GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BKYL517 UYGULAMALI AKAROLOJİ Seçmeli Ders Grubu 1 2 5,00

Yüksek Lisans



Akarların sistematiği, morfolojisi, yaşam çemberleri, habitatları, davranışları, sınıflandırılması ve önemli akar familyalarına ait bireylerin toplanması, saklanması ve preparatlarının yapımı


Dr. Öğretim Üyesi Tuğba ÇAKAR


1 Akarları ve terminolojilerini bilir
2 Akarların sistematiğini bilir
3 Akarların morfoloji ve anatomisini bilir
4 Akarların toplanması, saklanması ve preparatlarının yapılmasını bilir
5 Ekonomik olarak önemli zararlı ve yararlı akar türlerini bilir

Birinci Öğretim


Ön koşulu yoktur


Yoktur


Bitkilerde yaşayan akarların elde edilme yöntemleri, toprakta ve bitki artıklarında yaşayan akarların elde edilme yöntemleri, hayvan zararlısı akarların elde edilme yöntemleri, geçici akar preparatlarının yapılması, daimi akar preparatlarının yapılması, akarların saklanması, laboratuarda kitle üretim teknikleri, mikroskop kullanımı,


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Akar sistematiği ve filogenetik ilişkiler, Akar toplama teknikleri Elektronik kaynak gösterimi ve verilerin değerlendirilmesi Yoktur
2 Dış morfolojik karakterler(chelicera, pedipalpus,stylet, mekaniksel ve duyusal kıllar vb.) Akar örneği hazırlama teknikleri Elektronik kaynak gösterimi ve verilerin değerlendirilmesi Yoktur.
3 İç morfolojik karakterler(solunun sistemi, erkek ve dişi üreme sistemleri) Taksonomik anahtar kullanma teknikleri Elektronik kaynak gösterimi ve verilerin değerlendirilmesi Yoktur.
4 Akar fizyolojisi (sistem ve organlar) İç ve dış morfolojik karakterler Elektronik kaynak gösterimi ve verilerin değerlendirilmesi Yoktur.
5 Akar ekolojisi(ağ örme hareketi, dağılımı, koloni haline gelmesi, iklim, ışık, tür ,ç, ve türler arası ilişkiler) ve akar davranışları, Kitle akar yetiştirme teknikleri Elektronik kaynak gösterimi ve verilerin değerlendirilmesi Yoktur.
6 Tetranychidae'nin yaygın türlerinin tanımlanması ve gösterilmesi Elektronik kaynak gösterimi ve verilerin değerlendirilmesi Yoktur.
7 Tetranychidae'nin yaygın türlerinin tanımlanması ve gösterilmesi Elektronik kaynak gösterimi ve verilerin değerlendirilmesi Yoktur.
8 Eriophyidae'nin yaygın türlerinin tanımlanması ve gösterilmesi Elektronik kaynak gösterimi ve verilerin değerlendirilmesi Yoktur.
9 Tarsonemidae, Tenuipalpidae ve Acaridae'nin yaygın türlerinin tanımlanması ve gösterimi Elektronik kaynak gösterimi ve verilerin değerlendirilmesi Yoktur.
10 Stigmaeidae, Tydeidae ve Bdellidae'nin yaygın türlerinin tanımlanması ve gösterimi Elektronik kaynak gösterimi ve verilerin değerlendirilmesi Yoktur
11 Phytoseiidae'nin yaygın türlerinin tanımlanması ve gösterimi Elektronik kaynak gösterimi ve verilerin değerlendirilmesi Yoktur.
12 Cheyletidae, Cunaxidae, Anystidae, Erythraeidae ve Ascidae'nin yaygın türlerinin tanımlanması ve gösterimi Elektronik kaynak gösterimi ve verilerin değerlendirilmesi Yoktur.
13 Yaygın predatör akarların tanımlanması Elektronik kaynak gösterimi ve verilerin değerlendirilmesi Yoktur
14 Zararlı akarlar için mücadele programları oluşturma Elektronik kaynak gösterimi ve verilerin değerlendirilmesi Yoktur

A Manual of Acarology (Krantz,G.W., Walter, D.E., 2009. Texas Tech University Press, Texas, USA). -Eriophyoid Mites-Their Biology, Natural Enemies and Control (Eds.: E.E. Lindquist, M.W. Sabelis and J. Bruin, 1996. Elsevier Science Publ., Amsterdam, The Netherlands). -Spider Mites-Their Biology, Natural Enemies and Control. (Eds.: W. Helle and M.W. Sabelis, 1985. Elsevier Science Publ., Amsterdam, The Netherlands. Vol.1A). -Spider Mites-Their Biology, Natural Enemies and Control. (Eds.: W. Helle and M.W. Sabelis, 1985. Elsevier Science Publ., Amsterdam, The Netherlands. Vol.1B). -Akarolojiye Giriş (Ecevit, O., 1981. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yayınları, Samsun).



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Quiz 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yoktur.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Quiz için Bireysel Çalışma 1 15 15
Toplam İş Yükü (saat) 115

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4 5 5 4
ÖÇ 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek