Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZOOYL506 | HAYVANCILIKTA PROJE VE FİZİBİLİTE HAZIRLAMA TEKNİKLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı öğrencilere kanatlı, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda proje ve fizibilite tekniklerini öğretmektir. Projelere ilişkin konularda bilgi ve beceri kazandırarak, sektörel yatırım projelerini hazırlama ve analiz edebilme becerisinin kazandırılmasıdır.
Doç. Dr. Mehmet Akif BOZ
1 | Ziraat mühendisliği ve zootekni kapsamında hayvansal üretim alanında bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket edebilme |
2 | Hayvansal üretim alanı ile ilgili mevzuata hakim olma ve buna uygun hareket edebilme, hayvansal üretimle ilgili sorunları saptayıp, tanımlayabilme ve çözebilme |
3 | Edindiği teorik ve uygulamalı bilgileri kullanarak hayvansal üretimle ilgili olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceleme; hayvansal üretim sisteminin bileşenlerini ve süreci analiz edebilme |
4 | Hayvansal ürünlerin işleme süreçleri hakkında temel bilgilere sahip olabilme, Hayvansal üretimle ilgili işletmelerde görev alabilme ve yönetebilme |
5 | Hayvansal üretimle ilgili temel laboratuvar ve analiz bilgilerine sahip olma |
6 | Hayvansal üretimle ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme |
Birinci Öğretim
On Koşul Yok
Yok
Hayvansal üretimde proje hazırlama tekniklerinin geliştirilmesi işlemlerini içerir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Projelendirme ve planlamaya ilişkin temel kavramlar | ||
2 | Proje ve fizibilite etütlerinin aşamaları | ||
3 | Yatırım konusunun belirlenmesi ve proje kararı | ||
4 | Proje kapasitenin belirlenmesi | ||
5 | İşletme yerinin seçimi | ||
6 | İşletmenin planlanması | ||
7 | İşletme yapısının irdelenmesi | ||
8 | Projelerin örneklerinin irdelenmesi | ||
9 | Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu (Atıklar ve Etkileri) | ||
10 | Hayvansal üretim projelerinin teknik yönden değerlendirilmesi I: Üretim tekniği ve üretim planı | ||
11 | Hayvansal üretim fizibilitelerinin teknik yönden değerlendirilmesi | ||
12 | Hayvansal üretim projelerinin ekonomik yönden değerlendirilmesi | ||
13 | Projelendirme ve planlama aşamaları | ||
14 | Proje ve fizibilite sonuç raporlarının irdelenmesi |
1. ALTAN, Ali, Tavuk Yetiştiriciliğinde Standartlar ve Öneriler, E.Ü. Basımevi, Bornova-İzmir (1995). 2. İNAN, Hakkı, Proje Hazırlama ve Değerlendirme Tekniği, Tekirdağ (2000). 3. YURDAKUL, Oğuz, Proje Hazırlama ve Değerlendirme, Ç.Ü. Yayın No: 147, Ders Kitapları: A-48, Adana (1999). 4. Altan, A., Bayraktar, H., Ed.: M. Sarıca, M. Türkoğlu, Tavukçuluk Bilimi “Yetiştirme, Besleme, Hastalıklar” (3. Basım). (Bölüm 6. Kümesler ve Donanımları), 185-238 pp., Ankara, Bey Ofset Matbaacılık, 2009.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Ev Ödevi | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 1 | 25 | 25 |
Rapor Sunma | 1 | 1 | 1 |
Proje Hazırlama | 1 | 20 | 20 |
Proje Sunma | 1 | 1 | 1 |
Proje Tasarımı /Yönetimi | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
Ev Ödevi | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 127 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 3 | 4 | 3 | 2 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 2 | 3 | 3 | 4 | 5 |
ÖÇ 2 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 2 | 3 | 2 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 |
ÖÇ 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 |
ÖÇ 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 |
ÖÇ 5 | 2 | 2 | 4 | 2 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 |
ÖÇ 6 | 2 | 2 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 |