GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TEYL514 GIDA ÜRÜNLERİNDE KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ Seçmeli Ders Grubu 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Öğrencilerin kalite güvence sistemleri hakkında ve bunların gıda endüstrisinde uygulanmaları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak.


DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA ALBAYRAK


1 Gıda hijyeni ve gıda güvenliği, gıda güvencesi konularını anlamak
2 Uluslararası ticarette standartlaşmanın önemini ve gerekliliklerini anlamak
3 Sertifikalandırma aşamalarını öğrenmek, kalite güvence sistemlerinin çeşitlerini anlamak
4 Kalite güvence sistemleri (TS ISO 9001-2008, TS ISO 22000, TSISO 14000, OHSAS 18001,...) anlamak, yeniliklerini ve gerekliliklerini anlamak
5 Kalite güvence sistemlerinin gıda endüstrisinde uygulamalarını incelemek

Birinci Öğretim


YOK


YOK


Kalite anlayışındaki tarihsel gelişim; kalite, üretim, maliyet ilişkileri, TSE kalite belgeleri, kalite kontrol, kalite güvencesi ve toplam kalite yönetimi, toplam kalite yönetimi uygulamaları, ISO 9000 uygulamaları (prosedür hazırlama), ISO 9000 uygulamaları (denetleme), ISO 9000 uygulamaları (belgelendirme), üretilen veya tedarik edilen hammadde toplam kalite, işletmede toplam kalite, personel için toplam kalite, toplam kalite yönetimini destekleyici uygulamalar (HACCP, GMP, HT, PM), mevzuatta kalite anlayışı, EN 14000.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Kalite nedir? İnsan hayatında kalitenin yeri ve önemi Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
2 Kalite anlayışındaki tarihsel gelişim, Türkiye' deki kalite güvence sistemlerinin mevcut durumu Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
3 Standartlaşma ve sertifikasyon tanımları ve gereklilikleri Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
4 ISO 2200 Gıda güvenliği ve Çevre yönetim sistemleri Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
5 Kalite, üretim, sertifikalandırma maliyet ilişkilerini incelemek Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
6 Türkiye' de kalite güvence uygulamaları için yapılan çalışmalar ve TSE Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
7 TS ISO 9001-2008 Kalite Yönetim Sistemi genel gereklilikler ve doküman hazırlama Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
8 TS ISO 22000-2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi genel gereklilikler, doküman hazırlama ve denetim ve belgeleme Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
9 TS ISO 14000 Çevre Güvenliği Yönetim Sistemi Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
10 OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
11 Öğrenci Sunumları I Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
12 Öğrenci Sunumları II Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
13 BRC, IFS Gıda Kalite Yönetim Sistemleri Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
14 Coğrafi İşaretleme Sistemleri Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.

Topal, Ş. 1996. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri, 225s. TUBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Matbaası, Gebze,Kocaeli Topal, Ş. 2001. Gıda Endüstrisinde Risk Yönetimi:HACCP ve Uygulamaları, 172 s.Taç Ofset Matbaası,İstanbul Arıkbay, C. 2003. Gıda Sektöründe Kalite Yönetim Sistemleri ve HACCP, 156 s. Milli Produktivite Yayınları No 660, Ankara Özel, A. 2003. Kalite Sağlamada Sistematik Yaklaşımlar ve ISO 9000 Standartları, 190s. Tetra-Pak Paketleme A.Ş, İzmir.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30
Ev Ödevi 1 10
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 60
Proje Sunma 1 10
Final Sınavı için Bireysel Çalışma 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

YOK


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Gösterme 14 3 42
Proje Sunma 1 20 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Ev Ödevi 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 114

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 4 3 1
ÖÇ 5 3 2 1 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek