Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZOOYL535 | SÜT SIĞIRLARINI BESLEME PRENSİPLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Bu dersde , Süt sığırlarının besleme fizyolojisi, besin maddesi ihtiyaçları, sindirim sistemi, sindirim hastalıkları ve önlemenin yolları, buzağı besleme, düve besleme, süt sığırlarının verim dönemine göre beslenmesi, Buzağı, düve, kurudaki inekler, süt veren laktasyondaki ineklerin yaşama ve verim payı besin maddesi ihtiyaçlarının hesaplanması ve gerekli rasyon hazırlama, Süt sığrlarında kaba ve kesif yemlerin besin maddesi içeriği, kullanılan yem katkı maddeleri ve etkileri ve kullanımı ile ilgili teaorik ve uygulamaya yönelik bilgi vermek amaçlanmaktadır.
Prof. Dr. Yavuz Gürbüz
1 | Dünyada ve Türkiyede Süt sığırı varlığı ve sütün oluşumu ve insan beslenmesinde önemi |
2 | Süt sığırlarının sindirim fizyolojisi ve sindirim sistemi |
3 | Süt sığırlarının beslenmesinde kullanılan kaba ve kesif yemleri besin maddesi içerikleri ve kullanımı |
4 | Süt sığırlarında süt verimi ve kalitasini artırıcı ve rasyonlarda kullanılma imkanları ve etklieri |
5 | Buzağıların besin madde ihtiyaçlarını, düvelerin besin madde ihtiyaçlarının, kurudaki ineklerin besin maddesi ihtiyacı ve süt veren ineklerin dönemsel besin maddesi ihtiyaçlarının hesaplanması |
6 | Buzağıların düvelerin , kurudaki ineklerin ve süt veren ineklerin dönemsel besin maddelerinin karşılanması için rasyon oluşturulması ve hesaplanması |
7 | Süt sığırlarında ve buzağılarda beslemeye dayalı hastalıklar ve önleme yolları |
Birinci Öğretim
YOK
Ders ile ilgili alternatif kitap ve internek kaynaklarından faydalanılması
SDünyada ve Tütkiyede süt sığırı beslemenin ve sütün insan beslenmesinde önemi Süt sığırlarının besleme fizyolojisi, Besin maddesi ihtiyaçları, Sindirim sistemi, Sindirim hastalıkları ve önlemenin yolları, Buzağı besleme, düve besleme, Süt sığırlarının verim dönemine göre beslenmesi, Buzağı, düve, kurudaki inekler, süt veren laktasyondaki ineklerin Yaşama ve verim payı besin maddesi ihtiyaçlarının hesaplanması ve gerekli rasyon hazırlama, Süt sığrlarında kaba ve kesif yemlerin besin maddesi içeriği, Kullanılan yem katkı maddeleri ve etkileri ve kullanımına yönelik bilgi içermektedir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dünyada ve Türkiyede Süt sığırı varlığı, önemi ve süt üretimi hakkında genel bilgi | ||
2 | Rüminant hayvanların sindirim fizyolojisi ve sindirim sistemi | ||
3 | Süt sığırlarında kullanılan kaba yem kaynakları ve besin maddesi içerikleri ve kullanım oranları | ||
4 | Buzağı besleme ve ağız sütü oluşumu ve buzağı beslemede süt ve ağız sütünün önemi | ||
5 | Düvelerin beslenmesi ve kaba ve kesif yemlerin rasyonlarda kullanım imkanları | ||
6 | Laktasyon döneminde bulunan süt sığırlarının dönemsel olarak besin maddesi ihiyaçlarının belirlenmesi | ||
7 | Kurudaki süt sığırlarının besin madde içeriğinin belirlenmesi | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Süt sığırlarının beslenmesinde ve yemlenmesinde kullanılan mekanizasyon ve dijital uygulamalar | ||
10 | Süt sığırlarında sıkca görülen beslemeye dayalı hatalıklar ve önleme yolları | ||
11 | Süt sığırlarında makro mikro besin maddelerin önemi ve dönemsel olarak kullanımı ve süt verimi ve kaltitesine etkisi | ||
12 | Süt sığırlarında yem katkı maddelerinin önemi, özellikleri ve dönemsel olarak kullanımı ve süt verimi ve kaltitesine etkisi | ||
13 | Süt sığırlarının beslenmesinde sıcak hava ve soğuk havanın etkisi ve olumsuz etkilerin nedenleri ve metebolizmaya etkisi ve bu etkilerin besleme rejimi ile önlenmesi | ||
14 | Laktasyondaki süt sığırlarının 1. ve 2. dönem besin maddesi ihtiyaçlarının hesaplanması ve hesaplanan besin maddelerinim karşılanması için gerekli rasyonun uygulamalı olarak hazırlanması | ||
15 | Laktasyondaki süt sığırlarının 3. ve kuru dönem besin maddesi ihtiyaçlarının hesaplanması ve hesaplanan besin maddelerinim karşılanması için gerekli rasyonun uygulamalı olarak hazırlanması | ||
16 | Dönem sonu sınavı |
Prof.Dr. Yavuz Gürbüz e ait ders notları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 80 |
Ev Ödevi | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 1 | 45 | 45 |
Uygulama/Pratik | 1 | 4 | 4 |
Rapor Hazırlama | 1 | 8 | 8 |
Rapor Sunma | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 16 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 18 | 18 |
Ev Ödevi | 1 | 9 | 9 |
Toplam İş Yükü (saat) | 125 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 5 | 3 |
ÖÇ 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 |
ÖÇ 5 | 4 | 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 |
ÖÇ 6 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 |
ÖÇ 7 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 |