Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZOOYL548 | HAYVAN BESLEME VE ÜRÜN KALİTESİ İLİŞKİSİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
öğrencilere hayvan beslenmesi, yemler ve türlere göre benzersiz hayvan beslenmesi için gerekli temel bilgileri ve neden-sonuç ilişkilerinin biyokimyasal yönlerini sağlamayı ve öğrencileri özel hayvan beslenmesi derslerine hazırlamayı amaçlamaktadır. Bu ders kapsamında, dönem boyunca gerçekleştirilecek tüm öğrenme etkinlikleriyle, öğrencilere biyokimyasal olaylarla birlikte besinleri ve hayvan beslenmesindeki işlevlerini açıklayarak besinler ve beslenme arasındaki ilişkileri kurmalarına yardımcı olmak amaçlanmaktadır.
Dr.Öğr.Üyesi Ceyhun YÜCEL
1 | Enzim ve hormonların yapı ve fonksiyonlarını öğrenir. Canlı sistemin nasıl çalıştığını öğrenir. Hayvan beslemede hangi besin maddelerini seçeceğine karar verebilir. |
2 | Hayvan vücudunun yapısını tanır. |
3 | Besin maddelerinin yapısı ve fonksiyonlarını öğrenebilir. |
4 | Hayvan ve bitkinin yapısı hakkında moleküler düzeyde bilgiye sahip olabilir. |
5 | Hayvan yemlerinde bulunan primer bileşiklerin hayvansal ürün kalitesini nasıl ve ne şekilde etkilediğini öğrenir. |
Birinci Öğretim
HAYIR
Ders tamamen tarafımca hazırlanmış olan slaytların sunumu ve anlatımı şeklinde olmaktadır. Anlatılan her bir alt başlıkla ilgili öğrencilere söz hakkı verilmekte soru sormaları sağlanmaktadır. Ayrıca konu tekrarının gerekip gerekmediği de değerlendirilmektedir. Dersin yapıldığı dershanede dersin sunumunu etkin bir şekilde yapılması için gerekli alt yapı mevcuttur.
Beslenmenin tanımı ve genel prensipleri, hayvan ve bitkilerin yapıları, lipit, karbonhidrat, protein, mineral ve vitaminlerin sınıflandırılması ve özellikleri, hayvanlardaki görevleri, farklı hayvan türleri tarafından sindirim ve emilimleri, bunların değerlendirilmesi ve yem olarak ihtiyaç düzeyleri ve kaynakları, hayvan beslenmesi açısından suyun kalite özellikleri, hayvanların su gereksinimleri ve bu gereksinimleri etkileyen faktörler, hayvanlarda besin maddelerinin yetersizliği ve fazlalığının olumsuz etkilerinin öğrencilere teorik ve görsel olarak aktarılması, enzimlerin ve özellikle sindirim enzimlerinin genel özellikleri ve etkileri, hayvanlarda beslenme açısından önemli rolleri olan hormonlar ve etkileri, Kesif ve Kaba Yemlerin Sindirimi ve Hayvansal Ürünlere Dönüşümü, Yemlerin Uçucu Yağ Asitlerine Dönüşümü, Esansiyel Yağ Asitleri ve Mekanizması, Yemlerdeki Doymamış Yağ Asitlerinin Değişkenliği, Güncel Bilimsel Makalelerinin İncelenmesi.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Hayvan Beslemeye Giriş | Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım | Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi |
2 | Hayvanların Sindirim Sistemleri ve Çalışma Mekanizması | Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi | Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım |
3 | Primer Besin Maddeleri ve Metabolizması | Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım | Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi |
4 | Besin Maddelerinin Hayvanlar Üzerindeki Fonksiyonları | Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım | Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi |
5 | Kesif ve Kaba Yemler | Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım | Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi |
6 | Kesif ve Kaba Yemlerin Sindirimi ve Hayvansal Ürünlere Dönüşümü | Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım | Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi |
7 | Yemlerin Uçucu Yağ Asitlerine Dönüşümü | Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım | Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi |
8 | ARA SINAV | KLASİK, BOŞLUK DOLDURMA VE ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR İLE DERSİN DEĞERLENDİRMESİ | KLASİK, BOŞLUK DOLDURMA VE ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR HAZIRLAMAK |
9 | Vitamin Ve Mineraller Fonksiyonları | Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım | Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi |
10 | Hormon ve enzimler, işleyiş ve fonksiyonları | Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım | Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi |
11 | Esansiyel Yağ Asitleri ve Mekanizması | Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım | Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi |
12 | Yemlerdeki Doymamış Yağ Asitlerinin Değişkenliği | Yemlerdeki Doymamış Yağ Asitlerinin Değişkenliği | Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi |
13 | Güncel Bilimsel Makalelerinin İncelenmesi | Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım | Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi |
14 | Güncel Bilimsel Makalelerinin İncelenmesi | Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım | Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi |
15 | Güncel Bilimsel Makalelerinin İncelenmesi | Hazırlanan Sunu Üzerinden Anlatım | Sunu Hazırlama, Konu ili İlgili Literatür İncelemesi |
Abedi, E. ve Sahari, MA (2014). Uzun zincirli çoklu doymamış yağ asidi kaynakları ve bunların besinsel ve işlevsel özelliklerinin değerlendirilmesi. Gıda bilimi ve beslenme , 2 (5), 443-463.Priolo, A., Micol, D., & Agabriel, J. (2001). Çim besleme sistemlerinin geviş getiren hayvanların et rengi ve aroması üzerindeki etkileri. Bir inceleme. Hayvan araştırması , 50 (3), 185-200.Mwangi, FW, Charmley, E., Gardiner, CP, Malau-Aduli, BS, Kinobe, RT ve Malau-Aduli, AE (2019). Diyet ve genetik, sığır performansını ve et kalitesi özelliklerini etkiler. Gıdalar , 8 (12), 648. [Okuyan, M. R.,.]- Hayvan Besleme Biyokimyası. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın no:1491, Ders kitabı:450. Ankara, 1997 [Okuyan, M. R., İsmail Filya]- Hayvan Besleme Biyokimyası. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın no:94, 2. baskı BURSA, 2003 [McDonald, P.,Edwards, R.A.,Greenhalgh, J.F.D.,Morgan, C.A]- Animal nutrition.. Edition 6th. Pearson Education Limited, UK, 2002 [Jan Koolman and Klaus-Heinrich Roehm]-. Color Atlas of Biochemistry Second edition, revised and enlarged. Thieme Stuttgart · New York, 2005 [Lee I. Chiba]-. ANIMAL NUTRITION HANDBOOK. First Revision, 2007 [Dave Nelson and Mike Cox]- Lehninger Principles of Biochemistry-Fifth Edition, 2007 [Yeldan, M.]- Hayvan Besleme Biyokimyası. A. Ü. Zir. Fak. Yay. No.1160/327, 1989. [Hart, H. and Schuetz, R.D.]- Organic Chemistry. 4th Edition. USA,1972 [Özen, N.] -. Hayvan Besleme Biyokimyası. Akdeniz Üniv. Ziraat Fakültesi. Zootekni Bölümü. Antalya. 1994 [Aksoy, A. Haşimoğlu, S. ve Çakır, A.]-. Besin Maddeleri ve Hayvan Besleme. Atatürk Üniv. Yayınları No: 256. Ders kitapları serisi no:39. Erzurum, 1981 [Öğün, S. Ve Yurtman, İ.Y.,]-. Biyokimya. Trakya Üniv. Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Yayın no: 198. Ders kitabı: 22. Tekirdağ, 1994 [Gökalp, H. Y., Nas, S. and Certel, M.]- Biyokimya-I (Temel Yapılar ve Kavramlar). 3. baskı. Pamukkale Üniv. Müh. Fak. Ders kitapları yayın no:001, 2002 [William Henry Close, D. J. A.]- Cole Nutrition of sows and boars. Nottingham University Press. (2000)
ÖĞRENCİLERE DÖNEM ÖDEVİ HAZIRLATMA, KONU HAKKINDA SUNUM YAPMA. GÜNCEL LİTERATÜRLERİN ARAŞTIRILMASI, TARTIŞMA VE SENTEZ YAPMA.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Ev Ödevi | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 50 |
Makale Yazma | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
YOK
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 5 | 5 |
Derse Katılım | 1 | 18 | 18 |
Tartışma | 1 | 10 | 10 |
Proje Hazırlama | 2 | 15 | 30 |
Makale Yazma | 1 | 20 | 20 |
Bireysel Çalışma | 1 | 13 | 13 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Ev Ödevi | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 126 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 |
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 |