Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZOOYL528 | KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARDA KARKAS PARÇALAMA VE DEĞERLENDİRME | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı öğrencilere küçükbaş hayvanlarda karkas parçalama yöntemleri, et kalite özelliklerini etkileyen faktörler, et muhafazası ve etin olgunlaştırılması, karkas kalitesini etkileyen faktörler, karkas tahmin yöntemleri, karkas terimleri, kesim öncesi kasaplık hayvanlarda kalite paremetreleri, kesim öncesi et kalitesini etkileyen faktörler, kesim ve kesim sonrası et kalitesini etkileyen faktörler, kesim sonrası karkas kalite tayininde kullanılan kriterler konularında terminolojileri öğretmek ve uygulayabilme bilgi ve becerilerini kazandırmaktır.
Dr. Öğr. Üyesi Hacer TÜFEKCİ
1 | Kasaplık hayvan üretimi ve besi hakkında bilgi sahibi olur. |
2 | Karkas parçalama yöntemlerini öğrenir. |
3 | Kesim öncesi ve kesim sonrası faktörleri hakkında bilgi sahibi olur. |
4 | Karkas kalitesi ve et kalitesi hakkında bilgi sahibi olur. |
5 | Küçükbaş hayvanlarda karkas parçalama ve değerlendirme hakkında bilgi sahibi olur |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Koyun, keçi, karkas, karkas değerlendirme, karkas parçalama, et, besi, kasaplık hayvan üretimi, karkas kalitesi, et kalitesi.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Kasaplık hayvan üretimi | Teorik | Yok |
2 | Küçükbaş hayvanlarda karkas parçalama yöntemleri | Teorik | Yok |
3 | Et kalite özelliklerini etkileyen faktörler ve et kalitesi kapsamı | Teorik | Yok |
4 | Et muhafazası ve etin olgunlaştırılması | Teorik | Yok |
5 | Karkas kalitesini etkileyen faktörler | Teorik | Yok |
6 | Karkas tahmin yöntemleri | Teorik | Yok |
7 | Karkas tahmin yöntemleri | Teorik | Yok |
8 | Karkas terimleri | Teorik | Yok |
9 | Et ürünleri ve değerlendirilmesi | Teorik | Yok |
10 | Kesim öncesi kasaplık hayvanlarda kalite paremetreleri | Teorik | Yok |
11 | Kesim öncesi et kalitesini etkileyen faktörler | Teorik | Yok |
12 | Kesim ve kesim sonrası et kalitesini etkileyen faktörler | Teorik | Yok |
13 | Küçükbaş hayvanlarda karkas parçalama ilgili güncel makalelerin tartışılması | Teorik | Yok |
14 | Küçükbaş hayvanlarda karkas parçalama ilgili güncel makalelerin tartışılması | Teorik | Yok |
1. Güncel çalışma ve makaleler 2. Wathes, C. M, Chgarles, D. R. (2002). Livestock Housing Second edition, Antony Rowe Limited, Eastbourne, U.K. 3. Koyun ve Keçi Yetiştirme, Prof. Dr. Metin Şengonca, Doç. Dr. Nedim Koşum, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi 4. Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Doç. Dr. Cem Karagözlü, Prof. Dr Necati Akbulut Sidas Yayınları,2012
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Ev Ödevi | 2 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Derse Katılım | 14 | 6 | 84 |
Soru-Yanıt | 4 | 3 | 12 |
Beyin Fırtınası | 5 | 2 | 10 |
Bireysel Çalışma | 3 | 6 | 18 |
Ev Ödevi | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (saat) | 132 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 |
ÖÇ 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 2 | 3 | 2 |
ÖÇ 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
ÖÇ 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
ÖÇ 5 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |