Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZOOYL509 | KAZ VE ÖRDEK YETİŞTİRİCİLİĞİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Dersin amacı Kaz ve ördek yetiştiriciliği hakkında genel ve özel özellikler hakkında bilgi vermektir.
Doç. Dr. Mehmet Akif BOZ
1 | Ziraat mühendisliği ve zootekni kapsamında hayvansal üretim alanında bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket edebilme |
2 | Hayvansal üretim alanı ile ilgili mevzuata hakim olma ve buna uygun hareket edebilme, hayvansal üretimle ilgili sorunları saptayıp, tanımlayabilme ve çözebilme |
3 | Edindiği teorik ve uygulamalı bilgileri kullanarak hayvansal üretimle ilgili olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceleme; |
4 | Hayvansal ürünlerin işleme süreçleri hakkında temel bilgilere sahip olabilme, Hayvansal üretimle ilgili işletmelerde görev alabilme ve yönetebilme |
5 | Hayvansal üretimle ilgili temel laboratuvar ve analiz bilgilerine sahip olma |
6 | Hayvansal üretimle ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme |
Birinci Öğretim
Ön Koşul yok
Yok
Kanatlılar içerisinde su kanatlısı (Waterfowl) olarak tanımlanan kaz ve ördeklerde yetiştirme, besleme, ıslah bilgi ve teknikleri işlemlerini içerir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Kaz ve ördek yetiştiriciliği hakkında genel bilgi (Dünya ve Türkiye’deki durumu) | ||
2 | Kaz ve ördek biyolojik genel özellikleri | ||
3 | Kaz ırkları ve verim özellikleri | ||
4 | Ördek ırkları ve verim özellikleri | ||
5 | Su kanatlılarında eşeysel olgunluk, çiftleşme ve yumurta üretimi | ||
6 | Kaz ve ördek yumurtalarının genel özellikleri ve yumurtaların kuluçkalandırılması | ||
7 | Kuluçkahane yönetimi | ||
8 | Kaz ve ördek civcivlerinin bakımı ve beslenmesi | ||
9 | Kazların beslenmesi ve besin madde gereksinimleri | ||
10 | Ördeklerin beslenmesi ve besin madde gereksinimleri | ||
11 | Kaz ve ördek yetiştiriciliğinde sağlık koruma ve hijyen uygulamaları | ||
12 | Yumurta, et, kaz ciğer, ve tüy gibi verimlerin elde edilmesi, pazarlanması | ||
13 | Kaz tüyü üretimi ve hayvan refahı | ||
14 | Kaz ve ördek yetiştiriciliğinde genetik ve ıslah çalışmaları |
1. Tilki, M., Saatci, M., 2013. Her Yönüyle Kaz Yetiştiriciliği. 1. Baskı, Salmat Basım Yayıncılık, ISBN: 978-9944-729-10-9. 2. Öğretim üyesinin kendi ders notları ve sunuları 3. Konu ile ilgili web sayfaları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Ev Ödevi | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
Ev Ödevi | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 127 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 |
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 |
ÖÇ 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 5 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 4 | 3 | 3 | 2 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 |
ÖÇ 5 | 2 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 5 | 3 | 4 |
ÖÇ 6 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 |