Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TARBYL523 | YAĞ BİTKİLERİNİN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TEKNOLOJİSİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Türkiye’de önemli yağlı tohumlu bitkilerin morfolojisi ve yetiştirme teknikleri hakkında teorik ve uygulamalı temel bilgileri kazandırmak, bitkisel yağların önemi, bitkisel yağların kimyasal özellikleri, yağlı tohumların işlenmesi, bitkisel yağ teknolojisi, hakkında temel bilgiler sağlamaktır.
Prof. Dr. Belgin COŞGE ŞENKAL
1 | Önemli yağ bitkilerinin yetiştiriciliğini yapar |
2 | Yağlı tohumların muhafazası hakkında bilgi sahibi olur |
3 | Yağ Bitkilerinden sanayinin değişik alanlarında nasıl faydalanılacağını kavrar |
4 | Bitkisel yağ işleme teknolojisini öğrenir |
5 | Üretimdeki sorunlara çözüm önerir |
Birinci Öğretim
Yok
yok
Yağ bitkileri yetiştiriciliği ile yemeklik yağ teknolojisi hakkında temel bilgileri içerir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Yağ bitkilerine giriş-Beslenmemizde yemeklik yağların önemi | Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi | Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması |
2 | Ayçiçeği yetiştiriciliği | Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi | Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması |
3 | Soya yetiştiriciliği | Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi | Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması |
4 | Kolza yetiştiriciliği | Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi | Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması |
5 | Aspir yetiştiriciliği | Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi | Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması |
6 | Yağ keteni-ketencik yetiştiriciliği | Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi | Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması |
7 | Susam-yerfıstığı yetiştiriciliği | Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi | Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması |
8 | Bitkisel yağlar ve özellikleri | Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi | Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması |
9 | Yağlı tohumların depolanması | Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi | Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması |
10 | Ham yağ elde etme yöntemleri | Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi | Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması |
11 | Bitkisel yağların rafinasyonu | Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi | Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması |
12 | Margarin üretimi | Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi | Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması |
13 | Yağların katı hale getirilmesi | Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi | Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması |
14 | Yağlarda bozulmayı önleyici teknikler | Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi | Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması |
1-Baydar,H., Erbaş,S.2014. Yağ Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi,SDÜ Yayın No:97,Isparta. 2- Nas, S.,Gömalp,H.Y., Ünsal, M. 2001. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniv., Yayın No:005, Denizli. 3-Başoğlu,F. 2017. Yemeklik Yağ Teknolojisi, Dora Yayınevi 4-Dersi veren öğretim üyesinin ders notları.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Ev Ödevi | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Soru-Yanıt | 10 | 1 | 10 |
Makale Kritik Etme | 3 | 4 | 12 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Okuma | 7 | 2 | 14 |
Ev Ödevi | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (saat) | 114 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | ||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | |||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | 3 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 |