Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
KENYL508 | KENEVİRDE VARYASYON OLUŞTURMA TEKNİKLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı öğrencilerin; kenevirde varyasyon oluşturma teknikleri kapsamında bitki ıslahının genel esaslarını ve yeni çeşit geliştirmede temel esas ve uygulamalarını anlamak ve bitki ıslahında kullanılan ıslah teknik ve yöntemlerini öğrenmelerini sağlamaktır.
Doç. Dr. Levent YAZICI
1 | Kenevir Yetiştiriciliği ve Islahı alandaki evrensel bilgileri izleyebilir ve alanındaki kişilerle iletişim kurabilir. |
2 | Kenevir Yetiştiriciliği ile ilgili alanlarda özgün teknik becerileri geliştirir ve araştırma sahasında (arazi, sera vb.) bağımsız olarak çalışabilme yeteneği kazanır. |
3 | Kenevir Yetiştiriciliği ve Islahı alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır. |
4 | Kenevir Yetiştiriciliği ve Islahı alanında bilime yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem geliştiren ya da bilinen bir yöntemi, bir alana uygulayan özgün bir çalışma yapabilme yeteneği kazanır. |
5 | Kenevir yetiştiriciliği ve ıslahında karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır, disiplinler arası çalışma yapar. |
Birinci Öğretim
Bulunmamaktadır.
Yok
Kenevir bitki ıslahında kullanılan ıslah teknik ve yöntemlerini öğrenmelerini sağlamaktır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dünya'da ve Türkiye'de kenevirin ekiliş ve üretim durumu, taksonomisi ve tarihçesi, | Anlatma Yöntemi ve Soru Cevap | Kaynak tarama, Sunu Hazırlama |
2 | Kenevirin bitkisel özellikleri | Anlatma Yöntemi ve Tartışma | Sunu Hazırlama |
3 | Kenevirin ekolojik istekleri | Anlatma Yöntemi ve Soru Cevap | Sunu Hazırlama |
4 | Kenevirin kullanım alanları | Anlatma Yöntemi ve Soru Cevap | Sunu Hazırlama |
5 | Bitkisel üretimde varyasyon oluşturmanın önemi | Anlatma Yöntemi | Sunu Hazırlama |
6 | Kenevirde uygulanan ıslah yöntemleri | Anlatma Yöntemi ve Soru Cevap | Sunu Hazırlama |
7 | Kenevirde uygulanan ıslah yöntemleri | Yok | Yok |
8 | Kenevirde Genetik Çeşitlilik | Anlatma Yöntemi ve Soru Cevap | Sunu Hazırlama |
9 | Kenevirde intodüksiyon yöntemi | Anlatma Yöntemi ve Soru Cevap | Sunu Hazırlama |
10 | Kenevirde kendileme ve melezleme teknikleri | Anlatma Yöntemi | Sunu Hazırlama |
11 | Kenevirde seleksiyon yöntemleri | Anlatma Yöntemi ve Soru Cevap | Sunu Hazırlama |
12 | Kenevirde seleksiyon yöntemleri | Anlatma Yöntemi | Sunu Hazırlama |
13 | Kenevirde mutasyon ıslah yöntemi | Anlatma Yöntemi ve Soru Cevap | Sunu hazırlama |
14 | Genel konu tekrarı | Anlatma Yöntemi | Yok |
1. İncekara, F. 1963, Endüstri Bitkileri ve Islahı (Lif Bitkileri ve Islahı). 2. Baydar, H. Bitki Genetiği ve Islahı, 2021. 3. Onay, A., Endüstriyel Kenevir, 2022. 4. Dersi veren öğretim üyesinin ders notları, önerilen kaynak kitaplar
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Ev Ödevi | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 1 | 42 | 42 |
Bireysel Çalışma | 1 | 14 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 28 | 28 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 28 | 28 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Ev Ödevi | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 125 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | ||||||
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 | ||||||
ÖÇ 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | |||||||
ÖÇ 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | |||||||||
ÖÇ 5 | 2 | 3 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 |