Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TARBYL518 | TAHILLARDA KALİTE VE TESPİT YÖNTEMLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Dünyada ve ülkemizde tarımsal alanlarının büyük bir bölümünde tahıl tarımı yapılmaktadır. İnsan beslenmesinde en önemli bitki grubudur. Üretim miktarı ve verim yanında, tahılların kalite özellikleri de büyük öneme sahiptir. Öğrencilerin tahılların kalite özellikleri ve kaliteye etki eden unsurlar konusunda bilgilendirilmesi amaçlanmıştır.
Doç. Dr. Bekir AKTAŞ
1 | Serin iklim ve sıcak iklim tahıllarının morfolojisini bilir |
2 | Tahıllarda kalite kriterlerini bilir. |
3 | Tahılların agronomisini bilir ve teknikler üzerinde yorum yapar. |
4 | Kalite kriterleri üzerine etkili çevresel faktörleri bilir. |
5 | Genotiplerin kalite özelliklerini bilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Tahılların morfolojisi, agronomisi ve ıslahı ile ilgili temel bilgiler verilecektir. Önemli tahıl cinslerinin kalite kriterleri üzerinde detaylara girilecektir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Derse giriş ve tanıtım | Sözlü anlatım, sunum, tartışma | Haftanın ders konusu ile ilgili makale araştırma ve okuma |
2 | Tahılların tanımı, tarihçesi, önemi, sınıflandırılması | Sözlü anlatım, sunum, tartışma | Haftanın ders konusu ile ilgili makale araştırma ve okuma |
3 | Serin iklim tahıllarının adaptasyonu | Sözlü anlatım, sunum, tartışma | Haftanın ders konusu ile ilgili makale araştırma ve okuma |
4 | Serin iklim tahıllarının morfolojisi ve fizyolojisi-Tahıllarda tane | Sözlü anlatım, sunum, tartışma | Haftanın ders konusu ile ilgili makale araştırma ve okuma |
5 | Tanede erme evreleri | Sözlü anlatım, sunum, tartışma | Haftanın ders konusu ile ilgili makale araştırma ve okuma |
6 | Buğdayın agronomisi | Sözlü anlatım, sunum, tartışma | Haftanın ders konusu ile ilgili makale araştırma ve okuma |
7 | Ekmeklik buğdayda kalite kriterleri ve analiz yöntemleri | Sözlü anlatım, sunum, tartışma | Haftanın ders konusu ile ilgili makale araştırma ve okuma |
8 | Makarnalık buğdayda kalite kriterleri ve analiz yöntemleri | Sözlü anlatım, sunum, tartışma | Haftanın ders konusu ile ilgili makale araştırma ve okuma |
9 | Arpanın agronomisi | Sözlü anlatım, sunum, tartışma | Haftanın ders konusu ile ilgili makale araştırma ve okuma |
10 | Arpada kalite kriterleri ve analiz yöntemleri | Sözlü anlatım, sunum, tartışma | Haftanın ders konusu ile ilgili makale araştırma ve okuma |
11 | Tritikale, yulaf ve çavdarın agronomisi ve kalite kriterleri | Sözlü anlatım, sunum, tartışma | Haftanın ders konusu ile ilgili makale araştırma ve okuma |
12 | Mısırın agronomisi | Sözlü anlatım, sunum, tartışma | Haftanın ders konusu ile ilgili makale araştırma ve okuma |
13 | Çeltiğin agronomisi | Sözlü anlatım, sunum, tartışma | Haftanın ders konusu ile ilgili makale araştırma ve okuma |
14 | Mısır ve çeltikte kalite kriterleri | Sözlü anlatım, sunum, tartışma | Haftanın ders konusu ile ilgili makale araştırma ve okuma |
1-Geçit, H.H., 2016. Serin iklim tahılları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No:591, 817 s., Ankara. 2-Kün, E. 1997. Tahıllar II (Sıcak İklim Tahılları). A.Ü.Ziraat Fakültesi Yayın No.1452, 317 s., Ankara 3-Kalite ders notları 4-Mızrak, G., 2021. Topraktan sofraya buğday, Ankara.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 75 |
Ev Ödevi | 1 | 25 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Alan Çalışması | 7 | 3 | 21 |
Bireysel Çalışma | 15 | 2 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 2 | 10 |
Okuma | 15 | 2 | 30 |
Ev Ödevi | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 136 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | 3 | ||||||||||||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | |||||||||
ÖÇ 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | ||
ÖÇ 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | |||
ÖÇ 5 | 4 | 3 | 3 | 4 |