GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZOOYL535 SÜT SIĞIRLARINI BESLEME PRENSİPLERİ Seçmeli Ders Grubu 1 1 5,00

Yüksek Lisans



Bu dersde , Süt sığırlarının besleme fizyolojisi, besin maddesi ihtiyaçları, sindirim sistemi, sindirim hastalıkları ve önlemenin yolları, buzağı besleme, düve besleme, süt sığırlarının verim dönemine göre beslenmesi, Buzağı, düve, kurudaki inekler, süt veren laktasyondaki ineklerin yaşama ve verim payı besin maddesi ihtiyaçlarının hesaplanması ve gerekli rasyon hazırlama, Süt sığrlarında kaba ve kesif yemlerin besin maddesi içeriği, kullanılan yem katkı maddeleri ve etkileri ve kullanımı ile ilgili teaorik ve uygulamaya yönelik bilgi vermek amaçlanmaktadır.


Prof. Dr. Yavuz Gürbüz


1 Dünyada ve Türkiyede Süt sığırı varlığı ve sütün oluşumu ve insan beslenmesinde önemi
2 Süt sığırlarının sindirim fizyolojisi ve sindirim sistemi
3 Süt sığırlarının beslenmesinde kullanılan kaba ve kesif yemleri besin maddesi içerikleri ve kullanımı
4 Süt sığırlarında süt verimi ve kalitasini artırıcı ve rasyonlarda kullanılma imkanları ve etklieri
5 Buzağıların besin madde ihtiyaçlarını, düvelerin besin madde ihtiyaçlarının, kurudaki ineklerin besin maddesi ihtiyacı ve süt veren ineklerin dönemsel besin maddesi ihtiyaçlarının hesaplanması
6 Buzağıların düvelerin , kurudaki ineklerin ve süt veren ineklerin dönemsel besin maddelerinin karşılanması için rasyon oluşturulması ve hesaplanması
7 Süt sığırlarında ve buzağılarda beslemeye dayalı hastalıklar ve önleme yolları

Birinci Öğretim


YOK


Ders ile ilgili alternatif kitap ve internek kaynaklarından faydalanılması


SDünyada ve Tütkiyede süt sığırı beslemenin ve sütün insan beslenmesinde önemi Süt sığırlarının besleme fizyolojisi, Besin maddesi ihtiyaçları, Sindirim sistemi, Sindirim hastalıkları ve önlemenin yolları, Buzağı besleme, düve besleme, Süt sığırlarının verim dönemine göre beslenmesi, Buzağı, düve, kurudaki inekler, süt veren laktasyondaki ineklerin Yaşama ve verim payı besin maddesi ihtiyaçlarının hesaplanması ve gerekli rasyon hazırlama, Süt sığrlarında kaba ve kesif yemlerin besin maddesi içeriği, Kullanılan yem katkı maddeleri ve etkileri ve kullanımına yönelik bilgi içermektedir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dünyada ve Türkiyede Süt sığırı varlığı, önemi ve süt üretimi hakkında genel bilgi
2 Rüminant hayvanların sindirim fizyolojisi ve sindirim sistemi
3 Süt sığırlarında kullanılan kaba yem kaynakları ve besin maddesi içerikleri ve kullanım oranları
4 Buzağı besleme ve ağız sütü oluşumu ve buzağı beslemede süt ve ağız sütünün önemi
5 Düvelerin beslenmesi ve kaba ve kesif yemlerin rasyonlarda kullanım imkanları
6 Laktasyon döneminde bulunan süt sığırlarının dönemsel olarak besin maddesi ihiyaçlarının belirlenmesi
7 Kurudaki süt sığırlarının besin madde içeriğinin belirlenmesi
8 Ara sınav
9 Süt sığırlarının beslenmesinde ve yemlenmesinde kullanılan mekanizasyon ve dijital uygulamalar
10 Süt sığırlarında sıkca görülen beslemeye dayalı hatalıklar ve önleme yolları
11 Süt sığırlarında makro mikro besin maddelerin önemi ve dönemsel olarak kullanımı ve süt verimi ve kaltitesine etkisi
12 Süt sığırlarında yem katkı maddelerinin önemi, özellikleri ve dönemsel olarak kullanımı ve süt verimi ve kaltitesine etkisi
13 Süt sığırlarının beslenmesinde sıcak hava ve soğuk havanın etkisi ve olumsuz etkilerin nedenleri ve metebolizmaya etkisi ve bu etkilerin besleme rejimi ile önlenmesi
14 Laktasyondaki süt sığırlarının 1. ve 2. dönem besin maddesi ihtiyaçlarının hesaplanması ve hesaplanan besin maddelerinim karşılanması için gerekli rasyonun uygulamalı olarak hazırlanması
15 Laktasyondaki süt sığırlarının 3. ve kuru dönem besin maddesi ihtiyaçlarının hesaplanması ve hesaplanan besin maddelerinim karşılanması için gerekli rasyonun uygulamalı olarak hazırlanması
16 Dönem sonu sınavı

Prof.Dr. Yavuz Gürbüz e ait ders notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 80
Ev Ödevi 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 1 45 45
Uygulama/Pratik 1 4 4
Rapor Hazırlama 1 8 8
Rapor Sunma 1 2 2
Bireysel Çalışma 1 20 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 16 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 18 18
Ev Ödevi 1 9 9
Toplam İş Yükü (saat) 125

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4 5 4 3 4 4 3 4 5 5 3 4 5 4 5
ÖÇ 2 5 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 2 4 5 3
ÖÇ 3 4 5 4 4 5 5 4 5 5 4 4 4 4 5 5
ÖÇ 4 4 4 4 4 3 5 4 4 5 4 5 4 4 5 5
ÖÇ 5 4 3 5 5 4 4 4 5 4 3 4 4 4 5 5
ÖÇ 6 4 4 5 5 4 3 4 5 4 4 5 4 4 5 5
ÖÇ 7 5 5 5 5 5 5 5 5 4 4 5 5 4 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek