Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZOOYL511 | YUMURTA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Dersin amacı kanatlılarda yumurtanın oluşumu, fiziksel ve kimyasal özellikleri, besin değeri, kalite standartları ile bunlara etki eden faktörler ile yumurtanın kullanım olanaklarının irdelenmesidir.
Doç. Dr. Mehmet Akif BOZ
1 | Ziraat mühendisliği ve zootekni kapsamında hayvansal üretim alanında bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket edebilme |
2 | Hayvansal üretim alanı ile ilgili mevzuata hakim olma ve buna uygun hareket edebilme, hayvansal üretimle ilgili sorunları saptayıp, tanımlayabilme ve çözebilme |
3 | Edindiği teorik ve uygulamalı bilgileri kullanarak hayvansal üretimle ilgili olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceleme; hayvansal üretim sisteminin bileşenlerini ve süreci analiz edebilme |
4 | Hayvansal ürünlerin işleme süreçleri hakkında temel bilgilere sahip olabilme, Hayvansal üretimle ilgili işletmelerde görev alabilme ve yönetebilme |
5 | Hayvansal üretimle ilgili temel laboratuvar ve analiz bilgilerine sahip olma |
6 | Hayvansal üretimle ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme |
Birinci Öğretim
Ön koşul yok
Yok
Kanatlılardan elde edilen yumurtaların yapısı, oluşumu, içeriği, insan beslenmesindeki önemi, depolama ve teknolojik işlemlerini içerir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Yumurtanın yapısı | ||
2 | Yumurta sarısının oluşumu ve yumurtalık yapısı, yumurta akının oluşumu ve magnumun yapısı | ||
3 | Yumurta zarlarının oluşumu ve isthmusun yapısı, yumurta kabuğunun oluşumu ve uterusun yapısı | ||
4 | Yumurtanın kimyasal yapısı | ||
5 | Yumurtanın insan beslenmesindeki önemi | ||
6 | Yumurta kalite özellikleri ve saptanması | ||
7 | Yumurta sınıflandırma ve yumurta standartları | ||
8 | Yumurta kalitesini etkileyen etmenler | ||
9 | Ovipozisyon sonrası yumurtada meydana gelen değişiklikler | ||
10 | Yumurtanın depolama yöntemleri | ||
11 | Fonksiyonel yumurtalar ve özel yumurtalar | ||
12 | Yumurta ürünleri ve yumurtanın gıda dışı kullanım olanakları | ||
13 | Sunum ve tartışma | ||
14 | Genel Değerlendirme |
1. Türkoğlu, M., Sarıca, M., 2018. Tavukçuluk Bilimi (Yetiştirme, beslem, Hastalıklar). 5. Baskı, bey Ofset Matbaacılık. ISBN: 978-975-94647-3-8. 2. Öğretim üyesinin kendi ders notları ve sunuları 3. Konu ile ilgili web sayfaları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Ev Ödevi | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
Rapor | 1 | 10 | 10 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 118 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 |
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 |
ÖÇ 3 | 4 | 2 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 2 |
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 2 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 2 |
ÖÇ 5 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 4 | 3 | 3 | 3 | 2 |
ÖÇ 6 | 4 | 3 | 2 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |