Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZOOYL518 | SÜT SIĞIRLARINDA DOĞRUSAL TANIMLAMA YÖNTEMLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Sığırlarda dış görünüşten yararlanarak, hayvanlar arasındaki farklılıkları belirleyebilmek, gelişim ve sağlık durumu, et, süt verim ve kaliteleri ile ilgili tahminde bulunmak.
Dr. Öğr. Üyesi Orhan ERMETİN
1 | Dış görünüşe göre değerlendirmenin ne anlama geldiğini ve verimliliğe etkisinin önemini kavrar. |
2 | 2 Sığırlarda süt verimine uygun yapının ne olduğunu öğrenir |
3 | 3 Sığırlarda dış görüşten hareketle besi performansı ve karkas kalitesinin tahmin edebilme yeteneği kazanır |
4 | 4 Çiftlik hayvanlarında forma göre damızlık seçimi konusunu öğrenir. |
5 | 5 Sütçü ve etçi sığırlarda dış yapı özellikleri ile hayvanın gelişimi, sağlığı ve verimliliği arasındaki ilişki hakkında bilgi sahibi olur |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Sınıflandırma yöntemleri, Süt ve et sığırlarında, dış görünüş özellikleri, vücut kondisyon puanlaması, görülen kusurların belirlenmesi.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Sığırlarda sınıflandırmanın tarihçesi, amaçları ve kullanım alanları, Sınıflandırıcının özellikleri, Sınıflandırma Kuralları | Teorik | Yoktur |
2 | Çiftlik hayvanlarında dış görünüşe göre değerlendirmenin önemi | Teorik | Yoktur |
3 | Süt sığırlarında Doğrusal Tanımlama Sistemi | Teorik | Yoktur |
4 | Süt sığırlarında Doğrusal Tanımlama Sistemi | Teorik | Yoktur |
5 | Süt sığırlarında dış yapıya göre değerlendirme-uygulama | Teorik | Yoktur |
6 | Süt sığırlarının 100 Puan sistemine göre sınıflandırılması | Teorik | Yoktur |
7 | Etçi Sığırlarının Vücut Kondisyon Puanlaması | Teorik | Yoktur |
8 | Sütçü Sığırlarının Vücut Kondisyon Puanlaması | Teorik | Yoktur |
9 | Süt sığırı işletmesinde uygulama | Teorik | Yoktur |
10 | Süt sığırlarında dış yapıya göre değerlendirme | Teorik | Yoktur |
11 | Sığırlarda vücut ve meme ölçüleri ve önemi | Teorik | Yoktur |
12 | Sahada kullanılan pratik yöntemler ve teknolojik gelişmeler | Teorik | Yoktur |
13 | Süt sığırlarının dış görünüşe değerlendirilmesinde kullanılan alet ve ekipmanlar | Teorik | Yoktur |
14 | Ödev sunum ve tartışma | Teorik | Yoktur |
1. Tuncel, E. Büyükbaş Hayvan Yetiştirme Ders Notları (basılmamış) 2. 2. Koyuncu, M., Duru, S., Tuncel, E. 2002. Büyükbaş Hayvan Yetiştirme (Uygulama), Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama Kılavuzu No: 10. 3. 3.Kumlu, S. 1999. Damızlık ve Kasaplık Sığır Yetiştirme, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi. 4. 4. Akman, N. 1998. Pratik Sığır Yetiştiriciliği, Türk Ziraat Mühendisleri Birliği Vakfı yayınları, Ankara. 5. 5. Şahin, O. 2011. Süt Sığırlarında Tip Sınıflandırması ve Vücut Kondisyonu Değerlendirme, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Ankara. 6. 6. Arpacık, R. 1999. Entansif Sığır Besiciliği (3. Basım). Şahin Matbaası. 7. 7. Öğretim üyesinin kendi ders notları ve sunuları 8. 8.Konu ile ilgili web sayfaları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Quiz | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 2 | 2 | 4 |
Quiz | 10 | 4 | 40 |
Tartışma | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 10 | 2 | 20 |
Proje Hazırlama | 1 | 2 | 2 |
Proje Sunma | 14 | 1 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 2 | 4 | 8 |
Toplam İş Yükü (saat) | 130 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 |
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |