Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MNYL548 | BİTKİ SAFLAŞTIRMA METODLARI VE KROMATOGRAFİ TEKNİKLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu ders kapsamında bitkilerin aktif bileşenlerin saflaştırılması metodları ve analiz yöntemleri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Dr. Öğr. Üyesi Hatice SEÇİNTİ KLOPF
1 | Bitki ekstraksiyon metodlarının öğrenilmesi. |
2 | Bitki ekstraklarıındaki majör bileşenlerin kimyasal yapı analiz metodlarının öğrenilmesi |
3 | Bitki izolasyonunda modern metodlarının öğrenilmesi. |
4 | İleri düzeyde kromatografi tekniklerinin öğrenilmesi ve izolasyon için uygun metod seçimi kabiliyetinin kazandırılması. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bitkilerin kurutulması-liyofilizasyon, bitki ekstraksiyon metodları, düzlemsel kromatografi, kolon kromatografisi, adsorpsiyon kromatografisi, dağılma kromatografisi, iyon değiştirme kromatografisi, jel filtrasyon kromatografisi, iyon çifti kromatografisi, afinite kromatografisi, sıvı kromatografisi, gaz kromatografisi konularını içermektedir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Bitki ekstraksiyonu ve temel prensipleri | ||
2 | Geleneksel bitki ekstraksiyon metodları | ||
3 | Temel ekstraksiyon değişkenleri | ||
4 | Modern ekstraksiyon teknikleri- Ultrason destekli ekstraksiyon | ||
5 | Modern ekstraksiyon teknikleri- Mikrodalga destekli ekstraksiyon | ||
6 | Modern ekstraksiyon teknikleri-Süperkritik akışkan ekstraksiyon tekniği | ||
7 | Doğal Bir Ürünün İzolasyonuna Nasıl Yaklaşılır? | ||
8 | Kromatografi ve temel prensipleri | ||
9 | Kolon kromatografisi | ||
10 | İnce tabaka kromatografisi | ||
11 | Gaz kromatografisi ve temel prensipleri | ||
12 | Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi | ||
13 | Bitki izolasyonunda temel probemler I | ||
14 | Bitki izolasyonunda temel probemler II |
1-Natural Product Extraction Principles and Applications, Mauricio A. Rostagno and Juliana M. Prado, 2013. 2-Chromatography Basic Principles, Sample Preparations and Related Methods, Elsa Lundanes, Léon Reubsaet and Tyge Greibrokk, 2014. 3-Natural Products Isolation, Richard J. P. Cannell, 1998.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 2 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 1 | 3 | 3 |
Rapor Hazırlama | 2 | 3 | 6 |
Rapor Sunma | 2 | 2 | 4 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Okuma | 12 | 3 | 36 |
Rapor | 1 | 3 | 3 |
Toplam İş Yükü (saat) | 120 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |