GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZOOYL543 DAMIZLIK KANATLI HAYVAN BESLEME STRATEJİLERİ Seçmeli Ders Grubu 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Damızlıklar tavukların farklı dönemlerde sağlıklı beslenmelerinin ve bu durumun öneminin öğretilmesi, beslemenin ürün kalitesine olan etkisinin kavratılması ve tavuklarda görülen beslenme hastalıkları konusunda bilgi sahibi olunması.


Prof. Dr. Yavuz Gürbüz


1 Damızlıkl tavukların civ civ, piliç, yarka, birinci dönem ve ikiinci dönemden oluşan dönemlerde beslenmesini
2 Hayvan beslemede alanında mevcut ve güncelleşmiş bilimsel bilgileri gerek teorik ve gerekse uygulamalı olarak kullanma becerisinde olunması
3 Tavuklarda görülen beslenme hastalıkları ve korunmaya yönelik alınması gereken önlemler konusunda bilgi sahibi olur
4 Beslenmenin ürün kalitesi, döl verimi, kuluçka çıkış gücüne etkisini kavrar.
5 Damız tavuklarda yumurta verim ve özelliğini ve kuluçka gücününü ve döl verimini artıracak yem katkıları ve miktarlarının kullanımının öğrenilmesi

Birinci Öğretim


YOK


Alternatif ders kaynaklarından faydalanma


Kanatlılarda beslenmeye bağlı hastalıkların öğrenilmesi, Beslenmeye bağlı hastalıkların ayırt edilmesi, Doğru beslenme programı uygulanması, Damızlık civciv, damızlık piliç, damızlık yarka, damızlık 1. dönem, damızlık 2 dönem rasyon uygulamaları


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Türkiye ve dünyada tavukçuluk hakkında bilgi
2 Tavukların beslenme açısından özellikleri, tavuklarda sindirim sistemi farklılıkları
3 Tavuk ların sindirim sistemi ve diğer hayvanlardan farklılıklarının incelenmesi
4 Damızlık tavukların beslenme gereksinimleri, Damızlık tavuklarda kullanılan yemler ve yemleme teknikleri
5 Çeşitli hayvan besleme kurumlarına göre (NRC, damızlık tavuk üretimi yapan firmalar) ait beslenme gereksinimleri çizelgelerinin irdelenmesi
6 Damızlık tavuklarda beslenme dönemleri, civciv ve yarkaların beslenmesi
7 Damızlık tavuk beslemede kullanılan yemlerin yem kalitesinin belirlenmesi ve farklı formda verilmesinin etkileri
8 Ara Sınav
9 Damızlık tavuk beslenmesi kullanılan yem kaynakları ve özellikleri
10 Damızlık tavuk beslenmesi kullanılan yem katkı maddeleri ve özellikleri
11 Damızlık tavuk beslenmesi kapsamında ciciv besleme
12 Damızlık tavuk beslenmesi kapsamında piliç besleme
13 Damızlık tavuk beslenmesi kapsamında yarka beslenmesi
14 Damızlık tavuklarda çoğunlukla görünen besleme hastalıkları ve alınması gerekn önlemler
15 Damızlık tavukların beslenmesinde civciv dönemi, piliç dönemi, yarka dönemi, birinci yumurta dönemi ve ikinci yumurta dönemi için uygulamalı rasyon hazırlama
16 Dönem sonu Sınavı

Prof.Dr. Yavuz Gürbüz e ait ders notları 2. Heuser, G.F. (2003) Feding poultry, Norton Creek Press, Oregon, ABD. 3. Cole, D.J.A., Haresign, W. (1989) Recent development in Poultry Nutrition, Anchor Pres, England. 4. North, M.O. (1984) Commercial Chickhen Production Manual, The Avi Publishing, ABD. 5. Daghir, N.J. (1995) Poultry Production in Hot Climates, CAB Internatioal Pres, England.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 80
Ev Ödevi 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

YOK


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 1 45 45
Uygulama/Pratik 1 20 20
Bireysel Çalışma 1 30 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 1 1
Ev Ödevi 1 6 6
Toplam İş Yükü (saat) 125

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4 4 4 5 4 4 4 4 4 5 5 4 5 3 4
ÖÇ 2 4 4 5 4 4 5 5 4 4 3 3 3 3 4 4
ÖÇ 3 3 4 4 4 4 4 4 4 4 3 5 4 3 4 3
ÖÇ 4 4 3 4 4 4 4 4 4 5 4 3 4 5 4 5
ÖÇ 5 4 4 4 4 4 5 5 5 4 3 4 4 4 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek