Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BKYL541 | SOĞANLI VE YUMRULU BİTKİLERDE BAKTERİYEL HASTALIK ETMENLERİ VE MÜCADELESİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Prokaryotik etmenler olarak bakteriyel, fitoplazma ve spiroplazma mikroorganizmalarından Türkiye’de varlığı bilinmeyen ve ithalata mani teşkil edenler ile Türkiye’de sınırlı olarak bulunan ve ithalata mani teşkil eden organizmalar anlatılacaktır. Bu etmenlerin bazı bitki veya bitkisel ürünlerde bulunması halinde ithalata mani teşkil eden zararlı organizmalardan varlığı ülkemizde bilinmeyenler ve sınırlı olduğu bilinen organizmaların bulaşma yolları anlatılacaktır. Bitki ve bitkisel ürünlerin ithalatında istenen özel şartlar ve ülkemiz üretiminde tehdit oluşturması muhtemel etmenlerin önemi anlatılarak diğer ülkelerde rapor edilen bu etmenler ile ilgili yapılan makalelerde etmenlerin etiolojisi, epidemiyolojisi, vektörleri, sulama suyu ve toprakta yaşayabilmesi, mücadele kullanılabilecek fiziksel, kültürel, kimyasal, biyolojik, ve entegre mücadele çalışmalarının detaylı incelenerek anlatımı hedeflenmektedir. Zirai Karantina merkezlerinde kullanılan analiz işlemleri anlatılacaktır.
Doç. Dr. Murat ÖZTÜRK
1 | Ekonomik değeri yüksek olan bitkilerin başlıca tahripkar hastalık etmenlerinin etiolojisini öğrenir |
2 | Ekonomik değeri yüksek olan bitkilerin başlıca tahripkar hastalık etmenlerinin epidemiyolojisini kavrar |
3 | Ekonomik değeri yüksek olan bitkilerin başlıca tahripkar hastalık etmenlerinin coğrafi dağılımları bilir |
4 | Ekonomik değeri yüksek olan bitkilerin başlıca tahripkar hastalık etmenlerinin taksonomik durumları açıklayabilir |
5 | Ekonomik değeri yüksek olan bitkilerin başlıca tahripkar hastalık etmenlerini tanılamada kullanılan hızlı teşhis araçları ve etkili mücadele yöntemlerini uygulayabilir |
Birinci Öğretim
Yoktur
Yoktur
Prokaryotik hastalık etmenleri için yasal düzenlemeleri kapsamaktadır
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Patates bitkisinde bakteriyel solgunluk etmeni Ralstonia solanacearum | sunum ve tartışma tekniği | yoktur |
2 | Patates bitkisinde bakteriyel halka çürüklüğü etmeni Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus | sunum ve tartışma tekniği | yoktur |
3 | Patates bitkisinde yumuşak çürüklük ve karabacak etmeni Pectobacterium ve Dickeya spp. | sunum ve tartışma tekniği | yoktur |
4 | Soğan bitkisinde ekşi kabuk etmeni Burkholderia cepacia | sunum ve tartışma tekniği | yoktur |
5 | Soğan bitkisinde yumru çürüklüğü etmeni Enterobacter cloacae | sunum ve tartışma tekniği | yoktur |
6 | Soğan merkez çürüklüğü etmeni Pantoae spp. | sunum ve tartışma tekniği | yoktur |
7 | Şeker pancarı tüberkül hastalığı etmeni Xanthomonas beticola | sunum ve tartışma tekniği | yoktur |
8 | Şeker pancarı vasküler nekroz ve kök çürüklüğü etmeni Pectobacterium betavasculorum | sunum ve tartışma tekniği | yoktur |
9 | Şeker pancarı bakteriyel yaprak lekesi etmeni Pseudomonas syringae pv. aptata | sunum ve tartışma tekniği | yoktur |
10 | Havuç, turp ve sarımsak yumuşak çürüklük etmeni Pectobacterium spp. | sunum ve tartışma tekniği | yoktur |
11 | Havuç, turp ve sarımsak yumuşak çürüklük etmeni Erwinia persicina | sunum ve tartışma tekniği | yoktur |
12 | Bakteriyel çiçek sapı ve yaprak nekrozu etmeni Pantoea agglomerans | sunum ve tartışma tekniği | yoktur |
13 | Süs bitkilerinde enfeksiyon oluşturan Dickeya spp. | sunum ve tartışma tekniği | yoktur |
14 | Yabancı otların hastalık etmenlerinin yayılışına katkıları | tartışma tekniği | yoktur |
Slayt sunumları Lacy, G. H., & Lukezic, F. L. (2004). Laboratory exercises for plant pathogenic bacteria. Plant Pathology, Concepts and Laboratory Exercises, 13(4), 53-60. Schaad, N. W. (Ed.). (1981). Laboratory guide for identification of plant pathogenic bacteria (pp. 72-pp). Sayyed, R. Z., Reddy, M. S., & Antonius, S. (Eds.). (2019). Plant growth promoting rhizobacteria (PGPR): prospects for sustainable agriculture. Springer Singapore. Singh, J. S., & Singh, D. P. (2013). Plant growth promoting rhizobacteria (PGPR): microbes in sustainable agriculture. Management of microbial resources in the environment, 361-385. Malik, G., Chugh, S., & Madan, A. (2022). The Potential of Plant Growth-Promoting Rhizobacteria (PGPR) as Biological Tools in Enhancing Agricultural Sustainability. In Antifungal Metabolites of Rhizobacteria for Sustainable Agriculture (pp. 295-309). Cham: Springer International Publishing.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Quiz | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yoktur
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 4 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 6 | 42 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (saat) | 114 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | |
ÖÇ 1 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | ||||||||||||||
ÖÇ 3 | 4 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 5 |