GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BBDR640 SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM İÇİN YENİ SİSTEMLER Seçmeli Ders Grubu 1 1 5,00

Doktora



Dersin temel amacı, bitkisel üretimde iyi tarım uygulamaları standardının açıklanması ve tüm aşamalarının uygulamalı olarak öğrencilere aktarılması amaçlanmaktadır.


Doç. Dr. Aysen KOÇ


1 Bahçe Bitkilerinde İyi Tarım Uygulamaları Prosedürünün tüm aşamaları hakkında bilgi kazanır ve bunların bir tarımsal işletmede uygulanmasına yönelik deneyimler kazanır.
2 İyi Tarım Uygulamalarının temel esaslarından olan IPM (Entegre Pestisitit Yönetimi) ve ICM (Entegre Ürün Yönetimi) konularında bilgiler alarak, tarımsal işletmelerdeki son teknolojik uygulamalar hakkında bilgi sahibi olur.
3 İyi Tarım Uygulamaları standardına uygun ürünün yetiştirme teknikleri hakkında bilgiler kazanır.
4 Koruma ve depolama metotlarını öğrenir.
5 Sürdürülebilir Tarım Sistemlerini öğrenir.

Birinci Öğretim


Bu dersin herhangi bir ön koşulu bulunmamaktadır.


[Yok]


Bu derste öğrencilere İyi Tarım Uygulamaları prosedürünün tüm aşamaları hakkında bilgiler verilecek ve bunların bir tarımsal işletmede uygulanmasına yönelik deneyimler kazandırılacaktır. İyi Tarım Uygulamaları standardına uygun olarak üretilen ürünün özellikleri ve yetiştirme teknikleri hakkında bilgiler verilecektir. İyi Tarım Uygulamaları sertifikasyon süreci ve belgelendirme seçenekleri hakkında bilgiler aktarılacaktır. İyi Tarım Uygulamaları standardının ilişkili olduğu Kalite Yönetim Sistemi, Çevre Yönetimi vb. yönetim sistemleri hakkında kısa bilgiler verilerek standardın pekiştirilmesi sağlanacaktır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Bitkisel gen kaynaklarının kavram ve kapsamı
2 Bitkilerin gen ve yayılma merkezleri
3 Genetik kaynak erozyonu
4 Gen kaynakları çalışmalarının ilkeleri (çalışmaların koordinasyonu ve eğitim çalışmaları)
5 Bulma ve toplama (toplamanın amacı, toplamada bitki ve bölge öncelikleri, optimum bitki toplama ve yöntemleri, tohum toplanması, herbaryum örneğinin alınması, toplama kayıtları, gen bankası çalışmaları)
6 Bulma ve toplama (toplamanın amacı, toplamada bitki ve bölge öncelikleri, optimum bitki toplama ve yöntemleri, tohum toplanması, herbaryum örneğinin alınması, toplama kayıtları, gen bankası çalışmaları)
7 Bulma ve toplama (toplamanın amacı, toplamada bitki ve bölge öncelikleri, optimum bitki toplama ve yöntemleri, tohum toplanması, herbaryum örneğinin alınması, toplama kayıtları, gen bankası çalışmaları)
8 Bulma ve toplama (toplamanın amacı, toplamada bitki ve bölge öncelikleri, optimum bitki toplama ve yöntemleri, tohum toplanması, herbaryum örneğinin alınması, toplama kayıtları, gen bankası çalışmaları)
9 Bulma ve toplama (toplamanın amacı, toplamada bitki ve bölge öncelikleri, optimum bitki toplama ve yöntemleri, tohum toplanması, herbaryum örneğinin alınması, toplama kayıtları, gen bankası çalışmaları)
10 Koruma ve depolama (tohum depolamanın prensipleri, depolamada tohum canlılığı, depolamada tohum ve çevre ilişkileri, vejetatif depolamanın prensipleri, çiçektozu depolama, depolama sistemleri);
11 Gen kaynaklarının üretimi ve yenilenmesi
12 Değerlendirme ve kullanım
13 Bilgi depolama (dökümantasyon)
14 Bilgi depolama (dökümantasyon)

1. Eser, D., Geçit, H.H. and Emeklier, H.Y. 1987. Osman Tosun Gen Bank. Ankara University, Faculty of Agriculture Publications: 1016, Collctions:33, 10 pp. 2. Frankel, D.H. and Bennett, E. 1970. Genetic Resources in Plants – their Exploration and Conservation. IBP Handbook No:11, 554 pp. 3. Şehirali, S. And Özgen, A. M. 2012. Bitkisel Gen Kaynakları. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayın No: 557, Ders Kitabı: 1605, 245 s. 4. Tan, A. 1996. Turkey: Country Report of the FAO International Technical Conference on Plant Genetic Resources. http://www. fao. org/ag/AGP/AGPS/Pgrfa/pdf/turkey.pdf. 5. Tan, A. 1998. Current Statius of Plant Genetic Resources Conservation in Turkey. The Proceeding of International Symposium on In-situ conservation of Plant Genetic Diversity 4-8 November 1996, Antalya- Turkey. 6. Tan, A. 2010. State of Plant Genetic Resources for Food and Agriculture of Turkey. ISBN 978-975-407-292-1, No: 41, 158 pp.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ev Ödevi 2 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Soru-Yanıt 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 2 4
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 3 6
Ev Ödevi 2 1 2
Toplam İş Yükü (saat) 114

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2 4 2 3 3
ÖÇ 3 4 3
ÖÇ 4 4
ÖÇ 5 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek