 - - -
Toplam 11 0 0 10
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EBDR613 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 10
EBDR623 Türkçe YETERLİK ÇALIŞMASI Zorunlu - 1 - 20
Toplam 8 1 0 30
5. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EBDR613 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 10
EBDR619 Türkçe TEZ ÇALIŞMASI Zorunlu - 1 - 20
Toplam 8 1 0 30
6. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EBDR613 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 10
EBDR619 Türkçe TEZ ÇALIŞMASI Zorunlu - 1 - 20
Toplam 8 1 0 30
7. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EBDR613 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 10
EBDR619 Türkçe TEZ ÇALIŞMASI Zorunlu - 1 - 20
Toplam 8 1 0 30
8. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EBDR613 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 10
EBDR619 Türkçe TEZ ÇALIŞMASI Zorunlu - 1 - 20
Toplam 8 1 0 30
EBDRSDG-I - SEÇMELİ DERS GRUBU I
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EBDR600 Türkçe EĞİTİMDE NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
EBDR602 Türkçe EĞİTİM PROGRAMLARININ FELSEFİ VE SOSYAL TEMELLERİ Seçmeli 3 - - 5
EBDR603 Türkçe ÖĞRETMEN EĞİTİMİ PROGRAMLARINDA ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR Seçmeli 3 - - 5
EBDR604 Türkçe EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER Seçmeli 3 - - 5
EBDR605 Türkçe DÜŞÜNME EĞİTİMİNDE PROGRAM GELİŞTİRME Seçmeli 3 - - 5
EBDR606 Türkçe PROGRAM DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR Seçmeli 3 - - 5
EBDR607 Türkçe ÖĞRENME VE ÖĞRETME SÜRECİ VE UYGULAMALARI Seçmeli 3 - - 5
EBDR608 Türkçe PROGRAM GELİŞTİRME VE UYGULAMALARI Seçmeli 3 - - 5
EBDR609 Türkçe ÖĞRETİM TASARIMI Seçmeli 3 - - 5
EBDR611 Türkçe EĞİTİM PROGRAMI KURAMLARI Seçmeli 3 - - 5
EBDR615 Türkçe EĞİTİMDE İLERİ İSTATİSTİK Seçmeli 3 - - 5
EBDRSDG-II - SEÇMELİ DERS GRUBU II
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EBDR600 Türkçe EĞİTİMDE NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
EBDR602 Türkçe EĞİTİM PROGRAMLARININ FELSEFİ VE SOSYAL TEMELLERİ Seçmeli 3 - - 5
EBDR603 Türkçe ÖĞRETMEN EĞİTİMİ PROGRAMLARINDA ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR Seçmeli 3 - - 5
EBDR604 Türkçe EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER Seçmeli 3 - - 5
EBDR605 Türkçe DÜŞÜNME EĞİTİMİNDE PROGRAM GELİŞTİRME Seçmeli 3 - - 5
EBDR606 Türkçe PROGRAM DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR Seçmeli 3 - - 5
EBDR607 Türkçe ÖĞRENME VE ÖĞRETME SÜRECİ VE UYGULAMALARI Seçmeli 3 - - 5
EBDR608 Türkçe PROGRAM GELİŞTİRME VE UYGULAMALARI Seçmeli 3 - - 5
EBDR609 Türkçe ÖĞRETİM TASARIMI Seçmeli 3 - - 5
EBDR611 Türkçe EĞİTİM PROGRAMI KURAMLARI Seçmeli 3 - - 5
EBDR615 Türkçe EĞİTİMDE İLERİ İSTATİSTİK Seçmeli 3 - - 5
EBDRSDG-III - SEÇMELİ DERS GRUBU III
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EBDR600 Türkçe EĞİTİMDE NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 5
EBDR602 Türkçe EĞİTİM PROGRAMLARININ FELSEFİ VE SOSYAL TEMELLERİ Seçmeli 3 - - 5
EBDR603 Türkçe ÖĞRETMEN EĞİTİMİ PROGRAMLARINDA ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR Seçmeli 3 - - 5
EBDR604 Türkçe EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER Seçmeli 3 - - 5
EBDR605 Türkçe DÜŞÜNME EĞİTİMİNDE PROGRAM GELİŞTİRME Seçmeli 3 - - 5
EBDR606 Türkçe PROGRAM DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR Seçmeli 3 - - 5
EBDR607 Türkçe ÖĞRENME VE ÖĞRETME SÜRECİ VE UYGULAMALARI Seçmeli 3 - - 5
EBDR608 Türkçe PROGRAM GELİŞTİRME VE UYGULAMALARI Seçmeli 3 - - 5
EBDR609 Türkçe ÖĞRETİM TASARIMI Seçmeli 3 - - 5
EBDR611 Türkçe EĞİTİM PROGRAMI KURAMLARI Seçmeli 3 - - 5
EBDR615 Türkçe EĞİTİMDE İLERİ İSTATİSTİK Seçmeli 3 - - 5

Bilimsel Hazırlık Müfredatı

Program Çıktıları

1 Program geliştirme modeli kullanarak bir eğitim programı geliştirir.
2 Program değerlendirme modeli kullanarak bir eğitim programını değerlendirir.
3 Eğitim teknolojilerini program geliştirme sürecinde kullanır.
4 Öğretmen eğitiminde kullanılan programları eleştirir.
5 Uygun öğretim yöntem ve teknikleri kullanarak bir öğretim tasarımı yapar.
6 Program geliştirmede eğitim kuramlarının etkisini değerlendirir.
7 Bilimsel araştırma yöntemlerine ve etik ilkelere uygun bir akademik çalışma yapar.
8 Program geliştirmede kullanılan eğitim felsefelerini tartışır.
9 Program geliştirme ile değerlendirme arasındaki ilişkiyi tartışır.
10 Uygun yaklaşım ve teknikler kullanarak bir ihtiyaç analizi yapar.
11 Bilimsel ve güvenilir kaynaklardan yararlanarak bir alanyazın taraması yapar.
12 Hazırladığı billimsel bir çalışmayı akademik bir dinleyici grubuna sunar.
13 Farklı ülkelere ait eğitim sistemlerinin özelliklerini karşılaştırır.
14 Türk eğitim sisteminin özelliklerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışır.
15 Farklı eğitim kademelerine yönelik programlar geliştirir ve değerlendirir.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
EBYL500 Türkçe EĞİTİMDE PROGRAM DEĞERLENDİRME Zorunlu 3 - - -
EBYL502 Türkçe ÖĞRENME-ÖĞRETME KURAM VE YAKLAŞIMLARI Zorunlu 3 - - -
EBYL505 Türkçe EĞİTİM PROGRAMLARININ KURAMSAL TEMELLERİ Zorunlu 3 - - -
EBYL513 Türkçe PROGRAM GELİŞTİRMEDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR Zorunlu 3 - - -
Toplam 12 0 0