GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
İM615 KOMPOZİT MALZEMELER Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Doktora



Kompozit malzemeler hakkında bilgi kazandırmak. Lif matris özelliklerine bağlı davranışları öğretmek


Dr. Öğr. Üyesi Yuşa ŞAHİN


1 Kompozit malzemeleri bilir.

Birinci Öğretim



[Yok]


Kompozit malzemelerin tarihçesi ve sınıflandırılması. Bileşim-özellik ilişkileri. Parçacıklarla güçlendirilmiş kompozitler. Gevrek lif-sünek matriks kompozitleri. Matriks ve lif malzemelerinin özellikleri, Weibull analizi. Sürekli lifler ile güçlendirilmiş kompozitlerde rijidlik ve dayanım ilişkileri. Süreksiz lifli kompozitler. Lif yönlenmesinin mekanik özelliklere etkisi. Basınç gerilmeleri altında lifli kompozitler. Karışım optimizasyonu. Sünek lif-gevrek matriksli kompozitler. Tabakalı kompozitlerde gerilme-şekil değiştirme ilişkileri, ortotropik kompozitler, rijidlik ve dayanımın deneysel belirlenmesi. İki eksenli dayanım teorileri. Klasik tabakalı kompozitler teorisi.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş
2 Kompozit malzemelerin tarihçesi ve sınıflandırlması. Bileşim-özellik ilişkileri. Parçacıklarla güçlendirilmiş kompozitler.
3 Kompozit malzemelerin tarihçesi ve sınıflandırlması. Bileşim-özellik ilişkileri. Parçacıklarla güçlendirilmiş kompozitler.
4 Gevrek lif-sünek matriks kompozitleri. Matriks ve lif malzemelerinin özellikleri, Weibull analizi. Sürekli lifler ile güçlendirilmiş kompozitlerde rijidlik ve dayanım ilişkileri
5 Gevrek lif-sünek matriks kompozitleri. Matriks ve lif malzemelerinin özellikleri, Weibull analizi. Sürekli lifler ile güçlendirilmiş kompozitlerde rijidlik ve dayanım ilişkileri
6 Süreksiz lifli kompozitler. Lif yönlenmesinin mekanik özelliklere etkisi. Basınç gerilmeleri altında lifli kompozitler. Karışım optimizasyonu.
7 Süreksiz lifli kompozitler. Lif yönlenmesinin mekanik özelliklere etkisi. Basınç gerilmeleri altında lifli kompozitler. Karışım optimizasyonu.
8 Sünek kompozitler
9 Sünek lif-gevrek matriksli kompozitler. Tabakalı kompozitlerde gerilme-şekil değiştirme ilişkileri, ortotropik kompozitler, rijidlik ve dayanımın deneysel belirlenmesi.
10 Sünek lif-gevrek matriksli kompozitler. Tabakalı kompozitlerde gerilme-şekil değiştirme ilişkileri, ortotropik kompozitler, rijidlik ve dayanımın deneysel belirlenmesi.
11 Sünek lif-gevrek matriksli kompozitler. Tabakalı kompozitlerde gerilme-şekil değiştirme ilişkileri, ortotropik kompozitler, rijidlik ve dayanımın deneysel belirlenmesi.
12 Sünek lif-gevrek matriksli kompozitler. Tabakalı kompozitlerde gerilme-şekil değiştirme ilişkileri, ortotropik kompozitler, rijidlik ve dayanımın deneysel belirlenmesi.
13 İki eksenli dayanım teorileri. Klasik tabakalı kompozitler teorisi.
14 İki eksenli dayanım teorileri. Klasik tabakalı kompozitler teorisi.

Ders notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 3 60
Tartışma 1 10
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 3 3
Quiz 3 5 15
Derse Katılım 14 3 42
Tartışma 1 3 3
Alan Çalışması 12 1 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 3 10 30
Okuma 12 3 36
Toplam İş Yükü (saat) 141

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 5 4 4 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek