GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BKYL536 BAKTERİYEL SEBZE HASTALIKLARI Seçmeli Ders Grubu 1 1 5,00

Yüksek Lisans



Ekonomik olarak yetiştirilmekte olan tüm sebzelerde önemli biyotik ve abiyotik faktörler nedeniyle zarar gören bitkilerde hastalık-konukçu etkileşimleri, hastalanan bitkilerde meydana gelen fizyolojik ve anatomik değişimler, oluşan belirtiler, hastalık etmenlerinin etiyolojisi, tanınmaları, yayılma ve dağılma yolları, infeksiyon yapma koşulları, etmenlerin çoğalmaları, hayat döngüleri ve mücadele yöntemleri ile ilgili temel bilgiler.


Dr. Öğr. Üyesi Zeliha KAYAASLAN


1 Sebze üretimi hakkında bilgi sahibi olunur.
2 Yazlık sebze üretiminde karşılaşılan hastalıkları hakkında bilgi sahibi olur.
3 Kışlık sebze üretiminde karşılaşılan hastalıklar hakkında bilgi sahibi olunur.
4 Sebze üretiminde karşılaşılan hastalıklar hakkında genel mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunur.
5 Sebze üretiminde karşılaşılan hastalıkların fiziksel, kültürel ve mekanik mücadele olanakları hakkında bilgi verilir.
6 Sebze üretiminde karşılaşılan hastalıkların biyolojik mücadele olanakları hakkında bilgi verilir.

Birinci Öğretim



[Yok]


Sebze üretiminde karşılaşılan bakteriyel hastalıkların simptomolojisi, etioloji, epidemiyolojisi ve mücadelesine yönelik kavramlar anlatılacaktır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Patlıcangillerde (Solanacae) (Domates-Biber-Patlıcan, bakteri hastalıkları)
2 Patlıcangillerde (Solanacae) (Domates-Biber-Patlıcan, bakteri hastalıkları)
3 Kabakgillerde (Cucurbitaceae) (Hıyar-Kabak-Kavun-Karpuz, bakteri hastalıkları)
4 Kabakgillerde (Cucurbitaceae) (Hıyar-Kabak-Kavun-Karpuz, bakteri hastalıkları)
5 Baklagillerde(Leguminosae) (Bakla, bezleye, fasulye, börülce, bakteri hastalıkları)
6 Baklagillerde(Leguminosae) (Bakla, bezleye, fasulye, börülce, bakteri hastalıkları)
7 Lahanagillerde (Cruciferae) (Lahana, Karnabahar, brokoli, çin lahanası, alabaş, bakteri hastalıkları)
8 Lahanagillerde (Cruciferae) (Lahana, Karnabahar, brokoli, çin lahanası, alabaş, bakteri hastalıkları)
9 Lahanagillerde (Cruciferae) (Lahana, Karnabahar, brokoli, çin lahanası, alabaş, bakteri hastalıkları)
10 Kavun karpuz bakteriyel hastalıklar
11 Soğangillerde (Amaryllidaceae) hastalıklar ve mücadeleleri (Soğan, sarımsak, pırasa
12 Sebze üretiminde karşılaşılan hastalıklar hakkında genel mücadele yöntemleri
13 Sebze üretiminde karşılaşılan hastalıklar da entegre mücadele yöntemleri
14 Sebze üretiminde karşılaşılan hastalıklar da entegre mücadele yöntemleri

Bitki Bakteri Hastalıkları Editörler: Prof. Hikmet SAYGILI, Prof. Dr. Yeşim AYSAN, Prof. Dr. Fikrettin ŞAHİN, Prof. Dr. Soner SOYLU Prof. Dr. Mustafa MİRİK ve destekleyici notlar Sebze Hastalıkları Zirai Mücadele Teknik Talimatları Cilt:3 Tatım ve Orman Bakanlığı https://scholar.google.com/scholar?hl=tr&as_sdt=0%2C5&q=bakter%C4%B1yel+sebze+hastal%C4%B1kllar%C4%B1&btnG= çeşitli makale örnekleri.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Quiz 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 10 10
Final Sınavı 1 10 10
Quiz 1 5 5
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 10 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 10 20
Quiz için Bireysel Çalışma 2 7 14
Ev Ödevi 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 117

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
ÖÇ 6 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek