GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZOOYL528 KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARDA KARKAS PARÇALAMA VE DEĞERLENDİRME Seçmeli Ders Grubu 1 1 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilere küçükbaş hayvanlarda karkas parçalama yöntemleri, et kalite özelliklerini etkileyen faktörler, et muhafazası ve etin olgunlaştırılması, karkas kalitesini etkileyen faktörler, karkas tahmin yöntemleri, karkas terimleri, kesim öncesi kasaplık hayvanlarda kalite paremetreleri, kesim öncesi et kalitesini etkileyen faktörler, kesim ve kesim sonrası et kalitesini etkileyen faktörler, kesim sonrası karkas kalite tayininde kullanılan kriterler konularında terminolojileri öğretmek ve uygulayabilme bilgi ve becerilerini kazandırmaktır.


Dr. Öğr. Üyesi Hacer TÜFEKCİ


1 Kasaplık hayvan üretimi ve besi hakkında bilgi sahibi olur.
2 Karkas parçalama yöntemlerini öğrenir.
3 Kesim öncesi ve kesim sonrası faktörleri hakkında bilgi sahibi olur.
4 Karkas kalitesi ve et kalitesi hakkında bilgi sahibi olur.
5 Küçükbaş hayvanlarda karkas parçalama ve değerlendirme hakkında bilgi sahibi olur

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Koyun, keçi, karkas, karkas değerlendirme, karkas parçalama, et, besi, kasaplık hayvan üretimi, karkas kalitesi, et kalitesi.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Kasaplık hayvan üretimi Teorik Yok
2 Küçükbaş hayvanlarda karkas parçalama yöntemleri Teorik Yok
3 Et kalite özelliklerini etkileyen faktörler ve et kalitesi kapsamı Teorik Yok
4 Et muhafazası ve etin olgunlaştırılması Teorik Yok
5 Karkas kalitesini etkileyen faktörler Teorik Yok
6 Karkas tahmin yöntemleri Teorik Yok
7 Karkas tahmin yöntemleri Teorik Yok
8 Karkas terimleri Teorik Yok
9 Et ürünleri ve değerlendirilmesi Teorik Yok
10 Kesim öncesi kasaplık hayvanlarda kalite paremetreleri Teorik Yok
11 Kesim öncesi et kalitesini etkileyen faktörler Teorik Yok
12 Kesim ve kesim sonrası et kalitesini etkileyen faktörler Teorik Yok
13 Küçükbaş hayvanlarda karkas parçalama ilgili güncel makalelerin tartışılması Teorik Yok
14 Küçükbaş hayvanlarda karkas parçalama ilgili güncel makalelerin tartışılması Teorik Yok

1. Güncel çalışma ve makaleler 2. Wathes, C. M, Chgarles, D. R. (2002). Livestock Housing Second edition, Antony Rowe Limited, Eastbourne, U.K. 3. Koyun ve Keçi Yetiştirme, Prof. Dr. Metin Şengonca, Doç. Dr. Nedim Koşum, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi 4. Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Doç. Dr. Cem Karagözlü, Prof. Dr Necati Akbulut Sidas Yayınları,2012



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 2 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 14 6 84
Soru-Yanıt 4 3 12
Beyin Fırtınası 5 2 10
Bireysel Çalışma 3 6 18
Ev Ödevi 1 8 8
Toplam İş Yükü (saat) 132

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3
ÖÇ 2 3 2 3 3 2 2 2 3 3 2 2 3 2 3 2
ÖÇ 3 3 3 3 2 3 2 3 2 2 3 3 3 3 3 3
ÖÇ 4 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3
ÖÇ 5 2 2 3 3 3 2 3 4 4 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek