GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
İSGYL569 BİYOLOJİK RİSKLER VE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli Ders Grubu 1 1 7,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Katılımcıların, işyerindeki sağlığı ve güvenliği olumsuz etkileyen biyolojik risk etmenleri hakkında bilgi sahibi olmalarını ve bu etmenlere karşı alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini öğrenmelerini sağlamaktır.


Prof. Dr. Hülya Şimşek


1 Risk, tehlike , birincil, ikincil, üçüncül koruma kavramlarını kavrayabilecek
2 Biyolojik riskler hakkında bilgi sahibi olabilecek
3 İşyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı konusunda bilgi edinebilme ve işyerindeki uygulamalarla değerlendirebilecek

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Çalışma ortamında risk etmeni olarak karşılaşılabilecek bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler Çalışma ortamında risk etmeni olarak karşılaşılabilecek mikroorganizmaların özellikleri ; Sayılan hastalık etmenlerinin tanınmasında kullanılabilecek basit mikrobiyolojik parametreler ve basit laboratuvar yöntemleri Biyolojik risk etmenlerinden korunma yöntemleri; Biyolojik etmenlerden doğacak riskler; Biyolojik risk etmenleriyle karşılaşılabilecek çalışma ortamları; Sağlık sektöründe çalışanların maruz kalacağı riskler; İlgili mevzuatlar;


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Biyolojik riskler ve iş sağlığı ve güvenliği; giriş ve genel bilgilendirme, ilgili mevzuat
2 Biyolojik risk etmenleri ve enfeksiyon zinciri
3 Risk değerlendirme yöntemleri; Risk Değerlendirme ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü, İş Sağlığı ve Güvenliği Acil Durum Planları ve Yönetimi
4 Kişisel Koruyucu Donanım seçimi ve kullanımı
5 Türkiye'de Sağlık sektöründe karşılaşılan Biyolojik riskler ve bağıışıklamanın önemi
6 Hastanelerde görülen biyolojik risk etmenleri ve korunma yolları
7 Hastanelerde Atık Yönetimi
8 Restoran ve Gıda sektöründe biyolojik risk etmenleri ve korunma yolları
9 Tekstil sektöründe biyolojik risk etmenleri ve korunma yolları
10 Biyolojik risk etkenleriyle ortaya çıkan meslek hastalıkları (etken, epidemiyoloji, bulaşma, klinik, tanı, tedavi, korunma ve kontrol)
11 Okul/Kurumlarda Gıda İşletmelerinde Biyolojik Risk Etmenleri ve Korunma Yolları
12 Üretim fabrikasında karşılaşılabilecek biyolojik risk etmenleri, risk değerlendirmesi ve acil durum eylem planı
13 Hayvancılıkla uğraşanlarda görülen biyolojik risk etmenleri ve İSG plan ve yönetimi
14 Endüstriyel atıkların bertaraf tesislerinde karşılaşılabilecek biyolojik risk etmenleri ve korunma yolları

Nazmi Bilir İş Sağlığı ve Güvenliği Güneş Tıp Kitabevleri Ankara 2016 Joseph Ladau Ocuupational & Environmental medicine lange medical book Sebahat Güven Tezcan Temel Epidemiyoloji Hipokrat kitabevi Ankara 2017



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 30
Bireysel Çalışma 1 70
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 1 14
Tartışma 14 3 42
Beyin Fırtınası 14 3 42
Proje Sunma 14 3 42
Makale Kritik Etme 1 3 3
Bireysel Çalışma 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 163

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 3 3 4
ÖÇ 2 3 3 4
ÖÇ 3 3 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek