GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZOOYL511 YUMURTA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ Seçmeli Ders Grubu 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Dersin amacı kanatlılarda yumurtanın oluşumu, fiziksel ve kimyasal özellikleri, besin değeri, kalite standartları ile bunlara etki eden faktörler ile yumurtanın kullanım olanaklarının irdelenmesidir.


Doç. Dr. Mehmet Akif BOZ


1 Ziraat mühendisliği ve zootekni kapsamında hayvansal üretim alanında bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket edebilme
2 Hayvansal üretim alanı ile ilgili mevzuata hakim olma ve buna uygun hareket edebilme, hayvansal üretimle ilgili sorunları saptayıp, tanımlayabilme ve çözebilme
3 Edindiği teorik ve uygulamalı bilgileri kullanarak hayvansal üretimle ilgili olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceleme; hayvansal üretim sisteminin bileşenlerini ve süreci analiz edebilme
4 Hayvansal ürünlerin işleme süreçleri hakkında temel bilgilere sahip olabilme, Hayvansal üretimle ilgili işletmelerde görev alabilme ve yönetebilme
5 Hayvansal üretimle ilgili temel laboratuvar ve analiz bilgilerine sahip olma
6 Hayvansal üretimle ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme

Birinci Öğretim


Ön koşul yok


Yok


Kanatlılardan elde edilen yumurtaların yapısı, oluşumu, içeriği, insan beslenmesindeki önemi, depolama ve teknolojik işlemlerini içerir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Yumurtanın yapısı
2 Yumurta sarısının oluşumu ve yumurtalık yapısı, yumurta akının oluşumu ve magnumun yapısı
3 Yumurta zarlarının oluşumu ve isthmusun yapısı, yumurta kabuğunun oluşumu ve uterusun yapısı
4 Yumurtanın kimyasal yapısı
5 Yumurtanın insan beslenmesindeki önemi
6 Yumurta kalite özellikleri ve saptanması
7 Yumurta sınıflandırma ve yumurta standartları
8 Yumurta kalitesini etkileyen etmenler
9 Ovipozisyon sonrası yumurtada meydana gelen değişiklikler
10 Yumurtanın depolama yöntemleri
11 Fonksiyonel yumurtalar ve özel yumurtalar
12 Yumurta ürünleri ve yumurtanın gıda dışı kullanım olanakları
13 Sunum ve tartışma
14 Genel Değerlendirme

1. Türkoğlu, M., Sarıca, M., 2018. Tavukçuluk Bilimi (Yetiştirme, beslem, Hastalıklar). 5. Baskı, bey Ofset Matbaacılık. ISBN: 978-975-94647-3-8. 2. Öğretim üyesinin kendi ders notları ve sunuları 3. Konu ile ilgili web sayfaları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Ev Ödevi 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Tartışma 14 1 14
Soru-Yanıt 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 2 2
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Okuma 14 2 28
Rapor 1 10 10
Ev Ödevi 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 118

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4 5 4 4 4 4 3 3 3 3 3 2 3 3 3
ÖÇ 2 3 3 4 3 4 3 4 3 3 3 3 4 4 3 3
ÖÇ 3 4 2 4 3 3 3 5 4 3 4 4 5 4 3 2
ÖÇ 4 5 4 4 3 3 2 4 3 3 4 4 3 3 3 2
ÖÇ 5 3 4 3 3 3 2 3 3 3 2 4 3 3 3 2
ÖÇ 6 4 3 2 4 4 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek