GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
KYL525 HETEROSİKLİK BİLEŞİKLER Seçmeli Ders Grubu 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Heterosiklik bileşikler ile gerçekleştirilen özel reaksiyonları öğrenmek ve heterosiklik bileşikler hakkında temel bilgisini pekiştirmek


Prof. Dr. Mustafa SAÇMACI


1 Heterosiklik bileşiklerin yapılarını, etkinliklerini ve sentezlerini öğrenir
2 Heterosiklik bileşikler alanında çalışılmış özel reaksiyonları öğrenir.
3 Organik kimya bilgisini pekiştirir.
4 Heterosiklik bileşiklerin diğer organik bileşiklere benzer ve farklılıklarını izah eder
5 Doğal heterosiklik bileşiklerin anlaşılmasını kazandırır

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Epoksitlerve Aziridinler; Piroller ve pirolidinler; Indoller; Furanlar; Tiyofenler; Oksazollerve izoksazoller; Diğer Beş Halkalı Heterosiklik Bileşikler


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Epoksitler ve Aziridinler -Blum Aziridin Sentezi -Hoch-Campbell Aziridin Sentezi. -Wenker Aziridin Sentezi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
2 Epoksitler ve Aziridinler -Gabriel-Heine Aziridin İzomerizasyonu -Shi Epoksidasyonu Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
3 Piroller ve pirolidinler - Clauson-Kass Pirol Sentezi -Knorr Pirol Sentezi -Paal-Knorr Pirol Sentezi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
4 Piroller ve pirolidinler -Trofimov Pirol Sentezi -Houben-Hoech Pirollerin Açillendirilmesi -Overman Pirolidin Sentezi. Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
5 Indoller -Bischler-Möhlau İndol Sentezi - Borsche-Drechsel Halkalaşması -Buchwald-Hartwig indol Sentezi - Cadogan-Sundberg İndol Sentezi -Fukuyama İndol Sentezi -Gassman Oksindol Sentezi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
6 Indoller - Larock indol Sentezi -Matinet Dioksindol Sentezi. -Mori- İndol Sentezi -Sandmeyer İsatin Sentezi -Sommelet-Hauser Çevrilmesi -Stollé Oksindol Sentezi. Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
7 Furanlar Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
8 Furanlar -Feist-Benary Furan Sentezi -Paal-Knorr Furan Sentezi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
9 Tiyofenler -Paal Tiyofen Sentezi -Hinsberg Tiyofen Sentezi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
10 Tiyofenler -Fiesselmann Tiyofen Sentezi -Gewald Aminotiyofen Sentezi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
11 Oksazoller ve Izoksazoller -Nierenstein Reaksiyonu. -Davidson Oksazol Sentezi. Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
12 -Fischer Oksazol Sentezi. Oksazoller ve İzoksazoller -Japp Oksazol Sentezi. -Schöllkopf Oksazol Sentezi. Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
13 Diğer Beş Halkalı Heterosiklik Bileşikler -Bamberger İmidazol Sentezi -Dimroth Triazol Sentezi -Finnegan Tetrazol Sentezi -Hantsch Tiyazol Sentezi - Huisgen Tetrazol Çevrilmesi -Knorr Pirazol Sentezi - Pechmann Pirazol Sentezi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.
14 Diğer Beş Halkalı Heterosiklik Bileşikler -Bamberger İmidazol Sentezi -Dimroth Triazol Sentezi -Finnegan Tetrazol Sentezi -Hantsch Tiyazol Sentezi - Huisgen Tetrazol Çevrilmesi -Knorr Pirazol Sentezi - Pechmann Pirazol Sentezi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Kitaplardan ve İnternet kaynaklarından çalışma.

Name reactions in heterocyclic chemistry, Jie Jack Li Hererosiklik Bileşikler, Aykut İkizler



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ev Ödevi 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 2 2 4
Derse Katılım 5 3 15
Alan Çalışması 5 2 10
Bireysel Çalışma 10 3 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 9 36
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 9 18
Ev Ödevi 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 125

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 4
ÖÇ 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek