GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TEYL513 TARIMA DAYALI SANAYİ EKONOMİSİ VE İŞLETMECİLİĞİ Seçmeli Ders Grubu 1 1 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Tarıma dayalı sanayi işletmelerini tanımlamak, Türkiye ekonomisindeki önem ve yerini belirlemek, işletmelerin üretim pazarlama finansman yönetim ve organizasyonlarını açıklamak, işletmelerin karşılaştıkları sorun ve önerilerini ortaya koymak


Dr. Öğr. Üyesi Tuba ALBAYRAK


1 Tarımsal Sanayinin Yapısını ve Türkiye Ekonomisi İçindeki Yerini ve Önemini Kavrama
2 Tarım ve Sanayi Entegrasyonundaki Sorunları Anlama -(Genel ve Türkiye) ve Çözüm Önerileri Geliştirebilme
3 Tarımsal sanayi İşletmelerinde Kuruluş Yeri Seçimini Etkileyen Faktörleri Değerlendirebilme ve Üretim Planlaması ve Kontrolünü Gerçekleştirebilme
4 Tarımsal Sanayi İşletmelerinin Genel Özelliklerini Kavrama ve Üretim Yönetiminin Diğer İşletme Fonksiyonlarıyla İlişkisini Kurabilme
5 Tarımsal İşletmelerde Pazarlama İşlevlerinin Önemini Değerlendirebilme ve Uygun Pazarlama Yöntemlerini Seçebilme ve Tarımsal Sanayinin Genel Sorunlarını ve Alt Sektörlerin Sorunlarını Değerlendirebilme

Birinci Öğretim


YOK


YOK


Tarıma dayalı sanayiler, tanımı, özellikleri, sınıflanması, tarihsel gelişimi, örgütlenme yapısı, tarım sektörüyle ilişkileri, imalat sanayi içindeki yeri, sosyo -ekonomik yapısı, küresel yapıya etkileri ve etkilenme düzeyleri, kuruluş yerleri, yoğunlaşma düzeyi, kapasiteleri, istihdam, üretim ve ticaret yapıları, iç ve dış çevreleri, finans piyasalarıyla ilişkiler, işletme içi iş akımları, inovasyon ve içsel organizasyondaki gelişmeler, yönetim algısı, ürün maliyetleri, finansman kaynakları, yatırımlar, teşvikler uygulamaları ve destekler, temel sorun alanları ve çözüm önerileri


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Tarıma Dayalı Sanayinin Kapsamı ve Sınıflandırılması Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
2 Tarıma Dayalı Sanayinin Tarihsel Gelişimi Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
3 Türkiye Ekonomisinde Tarıma Dayalı Sanayi Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
4 Tarım Sanayi İlişkileri ve Gelişimi Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
5 Bölgesel Kalkınma ve Kırsal Yapıda Tarıma Sanayi İşletmeleri Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
6 Avrupa Birliği ve Çeşitli Ülkelerde Tarıma Dayalı Sanayinin Ülkemiz ile Karşılaştırılması Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
7 Tarımda 4.0 ve Tarımda Yenilikler Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
8 Tarıma Dayalı Sanayinin Çeşitli Alt Dallar (Et, Süt, Un, Dokuma, Gübre vb.) İtibariyle Analitik Değerlendirilmesi Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
9 Tarıma Dayalı Sanayi İşletmelerinin Üretim ve Ar-Ge Yapısı Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
10 Tarıma Dayalı Sanayi İşletmelerinin Finansmanı Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
11 ÖĞRENCİLERİN DERS KONUSU İLE İLGİLİ SUNUMLARI I Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
12 ÖĞRENCİLERİN DERS KONUSU İLE İLGİLİ SUNUMLARI II Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
13 Tarıma Dayalı Sanayi İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.
14 Tarıma Dayalı Sanayi İşletmelerinde Karar Verme Uygulama ve Stratejileri Konular slaytlarla anlatılacak, örnekler ve makaleler üzerinde tartışılacak, ayrıca çeşitli sunumlarla ve ödevlerle pekiştirilecektir.

Dersin Öğrenme Kaynakları 1. Çetin, B. Gıda Sanayi İşletme Ekonomisi, Genişletilmiş ve Güncellenmiş 3. Basım, Ekim 2020 2. Güneş, E. 1999. “Türkiye’de Sanayileşme stratejisi ve Yapısı İçerisinde Tarıma Dayalı Sanayi”, Türk- Koop Ekin Dergisi, (10), 22–27, Ankara 3. Kooperatif işletmeciliği ve tarımsal sanayiler, Kuddis Büyükakıllı, Mersin 4. Tarımsal sanayinin geliştirilmesinde kooperatifleşme - Tonya örneği, Mehmet Bozoğlu, H. Avni Cinemre, Vedat Ceyhan, IV. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 2000 Tekirdağ 5. Türkiye’de Tarım ve Agro -Sanayi: 2015 Sonrasında Doğrudan Yatırım Fırsatları, Atilla Yeşilada, Güldem Atabay Şanlı, Ocak 2016, Tarım Sektörü Rapor Seri No.2, 2015 6. Tarıma Dayalı Sanayi İşletmelerinin Ar-Ge Potansiyelinin İncelenmesi: Çanakkale İli Örneği, Sibel Tan, Cansu Tepeli Dönmez, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 5(4): 530–536, 2018 7. Tarım ve gıdada rekabetçi üretim, özel ihtisas komisyon raporu, T. C. Kalkınma Bakanlığı, On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023), Ankara 2018 8. Türkiye'de tarımın sanayi ile entegrasyonu, ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri, Nevin Demirbaş, Duygu Tosun, ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 2005; 2(2) : 27 – 34



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30
Ev Ödevi 1 10
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 60
Proje Sunma 1 10
Final Sınavı için Bireysel Çalışma 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

YOK


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Proje Sunma 1 30 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Ev Ödevi 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 122

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 4 4
ÖÇ 3 3 3
ÖÇ 4 2 2 1
ÖÇ 5 2 1 1 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek