GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BKYL539 BİTKİ PATOJENİ BAKTERİLERİN TANISINDA KULLANILAN YÖNTEMLER I Seçmeli Ders Grubu 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Klasik bakteriyoloji alanında; patojenisite ve biyokimyasal testler, kültüre alma, izolasyon ve inokulasyon yöntemlerini kapsayan temel laboratuvar teknikleri konusunda öğrencilerin pratik bilgi ve beceri kazanabileceklerdir.


Doç. Dr. Murat ÖZTÜRK


1 Bitki patojeni bakterilerin özellikleri anlayabilme, laboratuvarda çözümüne yönelik teknik analizler yaparak sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor etme becerisi kazanır.
2 Bitkilerde hastalığa neden olan patojenlerin morfolojik, fizyolojik karakterlerini ayırt eder, sistematiği, ekolojisi, biyolojisi ve mücadele yöntemlerini öğrenir.
3 Bitkilerde oluşan bakteriyel hastalıklarını öğrenir ve bu bilgileri doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için hangi zirai mücadele yöntemlerinin nasıl kullanılması gerektiğini bilir.
4 Laboratuvar tekniklerini kavrar ve mesleki olarak yaşam boyu öğrenme prensibinin kariyerindeki önemini kavrar, bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanarak mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
5 Bitki patojeni bakterilerin tespit edilmesinde ve ürün kayıplarının önüne geçilmesinde evrensel bilgileri takip edebilir ve alanındaki kişilerle iletişim kurar

Birinci Öğretim


Yoktur


Yoktur


Kültür bitkilerinde hastalık oluşturan bakterilerin simptomları, koloni morfolojisi, biyokimyasal, fizyolojik ve patojenisite testleri ile uygulamalı olarak tür/alt tür teşhis ve tanısında izlenmesi gereken yollar, hastalıklı bitki örneklerinden izolasyon sonucundan gelişen bakteriyel kültürlerin sistematikteki yerinin farklı analizlerle kombine olarak belirlenmesi


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Bitki patojeni bakterilerin özellikleri ve belirtiler Slayt sunumları Yoktur
2 Besi yerlerinin tanıtımı ve içerikleri Slayt sunumu ve laboratuvar uygulamaları Yoktur
3 Hastalıklı bitki materyalinden izolasyon yöntemleri Slayt sunumları ve laboratuvar uygulamaları Yoktur
4 Patojenisite testleri Slayt sunumu Yoktur
5 Patojenisite tetsleri II laboratuvar uygulamaları Yoktur
6 Bakteri sayım yöntemleri Slayt sunumları ve laboratuvar uygulamaları yoktur
7 Bitki patojeni bakterilerde hücre ve koloni morfolojisi Slayt sunumu ve laboratuvar uygulamaları yoktur
8 Preparat yapımı ve boyama yöntemleri Slayt sunumu ve laboratuvar uygulamaları yoktur
9 İnokulum hazırlanması ve inokulasyon yöntemleri Slayt sunumu ve laboratuvar uygulamaları yoktur
10 Biyokimyasal testler ve tanıtımı Slayt sunumu ve laboratuvar uygulamaları yoktur
11 Biyokimyasal testler ve tanıtımı Slayt sunumu ve laboratuvar uygulamaları yoktur
12 Fizyolojik testler ve tanıtımı Slayt sunumu ve laboratuvar uygulamaları yoktur
13 Tütünde aşırı duyarlılık testi Slayt sunumu ve laboratuvar uygulamaları yoktur
14 Bakteriyel izolatların uzun dönem muhafazası Slayt sunumu ve laboratuvar uygulamaları yoktur

Saygılı, H. (1995). Fitobakteriyoloji. İzmir: Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Doğruluk Matbaası. Klement, Z., Rudolph, K., & Sands, D. C. (1990). Methods in phytobacteriology. Budapest: Akademiai Kiado. Schaad, N. W., Jones, J. B., & Chun, W. (Eds.). (2001). Laboratory guide for identification of plant pathogenic bacteria (3rd ed.). St. Paul, MN: APS Press. Singleton, P., & Sainsbury, D. (1981). Introduction to bacteria. USA: John Wiley and Sons Ltd.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 30
Quiz 1 70
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yoktur


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Quiz 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 6 24
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 7 35
Quiz için Bireysel Çalışma 2 3 6
Toplam İş Yükü (saat) 113

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 3
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5 5 5
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek