GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TARBYL523 YAĞ BİTKİLERİNİN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TEKNOLOJİSİ Seçmeli Ders Grubu 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Türkiye’de önemli yağlı tohumlu bitkilerin morfolojisi ve yetiştirme teknikleri hakkında teorik ve uygulamalı temel bilgileri kazandırmak, bitkisel yağların önemi, bitkisel yağların kimyasal özellikleri, yağlı tohumların işlenmesi, bitkisel yağ teknolojisi, hakkında temel bilgiler sağlamaktır.


Prof. Dr. Belgin COŞGE ŞENKAL


1 Önemli yağ bitkilerinin yetiştiriciliğini yapar
2 Yağlı tohumların muhafazası hakkında bilgi sahibi olur
3 Yağ Bitkilerinden sanayinin değişik alanlarında nasıl faydalanılacağını öğrenir
4 Bitkisel yağ işleme teknolojisini kavrar
5 Üretimdeki sorunlara çözüm önerir

Birinci Öğretim


Yok


yok


Yağ bitkileri yetiştiriciliği ile yemeklik yağ teknolojisi hakkında temel bilgileri içerir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Yağ bitkilerine giriş-Beslenmemizde yemeklik yağların önemi Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
2 Ayçiçeği yetiştiriciliği Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
3 Soya yetiştiriciliği Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
4 Kolza yetiştiriciliği Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
5 Aspir yetiştiriciliği Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
6 Yağ keteni-ketencik yetiştiriciliği Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
7 Susam-yerfıstığı yetiştiriciliği Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
8 Bitkisel yağlar ve özellikleri Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
9 Yağlı tohumların depolanması Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
10 Ham yağ elde etme yöntemleri Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
11 Bitkisel yağların rafinasyonu Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
12 Margarin üretimi Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
13 Yağların katı hale getirilmesi Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması
14 Yağlarda bozulmayı önleyici teknikler Anlatım (sunum) Yöntemi Tartışma Yöntemi Konunun ilgili kaynaktan/kaynaklardan okunması

1-Baydar,H., Erbaş,S.2014. Yağ Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi,SDÜ Yayın No:97,Isparta. 2- Nas, S.,Gömalp,H.Y., Ünsal, M. 2001. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniv., Yayın No:005, Denizli. 3-Başoğlu,F. 2017. Yemeklik Yağ Teknolojisi, Dora Yayınevi 4-Dersi veren öğretim üyesinin ders notları.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Soru-Yanıt 10 1 10
Makale Kritik Etme 3 5 15
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Okuma 7 2 14
Ev Ödevi 1 4 4
Toplam İş Yükü (saat) 117

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 5 4 4 3 4 4 5 4 4 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 3 5 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 3 5 5 4
ÖÇ 4 5 3 4
ÖÇ 5 5 5 3 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek