Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MNYL556 | KENEVİRİN YAPISINDAKİ KİMYASALLAR | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
-Kenevirin kimyasal özellikleri, tohumun kimyasal bileşimi, besinsel faydaları, kenevir liflerinin kimyasal bileşimi ve genel endüstriyel kullanımları öğrenilerek kenevirin önemi, kenevir tohumu karakterleri, biyokimyasal, beslenme kalitesi, lif verimi ve kalite karakteri ile kenevirin potansiyel işlevselliği hakkında temel bilgiler elde edilecektir. - Kenevir tohumu bileşenlerinin analiz yöntemleri.
Doç.Dr. Ahmad ALSALEH
1 | Kenevir ve kenevir tohumlarının kimyasal ve biyokimyasal bileşenlerini bilir. |
2 | Kenevir liflerinin kimyasal bileşimini bilir. |
3 | Kenevir tohumlarının besin değerlerini bilir. |
4 | Kenevir tohumlarının ve türevlerinin insan ve hayvan modellerinde inflamatuar ve kronik dejeneratif hastalıkları önlemek ve tedavi etmek için besin takviyesi olarak potansiyel kullanımını bilir. |
5 | Kenevir ve kenevir tohumlarının bileşimini analiz etmek için kullanılan bazı analitik yöntemleri bilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Keneviri oluşturan kimyasalların; tohum bileşimi, kimyasal özellikleri, besinsel faydaları, kenevir liflerinin kimyasal bileşimi, endüstriyel kullanımları ve analiz yöntemleri hakkında bilgi.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Kenevirin yapısındaki kimyasalllar | ||
2 | Önemli olan bileşiklerin özellikleri (CBD, THC ve CBG) Kannabinoid analizi için kenevir hazırlığı | ||
3 | CBD ve THC içeriklerinin ekstraksiyonu ve ölçüm yöntemleri HPLC kullanarak kannabinoid analizi | ||
4 | Kenevir Tohumunun Besin Özellikleri Sonuç değerlendirmesi | ||
5 | Kenevir tohumunun Yağ analizi ve yağ içeriği Yağ içeriği analizi için kenevir tohumu hazırlığı | ||
6 | Yağ Asidi Bileşimi ve analiz yöntemleri Yağ izolasyonu ve sonuçların değerlendirilmesi | ||
7 | Sabunlaşmayan madde: Steroller, Alifatik ve terpenik alkoller, Yağda çözünebilir vitaminler, Tokoferol profilleri, Fitosterol profilleri Gaz spektrometrisi (GC/MS) analizi | ||
8 | Kenevir Tohumu Proteinleri, Amino asit bileşimi ve analiz yöntemleri Vize/Ara sınav | ||
9 | Kenevir Tohumu Karbonhidratı ve Diyet Lifi Azot analizi için kenevir tohumu hazırlığı | ||
10 | Kenevir Tohumu Minerallerinin bileşim değeri ve Beslenme Önleyici Bileşikler Azot analizi ve sonuçlarının değerlendirilmesi | ||
11 | Lif karakterleri XRD analizi için fiber karakter hazırlığı | ||
12 | Kenevir Tohumunun Fenolik Bileşikleri ve Biyoaktif Peptitler XRD analizi | ||
13 | Zenginleştirilmiş/Güçlendirilmiş Gıdalar için İçerik Olarak Kenevir Tohumu Ürünleri ve Hayvancılık Takviyesi SEM analizi | ||
14 | Dönem proje sunumları |
1. CAB International 2013. Hemp: Industrial Production and Uses (ed. Bouloc P., Allegret S., Arnaud L., ISBN-13: 978 1 84593 792 8 (pbk) Printed and bound in the UK by CPi Group (UK) Ltd, Croydon, CRO 4YY 2. B. Dave Oomaha, Muriel Bussonb, David V. Godfreya , John C.G. Drover (2019) Characteristics of hemp (Cannabis sativa L.) seed oil. Food Chemistry76 (2002) 33–43 3. U. Kriese, E. Schumann, W.E. Weber, M. Beyer, L. Bruhl & B. Matthaus (2004) Oil content, tocopherol composition and fatty acid patterns of the seeds of 51 Cannabis sativa L. genotypes. Euphytica 137: 339–351, 2004. 4. M. Kiralan, V. Gül and S¸. Metin Kara (2010) Fatty acid composition of hempseed oils from different locations in Turkey. Spanish Journal of Agricultural Research 2010 8(2), 385-390 5. Sue-Siang Teh, John Birch (2013) Physicochemical and quality characteristics of cold-pressed hemp, flax and canola seed oils. Journal of Food Composition and Analysis. Volume 30, Issue 1, P: 26-31 6. Carla Da Porto, Deborah Decorti & Andrea Natolino (2015) Potential Oil Yield, Fatty Acid Composition, and Oxidation Stability of the Hempseed Oil from Four Cannabis sativa L. Cultivars, Journal of Dietary Supplements, 12:1, 1-10, DOI: 10.3109/19390211.2014.887601 7. Rafaela da Silva Marineli, Érica Aguiar Moraes, Sabrina Alves Lenquiste, Adriana Teixeira Godoy, Marcos Nogueira Eberlin, Mário Roberto Maróstica (2014) Chemical characterization and antioxidant potential of Chilean chia seeds and oil (Salvia hispanica L.) LWT - Food Science and Technology Volume 59, Issue 2, Part 2, P: 1304-1310 8. Booth JK, Page JE, Bohlmann J (2017) Terpene synthases from Cannabis sativa. PLoS ONE 12(3): e0173911. https://doi.org/10.1371/ journal.pone.0173911 9. Mykola Oseyko, Nataliia Sova, Maryna Lutsenko, Viktoriia Kalyna (2019) Chemical aspects of the composition of industrial hemp seed products. Ukrainian Food Journal. 2019. Volume 8. Issue 3 P: 544-558 10. Eliana Vonapartis, Marie-Pier Aubin, Philippe Seguin, Arif F. Mustafa, Jean-Benoit Charron (2015) Seed composition of ten industrial hemp cultivars approved for production in Canada. Journal of Food Composition and Analysis 39 (2015) 8–12 11. William Leonard, Pangzhen Zhang, Danyang Ying, Zhongxiang Fang (2019) Hempseed in food industry: Nutritional value, health benefits, and industrial applications. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2020;19:282–308 12. Farinon, B.; Molinari, R.; Costantini, L.; Merendino, N. The Seed of Industrial Hemp (Cannabis sativa L.): Nutritional Quality and Potential Functionality for Human Health and Nutrition. Nutrients 2020, 12, 1935. https://doi.org/10.3390/nu12071935 13. Dersi veren öğretim üyesinin ders notları, önerilen kaynak kitaplar
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Uygulama/Pratik | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Uygulama/Pratik | 5 | 1 | 5 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 6 | 3 | 18 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 3 | 18 |
Toplam İş Yükü (saat) | 128 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |