GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZOOYL550 İLERİ KOYUN VE KEÇİ BESLEME Seçmeli Ders Grubu 1 1 5,00

Yüksek Lisans



Öğrencilere ileri koyun ve keçi besleme dersi ile hayvan besleme, yemler ve türlere (koyun , keçi) göre benzersiz hayvan beslenmesi için gerekli temel bilgilerinin yanında son gelişrtirilen modern hayvan besleme tekniklerini, bu alanda biyoteknolojik yöntemlerini öğretmek amaçlamaktadır.


Dr.Öğr.Üyesi Ceyhun YÜCEL


1 Koyun ve Keçinin sindirim Fizyolojisini Öğrenir
2 Kaba ve Kesif Yemleri Bilir.
3 Besin maddelerinin yapısı ve fonksiyonlarını öğrenmiştir.
4 Modern Koyun ve Keçi Besleme Teknik ve Yöntemlerini Bilir.
5 Koyun ve Keçi besleme üzerine biyoteknolojik uygulamaları Bilir.

Birinci Öğretim


YOK


Ders tamamen tarafımca hazırlanmış olan slaytların sunumu ve anlatımı şeklinde olmaktadır. Anlatılan her bir alt başlıkla ilgili öğrencilere söz hakkı verilmekte soru sormaları sağlanmaktadır. Ayrıca konu tekrarının gerekip gerekmediği de değerlendirilmektedir. Dersin yapıldığı dershanede dersin sunumunu etkin bir şekilde yapılması için gerekli alt yapı mevcuttur.


Hayvan Beslemeye Giriş, Koyun ve Keçi Sindirim Sistemleri ve Çalışma Mekanizması, Besin Maddelerinin Hayvanlar Üzerindeki Fonksiyonları,Kesif ve Kaba Yemler, Kesif ve Kaba Yemlerin Sindirimi ve Hayvansal Ürünlere Dönüşümü, Hayvan Beslemede Son Gelişmeler, Toklu ve Çebiç Besleme, Anaç Koyyun ve Keçilerin Beslenmesi, Kuzu ve Oğlak Besleme, Koyun ve keçi beslemede güncel yöntem ve teknikler, hayvan Beslemede Biyoteknolojik Uygulamalar ve Bu Alanda yapılmış Bilimsel makaleleri kapsamaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Hayvan Beslemeye Giriş Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi
2 Koyun ve Keçi Sindirim Sistemleri ve Çalışma Mekanizması Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi
3 Primer Besin Maddeleri ve Metabolizması Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi
4 Besin Maddelerinin Hayvanlar Üzerindeki Fonksiyonları Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi
5 Kesif ve Kaba Yemler Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi
6 Kesif ve Kaba Yemlerin Sindirimi ve Hayvansal Ürünlere Dönüşümü Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi
7 Hayvan Beslemede Son Gelişmeler Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi
8 Ara Sınav
9 Toklu ve Çebiç Besleme Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi
10 Kuzu ve Oğlak Besleme Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi
11 Esansiyel Yağ Asitleri ve Mekanizması Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi
12 Yemlerdeki Doymamış Yağ Asitlerinin Değişkenliği Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi
13 Koyun ve keçi beslemede güncel yöntem ve teknikler Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi
14 Koyun ve keçi beslemede biyoteknolojik yöntemlerin kullanımı Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi
15 Güncel Bilimsel Makalelerinin İncelenmesi Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi

LERİ KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ ( Genişletilmiş 5. basım ). baskısı tükendi. Yazar: Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı. Boyutlar: 16 x 24 cm. Sayfa sayısı. İLERİ KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ ( Genişletilmiş 5. basım ). baskısı tükendi. Yazar: Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı. Boyutlar: 16 x 24 cm. Sayfa sayısı.[Okuyan, M. R.,.]- Hayvan Besleme Biyokimyası. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın no:1491, Ders [Okuyan, M. R., İsmail Filya]- Hayvan Besleme Biyokimyası. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın no:94, 2. baskı BURSA, 2003 https://www.researchgate.net/publication/382116645_Hayvan_Beslemede_Biyoteknoloji_Uygulamalar_ve Etkileri, Bonneau, M., Laarveld, B. (1999) Biotechnology in animal nutrition, physiology and health, Livestock Production Science,59 (2-3): 223-241.


Literatür Taraması ve Tartışma, Dönem Ödevi Hazırlama, Makale Yazma Çalışması


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Ev Ödevi 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 50
Makale Yazma 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

YOK


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 5 5
Final Sınavı 1 2 2
Tartışma 1 20 20
Makale Yazma 2 20 40
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 18 18
Ev Ödevi 2 20 40
Toplam İş Yükü (saat) 125

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 4 5 4 5 4 5 5 4 4 5 5 5 4 4
ÖÇ 2 4 4 4 4 4 4 4 4 5 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 3 4 4 4 5 4 4 5 4 5 4 5 4 4 4 5
ÖÇ 4 5 4 5 4 4 4 4 4 4 4 4 5 4 4 4
ÖÇ 5 4 5 4 5 4 4 4 4 4 4 5 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek