GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZOOYL537 KARMA VE KABA YEM İŞLEM TEKNOLOJİSİ VE HİJYENİ Seçmeli Ders Grubu 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Dünyada ve Türkiye’de karma ve kaba yem teknolojisinin genel durumu, hayvan yetiştirme ve beslemede karma yemin önemi, karma ve kaba yem niteliğinin ürün miktarı ve niteliği ile insan sağlığı açısından önemi, karma ve kaba yem üretim ve aşamaları ve depolanması konularında bilgi aktarımı.


Prof.Dr. Yavuz Gürbüz


1 Kaba ve Karma yem üretiminde teknolojik gelişmeler,
2 kaba ve Karma yemin hayvan beslemede ve gıda güvenliği kapsamında önemi
3 Kaba ve Karma yem üretim aşamaları,
4 Kaba ve Karma yem niteliği ve nitelik üzerinde etkili etkenler

Birinci Öğretim


yok


İlgili yardımcı kitap ve internet üzerinden bilgi öğrenme


Karma yemin tanımı, karma yemin tek yemlere ve işletmede hazırlanan yemlere göre üstünlükleri, karma yemin tarihçesi, karma yem üretimi:karma yem teknolojisinin özellikleri ve sorunları, karma yem fabrikaları, karma yem fabrikalarında üretim:hammaddenin alımı, tartım, silolama, öğütme, karıştırma, pelet yem üretimi, soğutma ve ön depolama, ambalajlama,karma yemlerde nitelik ve kontrolu, karma yemin depolanması.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Fiziksel işlemlerKuru işlemler:  Doğrama  Öğütme  Küp ve pelet yapma  Yaş işlemler:  Basınç altında kaynatma ve buğulama  Yeşilken doğrama
2 Kuru işlemler Doğrama
3 Öğütme  Büyük besi işletmelerinde Kullanımı  Tek başına veya karmada yem saçımınaetkileri  Kaba yemlerin sevilmeyen kısımları tanımlanması  Ruminantlar için öğütme boyutları  öğütülmenin farklı ölçülerinin rumende etkileri
4 kaba yemlerin Küp ve pelet yapma uygulamaları  Peletlemenin,  yem değerine etkisi  Depolamaya etkisi  Saman, Orta ya da daha düşük kaliteli kaba yemlere etkileri  Küp yapma:  Başta yonca olmak üzere baklagillerin köp haline getirilmesi.  Küp şeklinde işlemenin peletleme ile karşılaştırılması  Pelet ve küp kaba yemlerin verime etkisi
5 Yaş işlemler Basınç altında kaynatma ve buğulama, soldurma işlemleri
6 Yeşilken doğrama işlemleri ve elde edilen ürünlerin kayıpları ve hayvan beslemedeki etkileri
7 Kimyasal İşlemler  Kullanım sebepleri:  Kaba yemlerin sindirilebilirliğini artırmaya yönelik uygulamalar  1. NaOH ile İşleme (yaş, yarı yaş, kuru)  2. NH3 ile İşleme (susuz, sulu, üre, idrar)  3. Diğer Kimyasal İşlemler
8
9 ARA SINAV
10 Karma Yemlere Uygulanan Kuru İşlemler  Öğütme  Kırma ve Ezme  Peletleme  Patlatma  Mikronizasyon  Kavurma  Genleştirme
11 Kırma ve Ezme  Öğütmeye benzer ilerlemeler sağlanır.  Kırılmış ya da ezilmiş yemlerinlerin karma yem yapımında kullanımı  Kırma işlemin kullanım alanı  Kırmanın öğütme ile karşılaştırılması.  Kuru ezme ile elde edilen karma yemlerin öğütülmüş karma yemler ile karşılaştırılması.
12 Patlatmanın uygulandığı yem gurupları  Patlatma esnasında Isının etkisi ile endosperm parçalanmalarının yem değerine etkilerir.  Patlatmanın yemdeki nişasta rumen mikroorganizmaları ve sindirim enzimleri üzerine etkileri.  Patlatmanın avantaj ve dezavantajları
13 Mikronizasyon işlemi hakkında bilgiler  Yemlerin kırmızı ötesi mikro dalgalar gönderilerek işlenmesi  uygulanan sıcakllık 140-180°C sıcaklık  Tane yemlere etkileri  Arpanın tohum kabuğunda çatlamalar olur.  Yem tüketimi ve yemden yararlanma oranına etkileri.  Proteinler üzerine etkileri
14 Yoğun Yemlere Uygulanan Yaş İşlemler  Islatma-Pişirme  Buğulama  Fermentasyon  Çimlendirme  Alkalilerle işleme  Asitlerle işleme
15 Kaba ve kesif yemlerin işlenmesinin hayvanların verimine, performansına ve ürün kalitesine ve işletmelerin ekonomisine olumlu veya olumsuz etkileri
16 Dönem sonu sinavı

Prof.Dr. Yavuz Gürbüz ders notları; Ergül, M., 2005. Karma Yemler ve Karma Yem Teknolojisi, Ders kitabı, 3. Basım, Bornova-İzmir -McEllhiney, R.R. (Editor), Feed Manufacturing Technology IV, 1994, 606 pp. -Van der Poel, A.F.B., Vahl, J.., Kwakkel, R.P., (Eds), 2001 Advances in Proceedings of the Nutritional Technology 1st World Feed Conference, Utrecht, November 7-8., 262 pp. -Engelen, G.M.A., Van der Poel, A.F.B., 1999. Post-pelleting application of liquid additives, Wageningen Pers, Wageningen, The Netherlands, 1999., 96 pp. Elektronik ortama aktarılmış sunu.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 80
Ev Ödevi 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Uygulama/Pratik 1 20 20
Laboratuvar 1 6 6
Tartışma 1 5 5
Proje Hazırlama 1 11 11
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 16 16
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Okuma 1 3 3
Ev Ödevi 1 19 19
Toplam İş Yükü (saat) 124

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4 4 4 4 2 3 3 3 4 3 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 4 3 3 4 3 4 4 4 3 5 3 4 4 4 5
ÖÇ 3 4 4 4 4 4 5 4 4 5 4 2 4 5 5 5
ÖÇ 4 4 4 4 4 4 4 4 4 5 4 5 5 5 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek