GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
İŞYL516 STRATEJİK DÜŞÜNCE Seçmeli Ders Grubu 1 1 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Stratejik yönetim dersi, küresel düzeyde yoğun rekabetin hüküm sürdüğü iş dünyasında yöneticilik yapacak kişilere, yakın ve uzak çevrelerdeki gelişmeleri okuyarak ve değişime uyum sağlayarak rekabetle baş etme ve kurumlarını gelecekteki arzu edilen konuma taşıyabilme becerileri kazandırmak için anlatılır.


Dersi vermekle görevlendirilen öğretim elemanları


1 Kişi, kurum, şehir, ülke ve dünya düzeyinde swot analizi yapabilir ve vizyon, misyon, strateji, politika geliştirebilirler.
2 Kişi, kurum, şehir, ülke ve dünya düzeyinde stratejik (uzun vadeli, geniş kapsamlı, bağlantılı tüm unsurları dikkate alan) düşünebilirler.
3 Kurumlar için stratejik planlama, uygulama ve kontrol yapabilirler.
4 Kurumlar için rekabet stratejileri geliştirebilirler.
5 Kişi, kurum, ülke, dünya düzeyinde kriz yönetimi bilgilerine sahip olurlar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Uzun vadeli bakış açısına sahip ve geniş kapsamlı çevre analizleri içeren bir yönetim anlayışıdır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Ders amaçlarının ve hedeflerinin gözden geçirilmesi, Öğrencilerden beklenenler, öğrencilerin derse ilişkin beklentileri ve önerilerinin alınması. Stratejik yönetimin tanımı, önemi, kapsamı, vizyon, kişisel vizyon, vizyon örnekleri. Stratejik hata kavramı.
2 Misyon, işe anlam yüklemek, misyonun özellikleri, misyon örnekleri. Vizyon ile misyonun farklılıkları, strateji, tanımı, kaynağı, nasıl geliştirilir, strateji geliştirme uygulamaları, İstanbul’un fetih stratejisi. Stratejinin işletmeye sağlayacağı faydalar.
3 Taktik, politika, politikanın faydaları, strateji ve politika kıyaslaması, stratejik yönetimin tanımı, özellikleri, stratejik yönetim modeli giriş. Stratejik yönetim modeli genel açıklamalar, stratejik uyum ve örgütsel tasarım, yapı-strateji önceliği, program, bütçe, prosedür, vizyon misyon strateji ve politika geliştirme uygulamaları.
4 Stratejik yönetimin tarihi gelişimi, Türkiye’de stratejik yönetimin tarihi gelişimi, dış çevrenin analizi, fırsat ve tehdit örneklerinin geniş bir şekilde tartışılması, iş çevresi, ulusal çevre, küresel çevre, çevrenin şimdiki ve gelecekteki durumu, bilgi toplama teknikleri, uluslararası-çokuluslu ve uluslar ötesi işletmeler, iç pazara yönelik işletmeler ve küresel çevre, dış pazara yönelik işletmeler ve küresel çevre.
5 Teknolojik faktörlerin analizi, sosyo-kültürel faktörlerin analizi, ekonomik faktörlerin analizi, hukuki-politik faktörlerin analizi, doğal çevre faktörlerinin analizi, İş çevresi: Tüketiciler ve Pazar analizi, pazarın büyüklüğü ve talebin yapısı, ürünün hayat eğrisi, pazarın çekiciliği. Alıcılar pazarı, İşletmenin Pazar içindeki konumu: işletmenin temel yönelimi ve Pazar payı
6 Rekabet yapısı ve rakiplerin analizi, pazara giriş ve çıkış engelleri, rakiplerin analizi, satıcılar ve satıcılar pazarının analizi, finansman kuruluşlarının analizi. İşletme analizi: Üstünlük ve zayıflıklar, fonksiyonel analiz: pazarlama faktörlerinin analizi, Üretim faktörlerinin analizi.
7 Finans, ar-ge, iky faktörlerinin analizi, satış sinerjisi, işletme ile çevresi arasındaki ilişkiler, fütz analizi, fırsat, Sony örneği.
8 Vize sınavı
9 Maliyet liderliği stratejisi, farklılaşma stratejisi, odaklanma stratejisi, bütünleşme stratejileri, yatay bütünleşme, pazara nüfuz etme, mamul farklılaştırma, pazar farklılaştırma, dikey büyüme stratejileri.
10 Çeşitlendirme stratejileri, tek yönlü ve çok yönlü çeşitlendirme, stratejik ittifaklar, BDG Büyüme Pazar payı matrisi
11 Kriz yönetimi
12 Hizmet işletmeleri, Kar amaçsız örgütler
13 Uygulama: İyi tanınan veya hayali bir işletme için vizyon, misyon, strateji ve politika geliştirme çalışması.
14 Hizmet işletmelerinde yönetim
15 Final Sınavı

1. Stratejik yönetim ve işletme politikası, Ömer Dinçer 2. İşletmelerde Stratejik Yönetim, Hayri Ülgen-Kadri Mirze 3. Çağdaş Stratejik Yönetim, Refika Bakoğlu 4. Stratejik Yönetim, John Pearce-Richard Robinson (Türkçe’ye çevrilmiş)



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ev Ödevi 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 10 3 30
Bireysel Çalışma 10 4 40
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 3 42
Okuma 9 1 9
Ev Ödevi 1 3 3
Toplam İş Yükü (saat) 125

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
ÖÇ 1 5 4 5 5 5 2 5 5 2 3 4 5 4
ÖÇ 2 5 4 5 5 5 2 5 5 2 3 4 5 4
ÖÇ 3 5 4 5 5 5 2 5 5 2 3 4 5 4
ÖÇ 4 5 4 5 5 5 2 5 5 2 3 4 5 4
ÖÇ 5 5 4 5 5 5 2 5 5 2 3 4 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek