Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZOOYL546 | KASAPLIK HAYVAN BESLEME İLKELERİ VE YÖNTEMLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Kırmızı Et ihtiyacını karşılamak için genç sığır besisinin karlı bir şekilde nasıl yapılacağı ve kısa süre içerisinde kaliteli ve değerli et elmek için besi hayvanlarının nasıl besleneceği, besin maddesi ihtiyaçlarının hesaplanması, yemlenmesinde kullanılacak yem kaynaklarının özellikleri ve besin maddesi içerikleri, yemleme ve besleem teknikleri, dönemlere ve yaşa bağlı total rasyon uyğulamaları, besi hayvanlarında kullanılan yem katkı maddeleri ve besleme hastalıklarının önüne geçmek için uygulanacak besleme proğramı ve sürü yönetimi hakkında bilgi sahibi olmak
Prof.Dr. Yavuz Gürbüz
1 | Genç sığır besisinde kullanılan sığır ırkları hakkında genel bilgi |
2 | Ruminant hayvanların sindirim sistemi ve sindirim fizyolojisi |
3 | Genç sığır besisinde kullanılan kaba ve kesif yemlerin özellikleri |
4 | Kasaplık hayvan besisinde besi başı besleme proğramı, besin maddesi ihtiyacı hesaplama ve gerekli rasyon uygulaması |
5 | Kasaplık hayvan besisinde besi ortası besleme programı, besin maddesi ihtiyacı hesaplama ve gerekli rasyon uygulaması |
6 | Kasaplık hayvan besisinde besi sonu besleme programı, besin maddesi ihtiyacı hesaplama ve gerekli rasyon uygulaması |
7 | Kasaplık hayvanların beslenmesinde kullanılan yem katkı maddeleri |
8 | Kırmızı et kalitesini etkileyen besleme ve rasyon uygulamaları |
Birinci Öğretim
yok
Ders ile ilgili diğer kitap ve internet kaynaklarından faydalanma
Kasaplık hayvan ırkları Besi hayvanların meralardan faydalanması ve besiciliğe katkısı Genç sığır besisi için materyal seçimi Besi hayvanların sindirim sistemi besi hayvanlarında kullanılacak kaba ve kesif yem kaynakları Dönemlere ve göre gruplara göre besicilik yönetimi Kaliteli kırmızı et üretimi için gerekli besleme uygulamaları Kasaplık besicilikte yemlemede kullanılan mekanizasyon, ekipman, ve bilgisayar kullanımı Kaliteli ve ekonomik kırmız et elde etmede kullanılan yemleme ve beleme stratejileri Kırmızı etin insan beslenmesinde önemi ve ekomik olarak nasıl elde edileceği Dönemlere, ırklara, yaşa ve cinsiyete bağlı rasyon hazırlama Besi hayvanları için farklı rasyon hazırlam yöntemeri
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dünyada ve Türkiye de genç sığır varlığı ve besi hayvan ırkları | ||
2 | Besi sığırlarının sindirim sistemi ve besleme metabolizması | ||
3 | Besi hayvanlarının beslenmesinde kullanılan kaba ve kesif yem kaynaklarının özellikleri ve besin maddesi içerikleri | ||
4 | Besi hayvanlarından elde edilen kırmızı etin kalitesini iyileştirici besleme teknikleri ve uygulanan yem katkı maddeleri | ||
5 | Besi hayvanlarının meradan faydalanması ve otlatma yöntemleri | ||
6 | Genç sığır besisinde açık sığır besi yöntemi ve entansif besi yöntemine göre avantaj ve dezavantajları | ||
7 | Açık sığır besisinde ve ahırda yapılan besiciliklikte uygulanan yemleme mekanizasyonu, ekipmanlar, ve dijital uygulamalar | ||
8 | Ara Sınavı | ||
9 | Genç sığır besisinde besi başlangıcı döneminde besi hayvanların besin maddesi ihtiyacının hesaplanması ve gerekli olan besin madde ihtiyaçlarını karşılamak için rasyon uygulamalarının yapılması | ||
10 | Genç sığır besisinde besi ortası döneminde besi hayvanların besin maddesi ihtiyacının hesaplanması ve gerekli olan besin madde ihtiyaçlarını karşılamak için rasyon uygulamalarının yapılması | ||
11 | Genç sığır besisinde besi sonu döneminde besi hayvanların besin maddesi ihtiyacının hesaplanması ve gerekli olan besin madde ihtiyaçlarını karşılamak için rasyon uygulamalarının yapılması | ||
12 | Ergin hayvanların ve dişi hayvanların besiye alınması ve yemleme stratejilerinin oluşturulması | ||
13 | Farklı kaba yem ve kesif yemlerin kırmızı et kalitesine etkisi ve kırmızı et üretiminde yem kaynaklarına bağlı stratejiler | ||
14 | Genç besi hayvanlarında alternatif protein kaynakları kullanımı ve mineral madde ihtiyaçlarının karşılanması ve besi hayvanlarının performans ve karkas kalitesine etkisi | ||
15 | Besicilikte beslenme hastalıkları, önleme ve tedavi yöntemleri ve kırmızı et kalitesi ve verime etkisi hakkında bilgi | ||
16 | Dönem Sonu sınavı |
Prof.Dr. Yavuz Gürbüz Ders notları; Feeding Beef Cattle book Publisher : Springer; Softcover reprint of the original 1st ed. 1979 edition (November 15, 2011) Language : English Paperback : 140 pages ISBN-10 : 3642672019
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 80 |
Ev Ödevi | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı için Bireysel Çalışma | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 1 | 45 | 45 |
Uygulama/Pratik | 1 | 8 | 8 |
Takım/Grup Çalışması | 1 | 6 | 6 |
Rapor Hazırlama | 1 | 8 | 8 |
Proje Hazırlama | 1 | 6 | 6 |
Proje Sunma | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Rapor | 1 | 6 | 6 |
Ev Ödevi | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (saat) | 125 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | 4 | 3 | 3 | 3 | 2 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 2 | 3 | 3 |
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 3 |
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 |
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 5 |
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 3 | 4 | 5 |
ÖÇ 6 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 4 |
ÖÇ 7 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 8 | 5 | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 4 | 3 | 5 |