Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZOOYL539 | HAYVAN BESLEMEDE KULLANILAN YEM KATKI MADDELERİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Hayvan beslemede yem katkı maddelerinin üretimi, değişik hayvanların farklı yaş ve fizyolojik dönemlerdeki ihtiyaçlarının ekonomik olarak karşılanmasının öğretilmesi
Dr. Gürkan SEZMİŞ
1 | Katkı maddelerinin sınıflandırılmasını ve hangisinin ne amaçlı kullanılacağını bilir |
2 | Katkı maddelerinin değişik hayvanların farklı yaş ve fizyolojik dönemlerindeki etkilerinin ne ne düzeyde kullanılması gerektiğinin bilir |
3 | Hayvanların ekonomik verim verebilmesi için katkı maddelerinin nasıl, nerede, ne zaman ne kadar kullanıulacağına ve kullanılmaması gerektiğine karar verebilir |
4 | Yemlerde yapılacak analizler hakkında bilgi ve beceri geliştirme |
5 | Yemlerde yer alan anti besinsel maddeleri ve toksik bileşenleri öğrenme, yem katkı maddelerini tanıma ve değerlendirme |
Birinci Öğretim
Yok
-
Yem katkı maddelerinin sınıflandırılması. Vitamin ve mineral premiksleri ve hazırlanması. Büyüme uyarıcılarının üretimi. Antioksidanlar ve emülgatörlerin üretimi. Enzimlerin üretimi. Renk maddeleri ve by-pass artırıcıların üretimi. Ürün ömrünü uzatıcı katkıların üretimi. Probiyotik, prebiyotik ve organik, Bitki ekstrakları ve pelet bağlayıcılarının üretimi, Mikotoksin bağlayıcıların üretimi. kullanım düzeyi ve durumları. Kalıntı riskleri ve önleme yolları. Katkı maddelerin üretim teknolojilerindeki gelişmeler. Avrupa Birliği yem katkı standartları.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Yem katkı maddelerinin sınıflandırılması | ||
2 | Vitamin ve mineral premiksleri ve hazırlanması. | ||
3 | Büyüme uyarıcılarının üretimi. | ||
4 | Antioksidanlar ve emülgatörlerin üretimi. | ||
5 | Enzimlerin üretimi. | ||
6 | Renk maddeleri ve by-pass artırıcıların üretimi. | ||
7 | Yem tüketimini artırıcı katkı maddeleri | ||
8 | Probiyotik, prebiyotik ve organik | ||
9 | Probiyotik, prebiyotik ve organik | ||
10 | Bitki ekstrakları | ||
11 | Mikotoksin bağlayıcılar | ||
12 | Tampon Maddeler ve Nötürleştiriciler | ||
13 | Katkı maddelerin üretim teknolojilerindeki gelişmeler. | ||
14 | Avrupa Birliği yem katkı standartları |
Yem katkı maddeleri ile ilgili kitaplar ve dergiler, Bilimsel makaleler, Bölümümüzdeki ders notları.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 75 |
Quiz | 1 | 25 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 2 | 4 | 8 |
Proje Hazırlama | 1 | 120 | 120 |
Toplam İş Yükü (saat) | 131 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 3 | 5 | 5 | 3 | 5 | 3 | 5 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 5 | 5 |
ÖÇ 3 | 5 | 3 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 | 5 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 5 | 5 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 |
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 |