Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İSGYL569 | BİYOLOJİK RİSKLER VE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 7,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Katılımcıların, işyerindeki sağlığı ve güvenliği olumsuz etkileyen biyolojik risk etmenleri hakkında bilgi sahibi olmalarını ve bu etmenlere karşı alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini öğrenmelerini sağlamaktır.
Prof. Dr. Hülya Şimşek
1 | Risk, tehlike , birincil, ikincil, üçüncül koruma kavramlarını kavrayabilecek |
2 | Biyolojik riskler hakkında bilgi sahibi olabilecek |
3 | İşyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı konusunda bilgi edinebilme ve işyerindeki uygulamalarla değerlendirebilecek |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Çalışma ortamında risk etmeni olarak karşılaşılabilecek bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler Çalışma ortamında risk etmeni olarak karşılaşılabilecek mikroorganizmaların özellikleri ; Sayılan hastalık etmenlerinin tanınmasında kullanılabilecek basit mikrobiyolojik parametreler ve basit laboratuvar yöntemleri Biyolojik risk etmenlerinden korunma yöntemleri; Biyolojik etmenlerden doğacak riskler; Biyolojik risk etmenleriyle karşılaşılabilecek çalışma ortamları; Sağlık sektöründe çalışanların maruz kalacağı riskler; İlgili mevzuatlar;
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Biyolojik riskler ve iş sağlığı ve güvenliği; giriş ve genel bilgilendirme, ilgili mevzuat | ||
2 | Biyolojik risk etmenleri ve enfeksiyon zinciri | ||
3 | Risk değerlendirme yöntemleri; Risk Değerlendirme ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü, İş Sağlığı ve Güvenliği Acil Durum Planları ve Yönetimi | ||
4 | Kişisel Koruyucu Donanım seçimi ve kullanımı | ||
5 | Türkiye'de Sağlık sektöründe karşılaşılan Biyolojik riskler ve bağıışıklamanın önemi | ||
6 | Hastanelerde görülen biyolojik risk etmenleri ve korunma yolları | ||
7 | Hastanelerde Atık Yönetimi | ||
8 | Restoran ve Gıda sektöründe biyolojik risk etmenleri ve korunma yolları | ||
9 | Tekstil sektöründe biyolojik risk etmenleri ve korunma yolları | ||
10 | Biyolojik risk etkenleriyle ortaya çıkan meslek hastalıkları (etken, epidemiyoloji, bulaşma, klinik, tanı, tedavi, korunma ve kontrol) | ||
11 | Okul/Kurumlarda Gıda İşletmelerinde Biyolojik Risk Etmenleri ve Korunma Yolları | ||
12 | Üretim fabrikasında karşılaşılabilecek biyolojik risk etmenleri, risk değerlendirmesi ve acil durum eylem planı | ||
13 | Hayvancılıkla uğraşanlarda görülen biyolojik risk etmenleri ve İSG plan ve yönetimi | ||
14 | Endüstriyel atıkların bertaraf tesislerinde karşılaşılabilecek biyolojik risk etmenleri ve korunma yolları |
Nazmi Bilir İş Sağlığı ve Güvenliği Güneş Tıp Kitabevleri Ankara 2016 Joseph Ladau Ocuupational & Environmental medicine lange medical book Sebahat Güven Tezcan Temel Epidemiyoloji Hipokrat kitabevi Ankara 2017
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 30 |
Bireysel Çalışma | 1 | 70 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Tartışma | 14 | 3 | 42 |
Beyin Fırtınası | 14 | 3 | 42 |
Proje Sunma | 14 | 3 | 42 |
Makale Kritik Etme | 1 | 3 | 3 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 163 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | 4 | |||||||
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 4 | |||||||
ÖÇ 3 | 3 | 3 | 4 |