GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
KYLHZ508 BİYOKİMYA Ders 0 0 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Biyokimya, canlı hücre ve organizmalarda bulunan çeşitli moleküller ve bunların kimyasal tepkimeleriyle ilgilenen bilimdir. Bu derste, canlı hücrelerde görülen bütün kimyasal olaylar ve kimyasal reaksiyonlar hakkında moleküler düzeyde bilgilerin verilmesi amaçlanmıştır.


Prof. Dr. Mustafa SAÇMACI


1 Canlı sistemlerde biyokimyasal reaksiyonların temel prensiplerini kavrar.
2 Organizmanın enerji ihtiyacını saǧlayan, hücrelerin yapı taşlarını oluşturan karbonhidratların temel özelliklerini kavrar.
3 Karbonhidratların sindirim ve emilimi hakkında bilgi edinir.
4 Karbonhidrat mekanizmasının önemini öğrenir.
5 Biyokimyanın diğer birçok disiplinler ile ilişkisini kavrar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Sulu karbonhidratlar; yapıları ve biyolojik fonksiyonları. Lipitler; yapıları ve biyolojik fonksiyonları. Amino asitler, peptidler ve proteinler; Yapıları ve biyolojik fonksiyonları. Enzimler ve enzim kinetiği, vitaminler ve koenzimler. Karbonhidratların reaksiyonları. Nişastanın hidrolizi.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Biyokimyanın tanımı ve konusu, biyokimyasal olaylarda hücre, suyun görevleri, daǧılımı ve metabolizması, çözeltiler ve özellikleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
2 Hücre biyolojisinin tarihçesi, hücrenin kimyasal bileşenleri, hücrenin ince yapısı, hücre zarında madde taşınımı, plazma membranındaki morfolojik farklılaşmalar, sitoplazma ve endomembran sistemi, çekirdek, mitokondri, plastidler, ribozomlar, lizozomlar, hücre bölünmesi ve hücre döngüsü. Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
3 Asimetrik karbon atomu, stereoizomerizm, optik aktivite, enansiyomerler, hemiasetal yapı, ß ve a izomerler, mutarotasyon, spesifik rotasyon Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
4 Ozazon oluşumu, monosakkaritlerin üzerine asit ve alkalilerin etkisi, enolizasyon, şekerlerin redüksiyon, oksidasyon ürünleri, amino ve deoksi şekerler, fosfatlı türevler Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
5 Glikozitler, bazı monosakkaritlerin özellikleri, disakkaritler, maltoz ve trehaloz tip glikozidik baǧlar, maltoz, laktoz, sakkaroz ve sellobiozun özellikleri, homo ve heteropolisakkaritler, nişastanın yapısı ve enzimatik parçalanması, diǧer polisakkaritlerin tanıtımı Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
6 Karbonhidratların Sindirimi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
7 Karbonhidratların Sindirimi ve Emilimi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
8 Karbonhidrat Metabolizması-I Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
9 Karbonhidrat Metabolizması-II Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
10 Karbonhidrat Metabolizması-II Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
11 Karbonhidrat Metabolizması Bozuklukları-I Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
12 Karbonhidrat Metabolizması Bozuklukları-II Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
13 Nükleik asitlerin genel özellikleri ve molekül yapıları Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
14 DNA ve RNA'nın Yapısı, Özellikleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.

1. Champe PC, Harvey RA, Ferrier DR (2010). Biochemistry (Lippincott’s Illustrated Reviews Series). Lippincott Williams & Wilkins. 2. Sözbilir NB, Bayşu N. (2008). Biyokimya. Öncü Basımevi, Ankara



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ev Ödevi 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 6 3 18
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 8 4 32
Ev Ödevi 2 14 28
Toplam İş Yükü (saat) 152

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18
ÖÇ 1 5 2 2 3 2
ÖÇ 2 3 3 1 2
ÖÇ 3 3 4 3 3
ÖÇ 4 5 1
ÖÇ 5 4 2 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek